ΠΟ. ΦΥ. ΖΩ.

Η Φωτό Μου
ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ
Νομίμως ανεγνωρισμένο Σωματείο αρ. εγκρ. 2203/95 - Μέλος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ - Αλκιβιάδου 24, 104 40 Αθήνα Τηλ.-Fax: 210 88 14 677, Κινητό: 6979 314028
Προβολή πλήρους προφίλ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

Aυτο ειναι...

Aυτο ειναι...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TOM REGAN ΣΤΗ ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ - ΙΟΥΝΗΣ 2009

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 24.6.2009

Testing...One, Two, Three...

Τα Άρματα οι «Λάτρεις» της Φύσης - Κυνηγετική περίοδος 2009-2010

10 Αυγ 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΦΥΖΩ

Η απώλεια της βιοποικιλότητας αναγνωρίζεται σήμερα ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της νέας χιλιετίας που επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ίδιου μας του είδους. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο χάνονται περί τα 26.000 από τα γνωστά είδη.


Και παρόλα αυτά στη χώρα μας η θανατολαγνεία που λέγεται κυνήγι εξακολουθεί να θεωρείται νόμιμη δραστηριότητα. Έτσι και φέτος οι αυτοπροσδιοριζόμενοι «λάτρεις της φύσης και διαχειριστές της» αναλαμβάνουν δράση από τις 20 Αυγούστου, αφαιρώντας από τη φύση ό,τι περισσεύει που εντελώς αυθαίρετα το αποκαλούν τόκο που δικαιωματικά τους ανήκει. Όμως η φύση έχει τους δικούς της μηχανισμούς και ισορροπίες και δεν χρειάζεται μακελάρηδες να την ισορροπούν κατακρεουργώντας τα πλάσματά της.

Το ΠΟΦΥΖΩ θεωρεί αδιανόητο η ελληνική πανίδα που πλήττεται από τις μύριες όσες δραστηριότητές μας να δέχεται τη χαριστική βολή από τους κυνηγούς που δυστυχώς νομικά δικαιούνται να σκοτώνουν για διασκέδαση μερικά δισεκατομμύρια πουλιά και χωρίς περιορισμό ορισμένα είδη. Επιπλέον τονίζει ότι ούτε τα φωσφορίζοντα πορτοκαλιά γιλέκα, ούτε το ποιος φυλάει τα πρόβατα, λύνουν το πρόβλημα του κυνηγιού στη χώρα μας. Αυτό λύνεται μόνο με την οριστική και αμετάκλητη παύση του κυνηγιού.

Για τον ΠΟΦΥΖΩ

Ρόζα Μηνακούλη

Eπιστολή προς:
Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη

Κοιν/ση:
Γεν. Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος
Διεύθυνση Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας
ΜΜΕ

27 Ιουλίου 2009

ΘΕΜΑ: ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Στις πρόσφατες συναντήσεις που είχαμε μαζί σας, μας διαβεβαιώσατε για τα βαθιά φιλικά αισθήματα που τρέφετε προς τα ζώα και τη φύση. Στη συνέχεια, στα δελτία τύπου που εκδόθηκαν από το υπουργείο, θέσατε ξανά το θέμα της έμπρακτης στήριξής σας προς τα αιτήματα και τους αγώνες των φιλοζωικών οργανώσεων και χαρακτηρίσατε την πολιτική σας ως μια πολιτική φιλο-περιβαλλοντική.

Παίρνοντας σαν δεδομένη την ευαισθησία σας και τις φιλο-περιβαλλοντικές αντιλήψεις που έχετε, σας καλούμε να στηρίξετε αυτές τις τοποθετήσεις σας ενόψει της ετήσιας ρυθμιστικής απόφασης του κυνηγιού για το έτος 2009-2010 που πρόκειται να εκδοθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και που καθορίζει, μεταξύ άλλων, τους αριθμούς, είδη, χρονικό διάστημα, κ.α. των ζώων που επιτρέπεται να σκοτωθούν από τους κυνηγούς.

Σας ενημερώνουμε κ. Υπουργέ ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δεν ασχολείται με αυτό το “ευγενές άθλημα”, όπως πολύ άστοχα έχει χαρακτηριστεί η κυνηγετική δραστηριότητα, και δεν την αποδέχεται, αφού διαταράσσει τις ισορροπίες της φύσης και προβαίνει σε ατέλειωτες εκτελέσεις της πανίδας της χώρας μας χάριν ψυχαγωγίας. Είμαστε αντίθετοι με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα γιατί ως βίαιη πράξη δεν προάγει τον πολιτισμό μας, το σεβασμό προς τα άλλα όντα του πλανήτη αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο. Πλήθος μελετών αποδεικνύουν ότι η βία σε ζώα έχει άμεση σχέση με τη βία σε ανθρώπους. Η ψυχρή δολοφονία ζώων μεταφέρει το μήνυμα ότι κάποιοι έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν τη δύναμή τους σε άλλους με βίαιο τρόπο.

