ΠΟ. ΦΥ. ΖΩ.

Η Φωτό Μου
ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ
Νομίμως ανεγνωρισμένο Σωματείο αρ. εγκρ. 2203/95 - Μέλος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ - Αλκιβιάδου 24, 104 40 Αθήνα Τηλ.-Fax: 210 88 14 677, Κινητό: 6979 314028
Προβολή πλήρους προφίλ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

Aυτο ειναι...

Aυτο ειναι...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TOM REGAN ΣΤΗ ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ - ΙΟΥΝΗΣ 2009

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 24.6.2009

Testing...One, Two, Three...

Ένας Κόσμος...Αμέτρητοι Εφιάλτες...

5 Αυγ 2008

Κάλεσμα Διαμαρτυρίας για την Παρωδία των Φετινών Ολυμπιακών Αγώνων

Αθήνα, 5 Αυγούστου 2008

Με το σύνθημα «Ένας κόσμος, ένα όνειρο», οι διοργανωτές των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων προσπαθούν να ρίξουν μάταια στάχτη στα μάτια της παγκόσμιας κοινότητας και να καλύψουν με το πολύχρωμο και φαντασμαγορικό θέαμα που θα προσφέρουν, τις πολλές σκοτεινές, άθλιες και απεχθείς πλευρές της ταχείας αναπτυσσόμενης στρατιωτικής και οικονομικής υπερδύναμης που λέγεται Κίνα.


Οι αξίες του ολυμπιακού ιδεώδους, που είναι το ήθος, ο σεβασμός, η αγάπη για την ειρήνη, η συμφιλίωση, η συναδέλφωση και η αλληλεγγύη μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών, δεν έχουν καμιά σχέση με τον τρόπο και τον τόπο διεξαγωγής των Ο.Α., αφού η χώρα που τους φιλοξενεί περιορίζει στο έπακρο τις ατομικές ελευθερίες και καταπατά βάναυσα τα δικαιώματα, ανθρώπινα και μη, με τρόπο που θυμίζει τουλάχιστον μεσαίωνα. Εκείνο όμως που εντυπωσιάζει, είναι ότι, ενώ λόγω της αδυναμίας της να εναρμονιστεί με το πνεύμα της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Κίνα έχασε τη διοργάνωση των Ο.Α. του 2000, τώρα τους κέρδισε, παρόλο που όχι μόνο δε βελτίωσε στο ελάχιστο τη στάση της απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και την επιδείνωσε σε βαθμό που δε πάει άλλο. Διερωτόμαστε τι μπορεί να είχαν στο μυαλό τους οι ιθύνοντες όταν ανέθεσαν τους Ο.Α. αυτή τη φορά στην Κίνα.

Το κόστος των ξέφρενων ρυθμών ανάπτυξης για την κινέζικη κοινωνία είναι τεράστιο σε όλα τα επίπεδα. Με πληθυσμό 1,35 δισ. κατοίκους, η Κίνα είναι ήδη η τρίτη οικονομία του κόσμου, αφού έφτασε τη Γερμανία, και αναμένεται σύντομα να ξεπεράσει την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Όμως που στηρίζεται αυτός ο κινέζικος κολοσσός για να πετύχει τους σκοπούς του; Ενδεικτικά μόνο θα αναφέρουμε τα παρακάτω:

Στην καταπίεση και εκμετάλλευση της τεράστιας εργατικής και αγροτικής μάζας της. Η κινέζικη οικονομία χρηματοδοτείται κατά βάση από τις αποταμιεύσεις του φτωχού αγροτικού πληθυσμού, ενώ οι εργάτες συχνά εργάζονται έως και 60 ή 70 ώρες τη βδομάδα κερδίζοντας λιγότερα από το βασικό μισθό. Η Playfair, συμμαχία συνδικάτων εργαζομένων από όλο τον κόσμο, καταγγέλλει δε εκτός από εξαναγκαστικές υπερωρίες, καθημερινή εργασία έως και 15 ώρες, επτά ημέρες την εβδομάδα και χαμηλούς μισθούς, και παιδική εργασία.
Στις τεράστιες κοινωνικές της ανισότητες. Απόρροια του παραπάνω, είναι ότι η ψαλίδα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς μεγαλώνει ταχύτατα. 700.000.000 φτωχοί (το 47% του πληθυσμού!) ζουν με λιγότερα από 2 ευρώ την ημέρα, ενώ 300.000.000 πολύ φτωχοί ζουν με λιγότερο από 1 ευρώ την μέρα, τη στιγμή που ο αριθμός των πλουσίων αυξάνει συνεχώς. Η Κίνα βρίσκεται ήδη στην έκτη θέση παγκοσμίως με βάση τον αριθμό των εκατομμυριούχων της σε δολάρια (250.000 εκατομμυριούχοι), ενώ ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων μόνο σε έναν χρόνο πολλαπλασιάστηκε επί επτά.
Στις περιορισμένες έως και ανύπαρκτες ατομικές ελευθερίες και στην ωμή καταπάτηση και καταστολή των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Στην Κίνα εκτελούνται 7.000 θανατικές ποινές το χρόνο, δηλαδή το 80% του συνόλου στον κόσμο, ενώ οι κοινωνικές συγκρούσεις (απεργίες, εξεγέρσεις αγροτών κλπ) που αυξάνονται κατά 30% ετησίως, προφανώς λόγω των μεγάλων ανισοτήτων, καταστέλλονται βάναυσα. Την εικόνα «διανθίζουν» οι κρατούμενοι γνώμης, οι αυθαίρετες συλλήψεις ανθρώπων που υπογράφουν προκηρύξεις με αιτήματα, λογοκρισία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, χρήση ιδεολογικής και σωματικής βίας, κλπ. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη βαρβαρότητα στην καταστολή της εξέγερσης στο Θιβέτ τον περασμένο Μάρτιο και τη σφαγή της πλατείας Τιενανμέν το 1989.
Κατά την προετοιμασία δε των Ο.Α., οι αρχές αύξησαν τη χρήση του μέτρου της διοικητικής κράτησης, ιδιαίτερα σε βάρος υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσώπων που υπογράφουν προκηρύξεις με αιτήματα, καθώς και των επαιτών, όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία. Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση εντάθηκαν επίσης και οι διώξεις των δημοσιογράφων. 230 περιπτώσεις δημοσιογράφων παρεμποδίστηκαν από τις αρχές φέτος, έναντι των 180 πέρυσι. Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι, «η Κίνα χρησιμοποιεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως πρόσχημα για να ενισχύσει την καταπίεση των υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για να αδειάσει την πρωτεύουσά της από τους ανεπιθύμητους».
Στην οικολογική καταστροφή. Σήμερα, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της Κίνας αποτελούν το 13% των παγκόσμιων εκπομπών, έναντι του 30,3% που διαθέτουν οι ΗΠΑ και αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τα επόμενα χρόνια. Σε έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) σημειώνεται ότι τα επίπεδα ρύπανσης είναι πέντε φορές υψηλότερα από το επιτρεπόμενο όριο, ενώ ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος, Παν Γιούε, παραδέχτηκε ότι: «Πέντε από τις δέκα πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου βρίσκονται στην Κίνα».
Στο βασανισμό και τη θανάτωση εκατομμυρίων ζώων ετησίως. Κάθε χρόνο, εκατομμύρια ζώα (γάτες, σκύλοι, κουνέλια, αλεπούδες, κουνάβια και χάμστερ) βασανίζονται και θανατώνονται για τη γούνα τους στις κινέζικες φάρμες. Τα ζώα περιμένουν το τέλος τους ολόκληρες ημέρες στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο σε ασφυχτικά κλουβιά, χωρίς τροφή και νερό, βλέποντας μπροστά τους να βασανίζονται και να δολοφονούνται αράδες άλλων ζώων με το χειρότερο τρόπο. Με τις μύτες τους να οσφραίνονται τη φρίκη του πόνου και του θανάτου, τα πλημμυρίζει το άγχος, ο τρόμος και η απόγνωση. Τέλος, αφού κρεμαστούν γδέρνονται ζωντανά, σκούζοντας από φριχτούς πόνους και στη συνέχεια πετιούνται σ’ένα σωρό, το ένα πάνω στο άλλο, ενώ συνεχίζουν να αναπνέουν ασθμαίνοντας μέχρι να ξεψυχήσουν.
Όμως και στις διατροφικές τους συνήθειες, οι Κινέζοι γίνονται ωμοί βασανιστές οποιουδήποτε ζώου κινείται, πετάει η κολυμπάει. Σαύρες, φίδια, σκορπιοί, σκαθάρια, καρχαρίες, μαϊμούδες, τίγρεις κλπ. τρώγονται ζωντανά ή νεκρά, αφού πρώτα βασανιστούν στο έπακρο. Οι γάτες, για παράδειγμα, τοποθετούνται ζωντανές, έχοντας πλήρως τις αισθήσεις τους, σε κατσαρόλες με ζεματιστό νερό για να χάσουν το τρίχωμά τους, το δε δέρμα τους καταλήγει στο εμπόριο γούνας, όπου επεξεργάζεται και γίνεται κουκούλα τζάκετ ή επένδυση αντιανεμικών. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας και γουναρικών στον κόσμο, προμηθεύοντας κυρίως τη Βόρεια Αμερική.

