ΠΟ. ΦΥ. ΖΩ.

Η Φωτό Μου
ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ
Νομίμως ανεγνωρισμένο Σωματείο αρ. εγκρ. 2203/95 - Μέλος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ - Αλκιβιάδου 24, 104 40 Αθήνα Τηλ.-Fax: 210 88 14 677, Κινητό: 6979 314028
Προβολή πλήρους προφίλ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

Aυτο ειναι...

Aυτο ειναι...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TOM REGAN ΣΤΗ ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ - ΙΟΥΝΗΣ 2009

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 24.6.2009

Testing...One, Two, Three...

Τα ζώα απέκτησαν το Συνήγορό τους

6 Μαρ 2010


O τελευταίος πελάτης του Γκέτσελ ήταν ένα ψάρι

Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

ZΥΡΙΧΗ Αν ήμουν... ψάρι θα ήθελα να ζούσα στην Ελβετία. Εκεί, όσοι θα παραβίαζαν τα δικαιώματά μου θα κατέληγαν στα δικαστήρια έχοντας απέναντί τους, διώκτη απηνή, τον Αντουάν Γκέτσελ, δικηγόρο και επίσημο Συνήγορο των Ζώων στο καντόνι της Ζυρίχης.

Ετσι βρέθηκε στο σκαμνί ο Πατρίκ Ζιζέ, ένας 34χρονος ερασιτέχνης ψαράς ο οποίος έπιασε μια τούρνα 10 κιλών στα νερά της λίμνης της Ζυρίχης πριν από έναν χρόνο. Το ψάρι κατέληξε βεβαίως στο πιάτο του κ. Ζιζέ, αλλά λίγους μήνες αργότερα ο ψαράς κλήθηκε στο δικαστήριο με την κατηγορία ότι πάλευε επί 10 ολόκληρα λεπτά- απαράδεκτα πολύ χρόνο- βασανίζοντας το ζώο ώσπου να καταφέρει να το βγάλει από το νερό.

Το συγκεκριμένο ψάρι έγινε μετά θάνατον σύμβολο του κινήματος για τα δικαιώματα των ζώων στην Ελβετία, όπου αύριο πραγματοποιείται δημοψήφισμα για να υποχρεωθούν και τα υπόλοιπα 25 ελβετικά καντόνια να ορίσουν Συνηγόρους των Ζώων. Ο κ. Γκέτσελ παραδέχθηκε σε συνέντευξή του προς τον «Guardian» ότι συνήθως δεν εκπροσωπεί νεκρά ψάρια. Οι πιο συχνοί πελάτες του είναι κατά σειρά σκυλιά, αγελάδες, γάτες και χοίροι.

Επεμβαίνει επίσης σε περιπτώσεις διαζυγίων όπου το κατοικίδιο γίνεται «μήλον της Εριδος» ανάμεσα στο ζευγάρι. Ο κ. Γκέτσελ είναι χορτοφάγος, δεν έχει κατοικίδια και αποδέχεται την «υποκρισία τού να φοράμε δερμάτινα παπούτσια και μεταξωτές γραβάτες». Αυτό που δεν αποδέχεται είναι η «παγίδα του κουταβιού», όπως την ονομάζει: «Εχουμε την τάση να προστατεύουμε περισσότερο τα ζώα που είναι χαριτωμένα» διαμαρτύρεται.

Η Ελβετία διαθέτει την πιο σκληρή νομοθεσία για την υπεράσπιση των ζώων στον κόσμο. Εκατόν πενήντα σελίδες ορίζουν επακριβώς τις συνθήκες διαβίωσης κάθε κατοικίδιου. Προς τι λοιπόν το αυριανό δημοψήφισμα; «Ο νόμος προστατεύει μόνο τα σπονδυλωτά:

πουλιά, ερπετά, αμφίβια,
θηλαστικά και ψάρια. Αυτά αποτελούν μόνο το 5% του ζωικού βασιλείου. Τα ασπόνδυλα έμειναν εκτός επειδή θεωρείται ότι δεν υποφέρουν. Σήμερα όμως συζητούμε ακόμη και πώς θα εξασφαλίσουμε την “αξιοπρέπεια των φυτών”». Τα σαλιγκάρια και οι ψύλλοι θα μείνουν απέξω;

Η ελβετική νομοθεσία ορίζει ότι οι επίδοξοι ιδιοκτήτες σκύλου πρέπει να παρακολουθήσουν 4ωρο σεμινάριο «θεωρίας» προτού αγοράσουν το ζώο και άλλο ένα 4ωρο «πρακτικής» μετά. Οι σκύλοι πρέπει να τρώνε μόνο ορισμένα φαγητά και το «σπιτάκι» τους να έχει ξεχωριστούς χώρους για φαγητό, μπάνιο και ύπνο. Ωστόσο οι ακτιβιστές είναι εξοργισμένοι καθώς, παρ΄ ότι ο νόμος προστάζει τους ιδιοκτήτες να βγάζουν τα σκυλιά βόλτα καθημερινά, δεν ορίζει επί πόση ώρα ή πόση απόσταση πρέπει να διανύουν.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αμφίρροπο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Για την Ιστορία, η τούρνα απέκτησε σελίδα στη μνήμη της στο Facebook, με 6.000 υπογραφές, ενώ ο ψαράς αθωώθηκε πριν από δύο εβδομάδες. Ο δικαστής αναμένεται σύντομα να ορίσει πόση ώρα θα μπορεί να παλεύει ένας ψαράς για να βγάλει το ψάρι χωρίς να το βασανίζει. Ο κ. Γκέτσελ προτείνει το ένα λεπτό.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=318671&dt=06/03/2010


Ελβετοί ψηφοφόροι από τα 26 καντόνια θα πάνε σήμερα 7-3-10 στις κάλπες να ψηφίσουν για την υποχρεωτική θεσμοθέτηση του συνηγόρου των ζώων στα καντόνια.