Και ενώ ο αριθμός των κυνηγών έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια και όλο και πιο πολλοί Έλληνες καταδικάζουν το κυνήγι, το υπουργείο συνεχίζει την υποστήριξή του δίνοντας επίσημη “άδεια” εξόντωσης τεράστιου αριθμού θηλαστικών και πουλιών για την προσωπική ευχαρίστηση των κυνηγών. Σας υπενθυμίζουμε, ότι μετά από πρόσφατο δελτίο τύπου του υπουργείου σας, η θηροφύλαξη, αφήνεται στα χέρια των ίδιων των κυνηγών, δίνοντάς τους πλήρη έλεγχο του κυνηγιού. Οι κυνηγοί μάλιστα, προτείνουν αύξηση αντί για μείωση του κυνηγιού και άρση απαγορεύσεων, όπως, η πρόσφατη απαράδεκτη πρόταση από την κυνηγετική συνομοσπονδία για την άρση της απαγόρευσης του κυνηγιού του ζαρκαδιού, είδος το οποίο ήδη απειλείται πολύ έντονα λόγω του φαινομένου της λαθροθηρίας.

κ. Υπουργέ,

Γνωρίζετε πως μεγάλα τμήματα της χώρας μας έχουν καταστραφεί από τις συνεχείς πυρκαγιές ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, πως η εκτεταμένη οικιστική ανάπτυξη σε πολλές περιοχές δρα εναντίον της πανίδας μας, και πως η συνεχής μείωση των βιοτόπων των ζώων και τα δηλητήρια, τα φυτοφάρμακα, καθώς και οι εκτεταμένες ανθρώπινες δραστηριότητες επιβάλλουν να πάρετε μέτρα ενάντια στο κυνήγι και υπέρ της φύσης και των ζώων. Επιπλέον, οποιαδήποτε κυνηγετική δραστηριότητα, νόμιμη ή παράνομη, καθιστά επικίνδυνη για όλους τους πολίτες της χώρας μας, την οποιαδήποτε ενασχόλησή τους με τη φύση, όπως εκδρομές, πεζοπορίες, κλπ. καθώς κανείς δεν επιθυμεί να βρίσκεται σε περιοχές που βρίσκονται κυνηγοί.

Η ανάγκη προστασίας του πολύτιμου φυσικού κεφαλαίου της χώρας είναι επιτακτική. Πλήθος οργανώσεων και πολιτών της χώρας έχουν ζητήσει επανειλημμένως σοβαρά περιοριστικά μέτρα χωρίς ανταπόκριση. Παραθέτουμε μερικά, όπως την απαγόρευση του κυνηγιού τον Φεβρουάριο, γεγονός που συμβαδίζει και με τις ρυθμίσεις της ΕΕ, την απαγόρευση του κυνηγιού σε ολόκληρο το νομό της Αττικής όπου διαμένει ο μισός σχεδόν πληθυσμός της χώρας, τη δραστική μείωση των αριθμών των ζώων που επιτρέπεται να σκοτωθούν, την αξιολόγηση της διαδικασίας της έκδοσης άδειας οπλοφορίας, και πολλές άλλες. Είναι ξεκάθαρο ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δεν εγκρίνει την κυνηγετική δραστηριότητα. Οι Έλληνες αυτοί είναι ασύγκριτα περισσότεροι από τους κυνηγούς που εξαπολύονται στη φύση της χώρας μας και την υποβάλλουν σε απίστευτες δοκιμασίες.

Η πολιτεία μέσω του υπουργείου σας, θα πρέπει να λάβει μέτρα για να υποστηρίξει το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών της χώρας να απολαμβάνουν τη φύση χωρίς να επιτρέπεται σε μια μειοψηφία ατόμων να τη σκοτώνουν και να την καταστρέφουν. Ως πολίτες, οφείλουμε να επιλέξουμε να κρατήσουμε εκείνα τα στοιχεία της παράδοσής μας που προάγουν τις αξίες του πολιτισμού, της δημοκρατίας και του σεβασμού προς τη φύση. Σας καλούμε να δείξετε με έμπρακτο τρόπο το σεβασμό προς τα άλλα όντα και να προωθήσετε τις αξίες του πολιτισμού και όχι να στηρίζετε τη βία που εμπεριέχεται στο κυνήγι.

