ΠΟ. ΦΥ. ΖΩ.

Η Φωτό Μου
ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ
Νομίμως ανεγνωρισμένο Σωματείο αρ. εγκρ. 2203/95 - Μέλος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ - Αλκιβιάδου 24, 104 40 Αθήνα Τηλ.-Fax: 210 88 14 677, Κινητό: 6979 314028
Προβολή πλήρους προφίλ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

Aυτο ειναι...

Aυτο ειναι...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TOM REGAN ΣΤΗ ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ - ΙΟΥΝΗΣ 2009

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 24.6.2009

Testing...One, Two, Three...

ΦΥΤΟΦΑΓΙΑ = ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ, ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ, ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ

3 Νοε 2009


Ως είναι γνωστό, η κατανάλωση κρέατος, τη σημερινή εποχή δεν λείπει από κανένα σπίτι. Εκατομμύρια παραγωγοί στον κόσμο ασχολούνται με την εκτροφή ζώων με σκοπό το κρέας τους που θα τους αποφέρει καλές αποδοχές. Οι παραγωγοί αυτοί κι οι ανάλογοι εκτροφείς, διατηρούν υπό άθλιες συνθήκες τα ζωντανά, έως και τη στιγμή που θα τα δολοφονήσουν με τους πιο απάνθρωπους τρόπους. Ο στόχος; Μα φυσικά η παραγωγή όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ποσότητας κρέατος, χωρίς να μειωθεί το καθαρό κέρδος από την τελική τιμή. Το γεγονός αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα όχι μόνο για τα ζώα, όσο και για την ανθρώπινη υγεία και τον πλανήτη.


Εδώ είναι 29 από τους πολλούς λόγους για τους οποίους είναι καιρός να γίνετε φυτοφάγοι:


1. Επειδή οι καρδιακές παθήσεις αρχίζουν στην παιδική ηλικία. Το κρέας δεν έχει καμία ίνα αλλά είναι φορτωμένο με λίπος και χοληστερόλη και αυτός είναι ο λόγος που ο Δρ Benjamin Spock, στην τελική έκδοση του βιβλίου του Μέριμνα Μωρών και Παιδιών, σύστησε να μη δίνεται στα παιδιά οποιοδήποτε είδος κρέατος.

2. Επειδή μια vegan (ολικά φυτοφαγική) διατροφή αντιστρέφει τις καρδιακές παθήσεις. Στη διατροφή της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης (AHA), που περιλαμβάνει κρέας, οι αρτηρίες των ασθενών συνεχίζουν να φράζουν, ενώ η vegan διατροφή του Δρ Dean Ornish αποφράζει τις αρτηρίες. Σε μια μελέτη, οι διατρεφόμενοι βάσει της AHA δοκίμασαν μια μέση επιδείνωση 28% στις φραγμένες αρτηρίες τους, ενώ οι διατρεφόμενοι στο πρόγραμμα Ornish δοκίμασαν μια βελτίωση 8% στις αρτηρίες τους.

3. Επειδή η κατανάλωση του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων παχαίνει και σα λαός θεωρούμαστε παχύσαρκοι.

4. Επειδή δεν θα πρέπει να είστε υποχρεωμένοι να λέτε ψέματα στα παιδιά σας για την τροφή που τρώτε. Τα παιδιά θα τρόμαζαν αν μάθαιναν για τη σκληρότητα και τη βία που μεσολαβεί για να μετατραπούν τα κοτόπουλα, οι χοίροι, και άλλα ζώα σε νάγγετς (μπουκιές κοτόπουλου), χάμπεργκερς κλπ.

5. Επειδή σε κάθε συσκευασία κοτόπουλου, υπάρχουν και περιττώματα. Μια μελέτη της USDA διαπίστωσε ότι το 98% των σφαγμένων κοτόπουλων είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα του βακτηριδίου e.coli που δείχνει περιττωματική μόλυνση.

