ΠΟ. ΦΥ. ΖΩ.

Η Φωτό Μου
ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ
Νομίμως ανεγνωρισμένο Σωματείο αρ. εγκρ. 2203/95 - Μέλος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ - Αλκιβιάδου 24, 104 40 Αθήνα Τηλ.-Fax: 210 88 14 677, Κινητό: 6979 314028
Προβολή πλήρους προφίλ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

Aυτο ειναι...

Aυτο ειναι...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TOM REGAN ΣΤΗ ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ - ΙΟΥΝΗΣ 2009

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 24.6.2009

Testing...One, Two, Three...

Εμπόριο Καθαρόαιμων Ζώων

6 Ιουλ 2010

Γερμανικό ρεπορτάζ της έγκυρης Spiegel για πωλήσεις καθαρόαιμων ζώων αποκαλύπτει την ίδια κατάσταση με τις αγορές ζωών από τα ελληνικά pet shops που καταγγέλουν οι φιλοζωϊκές οργανώσεις αλλά και πολίτες στη χώρα μας!!!

Το Γερμανικό ρεπορτάζ αναφέρεται σε ανοιχτό παζάρι ζώων....Ομως όλα όσα θα διαβάσετε ισχύουν, από αποκαλύψεις και καταγγελίες φιλόζωων τόσα χρόνια τώρα, ακριβώς έτσι και για τις αγορές ζώων από τα περισσότερα ελληνικά pet shops!

Διαβάστε πώς έχουν πλαστά χαρτιά και διαβατήρια, τι αρρώστιες έχουν και πεθαίνουν μετά την αγορά, όπως γίνεται τις περισσότερες φορές και στην Ελλάδα όταν αγοράσεις από pet shop, αγοραπωλησίες στο διαδίκτυο που πουλάνε άρρωστα ζωάκια όπως τα ελληνικά διαδικτυακά pet shops ή έμποροι-ιδιοκτήτες pet shops.

Ένα θα πούμε: ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ PET SHOPS ΠΟΥ ''ΕΙΣΑΓΟΥΝ'' ΖΩΑ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ. ΜΗΝ ΕΝΙΣΧΥΕΤΕ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΨΥΧΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ PET SHOP!

Σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης στρέφονται κάποιοι για να αποκτήσουν ένα σκύλο ράτσας. Τα κουτάβια όμως που πωλούνται σε παζάρια, μπορεί να έχουν...μικρότερη τιμή όμως συνοδεύονται από...αρρώστιες και προβλήματα συμπεριφοράς ενώ πολλά από αυτά πεθαίνουν μερικές μέρες μετά την αγορά.

Σε πόλη της Πολωνίας ένα μεγάλο βαν βρίσκεται έξω από ένα πάρκο. Μέσα στο βαν, υπάρχουν κλουβιά γεμάτα σκυλιά. Σε ένα κλουβί δεκάδες μικροσκοπικά Yorkshire που πατούν το ένα το άλλο...Σε άλλο κλουβί κουτάβια Χάσκι δαγκώνουν τα κάγκελα για να βγουν...

Ο Πολωνός οδηγός απαντά σε σπαστά Γερμανικά στον ενδιαφερόμενο - δημοσιογράφο για τις ηλικίες, την προέλευση και τα εμβόλια του...εμπορεύματός του. O οδηγός βγάζει ένα μεγάλο πάκο διαβατηρίων ζώων και πιστοποιητικών που απαιτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για ζώα που ταξιδεύουν εκτός συνόρων. Είναι φανερό ότι είναι πλαστά.

Κι όμως, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να αγοράσουν ένα τέτοιο ζώο είτε για τους ίδιους είτε γιατί είναι ιδιοκτήτες pet shops, με σκοπό την επαναπώληση. Σε αντίθεση, τα καθαρόαιμα σκυλιά με πιστοποιητικό (pedigree) από εκτροφείς είναι πανάκριβα ενώ σ’αυτό το ημί-νόμιμο παζάρι μπορεί κανείς να αποκτήσει όποια ''ράτσα'' θέλει για μόλις 35 ευρώ!!!!

(Μήπως να θυμηθούμε ότι στα ελληνικά pet shops τα ζώα από Ουγγαρία και Τσεχία πωλούνται το λιγότερο 600 ευρώ? Πόσο άραγε τα αγοράζουν οι ιδιοκτήτες των pet shop αρχικά???). Η ΜΑΥΡΗ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΚΟΥΤΑΒΙΩΝ ΑΞΙΖΕΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ!!!

Η…μαφία των κουταβιών της Ανατολικής Ευρώπης όπως ονομάζεται το κύκλωμα από φιλόζωους και οργανώσεις αναπτύσσεται στην Πολωνία, την Ουγγαρία, την Ρουμανία και την Ουκρανία. Τα ζώα «παράγονται» για την Δυτική Ευρώπη σε άθλιες συνθήκες, στα γνωστά puppy mills. Κρατούνται σε βρώμικα κλουβιά, ταϊζονται με αποφάγια και οι θηλυκές είναι καταδικασμένες να γεννούν δύο φορές το χρόνο ενώ τα κουτάβια αποχωρίζονται την μητέρα τους σε μόλις 4 εβδομάδες από την γέννηση τους (ενώ πρέπει τα κουτάβια να μένουν τουλάχιστον 2 μήνες με την μητέρα τους). Το αποτέλεσμα είναι να έχουν πολύ αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και πολλά από αυτά υποφέρουν από ασθένειες και διαταραχές συμπεριφοράς.