Την παρούσα επιστολή υπογράφουν οι παρακάτω:
Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων, Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Θεματική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων.

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ "ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ-ΠΡΑΣΙΝΩΝ"
ΕΤΗΣΙΑ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΙΔΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Η έκδοση της ετήσιας ρυθμιστικής απόφασης του κυνηγιού από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την περίοδο 2009-2010 επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την κοινοπραξία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας. Η απόφαση αγνοώντας τόσο τις βασικές αρχές διαχείρισης περιβάλλοντος όσο και τις προτάσεις των περιβαλλοντικών και φιλοζωικών οργανώσεων επιτρέπει σε 230.000 οπλισμένους συμπολίτες μας να ψυχαγωγηθούν πυροβολώντας ό,τι πετάει και ό,τι περπατάει...

...Ο Υπουργός μάλιστα με περίσσευμα θράσους δηλώνει ότι «εναρμονίσαμε μετά από ιδιαίτερη μελέτη και περίσκεψη τις ανάγκες του περιβάλλοντος και των βιοτόπων με τις ανάγκες του κυνηγιού» και αναφέρεται σε «αυστηρές προδιαγραφές και νέους ειδικούς περιορισμούς» που όμως μόνο ο ίδιος βλέπει. Στην πραγματικότητα η νέα Ρυθμιστική υποκύπτει για μια ακόμη φορά στις πιέσεις του κυνηγετικού λόμπυ. Έτσι:

· Διατηρεί τις κλιμακωτές ημερομηνίες για το κυνήγι των υδρόβιων παρά το ότι γνωρίζει από πρόσφατη έρευνα των υπηρεσιών του ότι δεν τηρούνται διευκολύνοντας τους λαθροθήρες.
· Δεν απαγορεύει το κυνήγι της Πετροπέρδικας παρότι είναι πλέον προστατευόμενο είδος και περιλαμβάνεται στο παράρτημα Ι της Κοινοτικής Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ.
· Διατηρεί το κυνήγι της ασπρομέτωπης χήνας ακόμα και σε περιοχές της Β. Ελλάδας όπου το είδος μοιράζεται τους ίδιους βιότοπους με την παρόμοια στην όψη Νανόχηνα που είναι παγκοσμίως απειλούμενο είδος με αποτέλεσμα να έχουμε θανατώσεις Νανόχηνας, όπως διαπιστώθηκε σε μία τουλάχιστον περίπτωση την περίοδο 2007-2008.
· Για μια ακόμα χρονιά αύξησε το όριο για τον αγριόχοιρο με αποτέλεσμα το να έχει διπλασιάσει από 2 σε 4 μέσα σε 2 χρόνια.
· Εξακολουθεί να επιτρέπει το κυνήγι σε προστατευόμενες περιοχές εκτός των πυρήνων των εθνικών δρυμών με αποτέλεσμα τη θανάτωση προστατευόμενων ειδών, σοβαρές επιπτώσεις στην διαχείμαση υδρόβιων πουλιών αλλά και περιορισμό του δικαιώματος των εκατομμυρίων συμπολιτών μας που δεν είναι κυνηγοί να απολαύσουν τη φύση και την άγρια ζωή χωρίς να την καταστρέφουν.
· Δεν περιέχει κανένα μέτρο, ούτε μια λέξη για τον περιορισμό της μάστιγας της λαθροθηρίας.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ καταγγέλλουν το συνεχιζόμενο “συνταίριασμα” των συμφερόντων κυνηγών και υπουργείου, την παροχή σε αυτούς δικαιωμάτων ως “διαχειριστών της φύσης” και την έλλειψη εναλλακτικών προτάσεων για τη μετατροπή της οικονομίας που σχετίζεται με το κυνήγι σε δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον απαλλαγμένες από τη βία. Οι αξίες του πολιτισμού, της δημοκρατίας και του σεβασμού προς τη φύση δεν συνάδουν με την άκριτη άδεια θανάτωσης άγριων ζώων και πουλιών και την πλήρη διατάραξη της ισορροπίας της φύσης που δίνει η απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η εκτελεστική Γραμματεία
Για περισσότερες πληροφορίες:
Μιχάλης Πετράκος, συντονιστής της εκτελεστικής γραμματείας
Όλγα Κήκου, συντονίστρια της ομάδας για τα δικαιώματα των ζώων

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=282648&dt=09/08/2009

Related Posts with Thumbnails