ΠΟ. ΦΥ. ΖΩ.

Η Φωτό Μου
ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ
Νομίμως ανεγνωρισμένο Σωματείο αρ. εγκρ. 2203/95 - Μέλος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ - Αλκιβιάδου 24, 104 40 Αθήνα Τηλ.-Fax: 210 88 14 677, Κινητό: 6979 314028
Προβολή πλήρους προφίλ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

Aυτο ειναι...

Aυτο ειναι...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TOM REGAN ΣΤΗ ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ - ΙΟΥΝΗΣ 2009

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 24.6.2009

Testing...One, Two, Three...

Aρχαίο Πνεύμα...Θάνατος!

4 Απρ 2008

Η Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία αποτελεί τον προπομπό της μεγάλης γιορτής των Ολυμπιακών αγώνων και σκοπό έχει, όπως έχουμε μάθει, να υπενθυμίσει και να τονίσει τις αξίες του Ολυμπιακού πνεύματος, που είναι το ήθος, ο σεβασμός, η αγάπη για την ειρήνη, η συμφιλίωση των κρατών και η αλληλεγγύη. Η άρρηκτα συνυφασμένη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαία Ελλάδα Ολυμπιακή Εκεχειρία, προβάλλοντας τα Ολυμπιακά ιδεώδη, στοχεύει, ανά τους αιώνες, να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, κάτω από το πνεύμα της ειρηνικής συμβίωσης και της συναδέλφωσης όλων των λαών.


Τι σχέση όμως μπορεί να έχουν όλα αυτά με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες; Τι σχέση μπορεί να έχει το Φως κι η Ελευθερία, με το τρόπο και το τόπο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων; Απολύτως καμία. Οι σημερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν πια μια παρωδία, ένα κακέκτυπο, ένα γκροτέσκο, αφού γίνονται κάτω από το πνεύμα της εμπορευματοποίησης των πάντων, των οικονομικών συμφερόντων των ισχυρότερων, αλλά κυρίως των περιορισμένων ατομικών ελευθεριών και των βάναυσα καταπατημένων δικαιωμάτων, ανθρώπινων και μη.

Το Ολυμπιακό φως, που συμβολίζει τα ανώτερα ιδανικά της ανθρωπότητας, αυτή τη στιγμή φιλοξενείται από μια χώρα, που είναι ο χειρότερος καταχραστής και καταπατητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα βασανιστήρια και τα εγκλήματα που γίνονται εις βάρος ανθρώπων και ζώων δεν έχουν όρια στην Κίνα. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε τη σφαγή εκατοντάδων μοναχών στο Θιβέτ, την αφαίρεση οργάνων από ζωντανούς ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, το γδάρσιμο και βράσιμο ζωντανών ζώων και δε συμμαζεύεται.

Εκείνο που εντυπωσιάζει όμως, είναι ότι, ενώ λόγω της αδυναμίας της να εναρμονιστεί με το πνεύμα της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η «κομουνιστική» Κίνα έχασε την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000, τώρα τους κέρδισε, παρόλο που όχι μόνο δεν βελτίωσε στο ελάχιστο τη στάση της απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και την επιδείνωσε σε βαθμό που δε πάει άλλο. Θα θέλαμε πραγματικά να ξέραμε τι είχαν στο μυαλό τους οι ιθύνοντες όταν ανέθεσαν τους Ο.Α. αυτή τη φορά στην Κίνα.

Παρόλα λοιπόν τα αποτρόπαια και ειδεχθή εγκλήματα που συντελούνται σε ένα κράτος που στηρίζει την εσωτερική και εξωτερική του πολιτική μόνο στη βία, τη καταστολή και την επιβολή, η Πολιτεία μας μέσα από κούφια και στείρα λόγια, αναλώθηκε πίσω από μια βιτρίνα κι ένα θεαθήναι, αφού το μόνο που την ενδιέφερε ήταν πως θα παρουσιάσει μια σωστή και αψεγάδιαστη τελετή, ενώ ο Ελληνικός λαός για άλλη μια φορά παρουσίαζε την Σωκρατική εικόνα του αδιάφορου και νωχελικού βοδιού!