Οι παραπάνω συνθήκες που δημιούργησε αυτός ο γίγαντας με τα πήλινα πόδια, μοιραία θα προκαλέσουν κάποια στιγμή και την κατάρρευσή του, συμπαρασύροντας μαζί του την παγκόσμια οικονομία και κοινωνία, λόγω του επερχόμενου οικονομικού κραχ, του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, των συνεχών κοινωνικών αναταραχών και της οικολογικής καταστροφής.

Πιστεύουμε ότι η ταχεία ανάπτυξη και υπερκατανάλωση έχει κακώς ταυτιστεί με την πρόοδο και την ευημερία μιας κοινωνίας, και κατά συνέπεια των πολιτών της, εξοβελίζοντας από το δρόμο της οτιδήποτε χαρακτηριστεί ως εμπόδιο, όπως είναι οι μέγιστες αξίες της αγάπης και σεβασμού στη φύση και στη ζωή και η αναγνώριση των δικαιωμάτων τους. Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι η διαμαρτυρία μας δε στρέφεται ενάντια στον κινέζικο λαό, αλλά ενάντια στη στάση εκείνη της ζωής που ακολουθεί μια ανεξέλεγκτη και αυθαίρετη πολιτική και πρακτική, στο όνομα της υποτιθέμενης κοινωνικής ανόδου, των μεγάλων συμφερόντων και του κέρδους, σε όποια κοινωνία, πολιτικό σύστημα, κυβέρνηση ή άτομα κι αν αυτή εκδηλώνεται.

Τέλος, η ευαισθησία, ο σεβασμός, η αγάπη και το ενδιαφέρον προς τα ζώα δεν πρέπει να θεωρούνται ως υποδεέστερα ανάλογων αισθημάτων προς τον άνθρωπο, γιατί μια κοινωνία που εκδηλώνει ευαισθησία και σεβασμό απέναντι στα ζώα, έχει επίσης αναπτύξει μια βαθύτερη ευαισθησία και ένα σεβασμό για τη ζωή γενικότερα, οποιαδήποτε μορφή, σχήμα ή χρώμα κι αν διαθέτει.

Έπειτα απ’όλα τα παραπάνω, ο ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ καλεί τους πολίτες να διαδηλώσουν μαζί μας κατά αυτής της παρωδίας που θέλει να λέγεται Ολυμπιακοί Αγώνες, την Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2008 και ώρα 6 μ.μ., στην Πλατεία Συντάγματος (Έξοδος Μετρό προς το Σιντριβάνι).

Για τον ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ
Μάριζα Χριστοδούλου

Πηγές:
http://getactive.peta.org/campaign/uk_china_fur?qp_source=pukchinafur
http://www.express.gr/news/world/57156oz_2008072957156.php3
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=808748&lngDtrID=245
http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,id=2338864
http://forums.pathfinder.gr/State_Politics/Politics/World_Politics/Misc/thread.html?thread=143598&id=143706

Related Posts with Thumbnails