Οι ζωοφιλικές οργανώσεις της Ελβετίας συγκέντρωσαν 150.000 υπογραφές - προϋπόθεση ώστε να γίνει εθνική ψηφοφορία - για την απόκτηση συνταγματικού δικαιώματος των ζώων να χαίρουν υπεράσπισης στο δικαστήριο.

Η πρωτοβουλία για την ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί χάρη του μοναδικού συστήματος άμεσης δημοκρατίας, που ισχύει στην Ελβετία.

Mια «πρωτοβουλία» είναι μία προτεινόμενη τροποποίηση στο σύνταγμα, η οποία μπορεί να τεθεί σε εθνική ψηφοφορία με μόνη προϋπόθεση τη συγκέντρωση 100.000 υπογραφών.

Ο ρόλος του συνηγόρου των ζώων, που υπάρχει ήδη ως θεσμός μόνο στη Ζυρίχη, θα είναι να επεμβαίνει σε ποινικές δίκες που έχουν ως αιτία την παραβίαση του σχετικού με την προστασία των ζώων νόμου. Ο νόμος αυτός, ένας από τους πιο αυστηρούς στον κόσμο, τέθηκε σε ισχύ το 2008 και καθορίζει το πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο, η διεξαγωγή δραστηριοτήτων όπως η εκτροφή, εμπορευματοποίηση, μεταφορά, χρήση για ιατρικά πειράματα και σφαγή θα γίνεται χωρίς να παραβιάζεται η "αξιοπρέπεια" των ζώων.

Δεν πρόκειται πάντως εδώ για αναγνώριση νομικής προσωπικότητας στα ζώα, αφού οι δίκες θα συνεχίσουν να διεξάγονται εναντίον ανθρώπων. Ο δικηγόρος των ζώων θα δραστηριοποιείται σε δικαστικές υποθέσεις και ποινικές διαδικασίες για λογαριασμό κακοποιημένων ζώων βρίσκοντας σημαντικές δικαστικές αποφάσεις για παρόμοιες υποθέσεις, φροντίζοντας για τη συλλογή αποδείξεων και την εξέταση μαρτύρων, βοηθώντας τον δικαστή να ορίσει την τιμωρία και αντιπροσωπεύοντας απ΄ ευθείας τα συμφέροντα του ζώου.


Πίσω από την ίδρυση του θεσμού του δικηγόρου των ζώων, βρίσκεται, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, η επίσημη αναγνώριση του γεγονότος ότι τα ζώα υποφέρουν και η ανάγκη προστασίας τους, ως δείγμα πολιτισμού μιας κοινωνίας. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί μεταξύ άλλων στο να αναγνωρίσει στα ζώα την ιδιότητα των "ζώντων όντων, που είναι προικισμένα με αισθήσεις"


Πηγή Γεωργία - Μάρθα Γκότση, stagiaire ΕΕΒ


http://66.102.9.132/search?q=cache:C4to-4hv29kJ:www.bioethics.gr/document.php%3Fcategory_id%3D58%26document_id%3D892+%CE%94%CE%99%CE%9A%CE%97%CE%93%CE%9F%CE%A1%CE%9F%CE%A3+%CE%96%CE%A9%CE%A9%CE%9D&cd=10&hl=el&ct=clnk&gl=gr


Το 2007 το καντόνι της Ζυρίχης διόρισε τον δικηγόρο Antoine Goetschel ως πληρεξούσιο για την υπεράσπιση των ζώων, Ο Antoine Goetschel δραστηριοποιείται για 150-200 υποθέσεις κακοποίησης ζώων κάθε χρόνο.

Και διαθέτει το ένα τρίτο του εργασιακού του χρόνου για αυτές τις υποθέσεις.


Ο Antoine Goetschel είναι ο μοναδικός δημόσια διορισμένος δικηγόρος για την ευημερία των ζώων στην Ελβετία αλλά και ο πρώτος δικηγόρος με αυτή την ιδιότητα παγκοσμίως.


Η πρόταση για τους δικηγόρους-ζώων δεν βρίσκει σύμμαχο την κυβέρνηση γιατί τα καντόνια είναι ήδη νομικά υποχρεωμένα να διαθέτουν αρμόδιο γραφείο για την κακοποίηση ζώων και οι κτηνοτροφικές ενώσεις φοβούνται ότι θα τους ασκείται ακόμη μεγαλύτερος έλεγχος.

Related Posts with Thumbnails