Έμελε λοιπόν μόνο στις διαμαρτυρίες των λίγων ακτιβιστών να αποκτήσει κάποιο νόημα και ουσία το Ολυμπιακό ιδεώδες, κατά την τελετή της αφής της Ολυμπιακής φλόγας. Μέσα σ’αυτούς τους ελάχιστους ακτιβιστές, ήταν και η ομάδα του ΠΟΦΥΖΩ, που πιστή πάντα στις αξίες της και τις αρχές της, πήγε για να διαμαρτυρεί σιωπηλά για τους βασανισμούς ζώων στην Κίνα, σηκώνοντας πανό κι αφίσες σύμφωνες με το αρχαίο Ολυμπιακό πνεύμα. Δυστυχώς, όμως μας πρόλαβε η Αστυνομία, που ήδη μας είχε κάνει κλοιό, έτοιμη να καταστείλει οποιαδήποτε κίνησή μας εν τη γενέσει της. Έτσι, τη στιγμή που περνούσε η Ολυμπιακή φλόγα από μπροστά μας, η Πρόεδρος του Συλλόγου, Ρόζα Μηνακούλη, πήγε να σηκώσει τη μόνη αφίσα μας που δεν είχε ακόμη τσαλαπατήσει η αστυνομία, αλλά εκείνη μας συνέλαβε και μας προσήγαγε στη ΓΑΔΑ, χωρίς να μας δώσει ουδεμία εξήγηση.

Όταν μας άφησαν ελεύθερους, η Ρόζα μίλησε σε δημοσιογράφους που μας περίμεναν έξω από το Μέγαρο της Αστυνομίας χειροκροτώντας μας, και μεταξύ άλλων δήλωσε: «Αν είστε βιαστές της φύσης, αν είστε υπέρ της καταπάτησης των δικαιωμάτων των ανθρώπων, αν είστε βασανιστές των ζώων, τότε ο δρόμος σας είναι η Κίνα».

Στη συνέχεια πήγαμε στο γραφείο του δικηγόρου Α. Αγγελέτου όπου συντάξαμε Διαμαρτυρία-Καταγγελία κατά της στάσης της Πολιτείας η οποία τελειώνει ως εξής: «Όταν σε παγκόσμια κλίμακα εκδηλώνεται ελεύθερα η κατακραυγή εις βάρος της Κίνας, η Ελλάδα είναι η μόνη «δημοκρατική» χώρα, η οποία την φιμώνει με καταστολή. Από τη δική μας πλευρά δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Θεωρούμε ότι η Ελλάδα είχε μια ευκαιρία να δώσει μάθημα δημοκρατικής συνείδησης, αρνούμενη να παραδώσει την ολυμπιακή φλόγα στην χώρα που συγκεντρώνει την παγκόσμια κατακραυγή για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καταστροφή του περιβάλλοντος και την ανατριχιαστική βία εις βάρος των ζώων. Θεωρούμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 παρωδία».

Βεβαίως, δεν έλειψε και η προσπάθεια απαξίωσης και συκοφάντησης των προθέσεών μας, από κάποια ΜΜΕ όπως αυτή της ΝΕΤ, η οποία μέσα στην παραπληροφόρηση, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως κάναμε μια αποτυχημένη προσπάθεια να εμποδίσουμε τη φλόγα (!), ενώ οι αστυνομικοί που καταστρέψανε τις αφίσες μας, μας κατηγόρησαν ότι προσβάλαμε την Ελλάδα και το αρχαίο ελληνικό πνεύμα! Όχι κύριοι, δεν είμαστε εμείς που προσβάλλουμε το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, αλλά αυτοί που το καπηλεύονται και το εμπορευματοποιούνται για δόξα, εξουσία και χρήμα, αυτοί που δε διστάζουν να ξεπουλήσουν τη χώρα τους αλλά και τη ψυχή τους σε ξένα συμφέροντα κι αυτοί που λένε πρώτα απ’όλα ψέματα στον εαυτό τους ότι είναι άξιοι κυβερνήτες αυτής της χώρας!

Σε μια εποχή όμως που κυβερνάει η βία, το χρήμα και η ψευτιά, «οι Ολυμπιακοί Αγώνες μόνο στην Κίνα θα έπρεπε να γίνονται», όπως είπε κι ένας σύγχρονος φιλόσοφος! Πολύ σοφά φίλε μου. Ο καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει...

Related Posts with Thumbnails