6. Επειδή το κρέας είναι βρώμικο και αιματηρό. Υπάρχουν περισσότερες από 50 εκατ. περιπτώσεις τροφικής ασθένειας που σχετίζονται με το κρέας κάθε χρόνο στις HΠΑ, χιλιάδες από τις οποίες οδηγούν στο θάνατο. Τα ζώα συσσωρεύουν επικίνδυνες χημικές ουσίες στη σάρκα και το λίπος τους (τις οποίες καταναλώνουν οι κρεατοφάγοι), συμπεριλαμβανομένων των διοξινών, των αντιβιοτικών, των φυτοφαρμάκων, των ζιζανιοκτόνων, και ακόμη και της τοξικότερης μορφής αρσενικού.

7. Επειδή δεν είναι δίκαιο. Ο φόνος άλλων ζώων είναι μια πράξη εκμετάλλευσης και βίας, και το κάνουμε μόνο επειδή έχουμε τη δύναμη.

8. Επειδή κανένα ζωντανό πλάσμα δεν θέλει να δει την οικογένεια του να θανατώνεται. Οι αγελάδες αγαπούν τα μοσχαράκια τους, οι γουρουνοπούλες αγαπούν τα γουρουνάκια τους, και τα κοτόπουλα αγαπούν τους νεοσσούς τους. Τα εκτρεφόμενα ζώα αγαπούν τις οικογένειες τους και πενθούν την απώλεια τους, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι.

9. Επειδή η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προκαλεί (σεξουαλική) ανικανότητα. Η μετάβαση στη φυτοφαγία είναι μια φυσική εναλλακτική λύση στο viagra προτού η αρτηρία που φράζει από την κατανάλωση κρέατος σας δώσει μια καρδιακή προσβολή και προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές και σε άλλα ζωτικής σημασίας όργανα. Σε μια μελέτη, το 1/4 των ατόμων από 40 έως 79 ανέφεραν συχνά περιστατικά στυτικής δυσλειτουργίας, ενώ σε μια άλλη μελέτη, τα μισά από τα άτομα άνω των 40 ανέφεραν ότι είχαν στυτική δυσλειτουργία τουλάχιστον για κάποιο διάστημα.

10. Επειδή δεν θα τρώγατε το σκύλο σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν φρίκη που μερικοί πολιτισμοί τρώνε τα σκυλιά ή τις φάλαινες, αλλά αυτά τα ζώα δεν υποφέρουν περισσότερο από τα ζώα που καταναλώνονται συνήθως στις ΗΠΑ. Η διαφορά είναι μόνο πολιτιστική, όχι ηθική.

11. Επειδή η ασθένεια των τρελών αγελάδων είναι ακόμα επικίνδυνη. Οποιοδήποτε ζώο με εγκέφαλο θα μπορούσε να κολλήσει μια έκδοση της ασθένειας των τρελών αγελάδων, και παρόλα αυτά εκατομμύρια χοίρων και κοτόπουλων ταΐζονται ακόμα τα υπολείμματα άρρωστων ζώων -κατά παράβαση των συστάσεων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

12. Επειδή πρόκειται για ωμή βία που μπορείτε να σταματήσετε. Μπορεί να αισθανόμαστε ανίκανοι να σταματήσουμε τον πόλεμο ή άλλες μορφές βίας, αλλά μπορούμε να επιλέξουμε να μην υποστηρίζουμε τα σφαγεία καταργώντας τελείως την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών.

13. Επειδή κανένας δεν πρέπει να είναι υποχρεωμένος να σκοτώσει για να ζήσει. Η γη παράγει όλα όσα χρειαζόμαστε για να τραφούμε σωστά και ισορροπημένα.

14. Επειδή όταν τρώτε κρέας, πληρώνετε άλλους για να διαπράξουν πράξεις τόσο σκληρές που εάν διενεργούνταν στα «ζώα συντροφιάς» θα αποτελούσαν κατηγορίες για σκληρή και βάναυση μεταχείριση συναισθανόμενου όντος.