Το ότι τα ζώα αυτά βασανίζονται είναι γνωστό. Επειδή το κόστος είναι υψηλό, τα ζώα δεν αποπαρασιτώνονται, ούτε εμβολιάζονται. Μεταφέρονται παράνομα εκτός συνόρων, κρυμμένα σε φορτηγά και σε αυτοκίνητα, χωρίς τα απαιτούμενα έγγραφα της ΕΕ, χωρίς διαβατήρια ζώων της ΕΕ και φυσικά χωρίς αποδεικτικά εμβολιασμού ή ηλεκτρονικής ταυτοποίησης (microchip).

Σε πολλές χώρες, όταν βρίσκουν τέτοια φορτία, τα ζώα κατάσχονται και επιβάλλονται πρόστιμα αλλά αυτό δεν αρκεί। Δεν αρκεί τα ζώα να αντιμετωπίζονται μόνο ως ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ. Επίσης, οι επιθεωρητές και οι αρμόδιοι πολλές φορές κάνουν τα στραβά μάτια. Τα καταφύγια ζώων που αναλαμβάνουν όσα ζώα κατάσχονται δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά με τόσα ζώα.

Στην ουσία, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΡΔΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ।

Όμως αυτοί που αγοράζουν από τέτοια παζάρια, ανακαλύπτουν μετά τον... εμετο πάνω στο χαλί ή την προβληματική συμπεριφορά των κουταβιών. Τα περισσότερα εισαγόμενα ζώα (όπου βλέπετε pet shop να εισάγει ζώα μακριά!!!) έχουν πολλές ασθένειες.

Εκδηλώνουν κυρίως διάρροια, παρβοϊό - έναν ιδιαίτερα μολυσματικό ιό που προκαλεί εμετό ή καρδιακή ανεπάρκεια στα κουτάβια, kennel cough - ένα είδος ιδιαίτερα μολυσματικής βρογχίτιδας σε σκύλους και μόλυνση του συκωτιού.

ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ!

Μια Γερμανίδα, η Sandra Meier, είδε το pug της να δίνει αγώνα μέχρι τελικά να πεθάνει μέσα σε λίγες μέρες. Η γυναίκα βρήκε τη σκυλίτσα μέσω internet σε ένα site παρόμιο με το ebay, με αγγελίες αγοραπωλησίας. Ο πωλητής φαινόταν να είναι εκτροφέας γιατί η τιμή ήταν υψηλή: 590 ευρώ και έτσι η γυναίκα δεν υποπτεύθηκε κάτι κακό. Όταν πήγε να πάρει το ζώο, ο πωλητής της έδωσε ραντεβού σε έναν σταθμό τρένου και η δικαιολογία ήταν πως η διεύθυνση του δεν θα φανεί στο GPS της γυναίκας και δεν θα μπορέσει να βρει το॥ανύπαρκτο εκτροφείο!

Όταν συναντήθηκαν, έβγαλε το σκύλο μέσα από ένα κουτί, πήρε τα χρήματα και έφυγε. Δεν υπήρξε ούτε συμβόλαιο αγοράς, ούτε πιστοποιητικό εμβολιασμού για το ζώο. Μετά από λίγες μέρες, η γυναίκα κάλεσε τον πωλητή αλλά το κινητό του δεν ίσχυε πια! Ο άνδρας αυτός αποκαλύφθηκε ότι ήταν γνωστός σκυλέμπορας από την Πολωνία. Στο σπίτι, το ζώο της Meier άρχισε να είναι αδύναμο μετά από λίγες ώρες. Είχε διάρροια και έκανε εμετό. Το ζώο δεν σώθηκε. Πέθανε μετά από 4 ημέρες. Η Meier αποφάσισε να πάρει άλλο σκύλο. Είδε μια αγγελία για golden retriever που φαινόταν να είναι και αυτό από εκτροφέα. Το ζώο ήταν αποπαρασιτωμένο και εμβολιασμένο και κόστιζε 990 ευρώ. Για τα χαρτιά του έδωσε άλλα 220 ευρώ. Μετά από δύο εβδομάδες, είχε στα χέρια της το πολύτιμο...pedigree. Τι ήταν? Ένα κιτς χαρτί με σκυλάκια γύρω γύρω, ονόματα γονέων - σκύλων που δεν υπάρχουν και μια κυνολογική οργάνωση φάντασμα!

Δυστυχώς, όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι αγοράζουν ζώα από τέτοιους εμπόρους, χωρίς πολλές φορές να το γνωρίζουν. Υπάρχουν έμποροι που τα πουλάνε από την Πολωνία και την Ουγγαρία και παρουσιάζονται ακόμα και σαν έγκυροι εκτροφείς σκύλων ή γατών.

Ο μόνος τρόπος να σταματήσει αυτό το εμπόριο είναι να υπάρξουν αυστηρότεροι έλεγχοι και τιμωρίες αλλά δεν φαίνεται η ΕΕ να έχει την πολιτική θέληση να το κάνει.
video-ρεπορταζ

http://www.adespoto.tv/watch_video.php?v=400a796113d369e

http://www.adespoto.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=977:2010-06-12-13-57-15&catid=35:news&Itemid=67

Related Posts with Thumbnails