15. Επειδή κανένα ζώο δεν αξίζει να πεθάνει για τους γευστικούς σας κάλυκες. Η επιθυμία ενός ανθρώπου για μια στιγμιαία γεύση σάρκας δεν είναι τόσο σημαντική όσο η επιθυμία ενός άλλου ζώου να μη βασανίζεται και να μη σκοτώνεται βίαια.

16. Επειδή τα σιτηρά που χρησιμοποιούνται για να ταΐσουν τα ζώα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ταΐσουν τους πεινασμένους ανθρώπους. Το 80% του αμερικάνινκου γεωργικού εδάφους χρησιμοποιείται για την εκτροφή ζώων. 70% των σιτηρών χρησιμοποιούνται για να τα ταίσουν. Εάν οι τεράστιες ποσότητες σιτηρών, σόγιας, και καλαμποκιού που τώρα ταίζονται στα βιομηχανικά εκτρεφόμενα ζώα ελευθερώνονταν, θα υπήρχε αφθονία τροφίμων για τους λιμοκτονούντες ανθρώπους του πλανήτη.

17. Επειδή περισσότερο από το μισό του χρησιμοποιούμενου νερού στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται στην εκτροφή ζώων που προορίζονται για τροφή. Μια συνολικά φυτοφαγική διατροφή απαιτεί 300 γαλόνια νερού την ημέρα, ενώ μια κρεοφαγική διατροφή απαιτεί περισσότερα από 4.000 γαλόνια νερού την ημέρα. Το περιοδικό Time αναφέρει, «σε όλο τον κόσμο, καθώς περισσότερο νερό πηγαίνει στην εκτροφή ζώων φάρμας, αντί της παραγωγής καλλιεργειών για άμεση κατανάλωση, εκατομμύρια (φυσικών) πηγαδιών στερεύουν».

18. Επειδή δεν μπορεί να τρως κρέας και να αποκαλείς τον εαυτό σου οικολόγο. Η εκτροφή ζώων εκτός από το νερό που σπαταλάει, αποτελεί βασική πηγή μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα. Τα βιομηχανικά εκτροφεία απαιτούν περισσότερο νερό από όλους τους άλλους χρήστες μαζί και παράγουν 130 φορές περισσότερα απόβλητα απ' ότι ολόκληρος ο ανθρώπινος πληθυσμός των Ηνωμένων Πολιτειών. Η εκτροφή ζώων απαιτεί επίσης περισσότερο από το 1/3 των καυσίμων που εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου και έχει καταστρέψει τα 3/4 του επιφανειακού στρώματος του εδάφους μας, μια μόνιμη περιβαλλοντική καταστροφή που δεν μπορεί να διορθωθεί.

19. Επειδή τα ζώα είναι ανυπεράσπιστα. Ο βραβευμένος με Νόμπελ Isaac Bashevis Singer αποκάλεσε τη διάκριση ανάμεσα στα είδη την «περισσότερο ακραία» μορφή ρατσισμού επειδή τα ζώα είναι στο ελάχιστο ικανά να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και το πιο εύκολο να καταστούν θύματα.

20. Επειδή όταν τα ζώα αισθάνονται πόνο, ουρλιάζουν, επίσης. Εάν τα κάψετε, υποφέρουν. Εάν τους κάνετε ηλεκτροπληξία, υποφέρουν. Τα ζώα αισθάνονται τον πόνο με τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο βαθμό με τους ανθρώπους.

21. Επειδή δεν θέλουν να πεθάνουν όπως δεν θέλουν να πεθάνουν και οι άνθρωποι.

22. Επειδή αισθάνονται το φόβο. Οι τρίχες τους σηκώνονται, ουρούν επάνω τους και τινάζονται, ακριβώς όπως κάνουμε κι εμείς όταν χάνουμε το μυαλό μας από το φόβο ότι πρόκειται να μας βλάψουν ή να μας σκοτώσουν.

23. Επειδή εκείνο που τρώμε είναι ένα αποσυντιθέμενο πτώμα.

24. Επειδή το εμπόριο δεν είναι δικαιολογία για τη σφαγή. Η βιομηχανία μαζικής σφαγής κοτόπουλων, χοιρινών, και άλλων ζώων είναι τεράστια, αλλά είναι καιρός για αυτή να εκλείψει με τον ίδιο τρόπο που έγινε και με το εμπόριο σκλάβων (που επίσης είχε ισχυρά οικονομικά κίνητρα).

25. Επειδή ούτε οι φυλακές δεν είναι τόσο συνωστισμένες. Τα ζώα στις βιομηχανικές φάρμες στριμώχνονται σε τόσο λίγο χώρο ώστε πολλά από αυτά αδυνατούν να εκτελέσουν λειτουργίες σύμφωνα με τη φύση τους για όλη τους τη ζωή. Τα κοτόπουλα, οι χοίροι, και τα άλλα εκτρεφόμενα ζώα δεν αναπνέουν ποτέ φρέσκο αέρα, δεν αισθάνονται τον ήλιο στις πλάτες τους, δεν χτίζουν φωλιές, δεν τρίβουν με τη μουσούδα τα μικρά τους, και δεν κάνουν τίποτα από όλα αυτά τα οποία γεννήθηκαν για να κάνουν.

26. Επειδή η ελευθερία είναι το ύψιστο αγαθό για όλους μας. Έτσι και για τα εκτρεφόμενα ζώα: επιθυμούν την ελευθερία, ακριβώς όπως και οι άνθρωποι.

27. Επειδή η κατανάλωση ψαριών δεν σας κάνει χορτοφάγο. Τα ψάρια έχουν την ίδια δυνατότητα να αισθάνονται τον πόνο όπως τα πουλιά και τα θηλαστικά. Σύμφωνα με μια επισκόπηση της επιστήμης που δημοσιεύεται στο περιοδικό Ψάρια και Αλιεία, τα ψάρια είναι «ιδιαίτερα ευφυή», έχουν μακροπρόθεσμη μνήμη και μαθαίνουν μεταξύ τους, χρησιμοποιούν εργαλεία, σχηματίζουν κοινωνικές ιεραρχίες, και «μπορούν ακόμη να συγκριθούν ευνοϊκά με τα μη ανθρώπινα πρωτεύοντα θηλαστικά». Η θαλάσσια βιολόγος Δρ Sylvia Earle εξηγεί ότι, τα ψάρια είναι καλοσυνάτα, περίεργα, ευαίσθητα, έχουν προσωπικότητες και υποφέρουν όταν πληγώνονται.

28. Επειδή το δίκιο δεν είναι του ισχυροτέρου. Στην ηθική μας ανάπτυξη σαν είδος, έχουμε φθάσει στο σημείο όπου είναι καιρός να αναγνωρίσουμε ότι άλλα είδη αξίζουν το σεβασμό μας, ακριβώς όπως εμείς τελικά αναγνωρίσαμε ότι η σκλαβιά των δούλων και των μαύρων ήταν λάθος, ότι οι γυναίκες άξιζαν το δικαίωμα ψήφου, και ότι η κακοποίηση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σα μέθοδος ανατροφής παιδιών.

29. ΕΠΕΙΔΗ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ. Η κοινή λογική μας λέει, και το ξέρουμε στις καρδιές μας, ότι δεν χρειάζεται πια να σκοτώνουμε και να βλάπτουμε άλλα πλάσματα για να τα φάμε.

Πηγή: http://nettergr.typepad.com/veg/2006/11/30.html - Βασίλης Καφαταρίδης


ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΡΕΑΤΟΣ

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΘΩΩΝ ΖΩΩΝ

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΝΟΣ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΕΑΤΟΦΑΓΙΑ

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ LINK:

www.skaisat.com

www.skai.ws

www.discovery-planet.net

http://discovery-planet.net/clip/videos.php

http://discovery-planet.net/clip/groups.php

Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ SKAISAT

Related Posts with Thumbnails