ΠΟ. ΦΥ. ΖΩ.

Η Φωτό Μου
ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ
Νομίμως ανεγνωρισμένο Σωματείο αρ. εγκρ. 2203/95 - Μέλος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ - Αλκιβιάδου 24, 104 40 Αθήνα Τηλ.-Fax: 210 88 14 677, Κινητό: 6979 314028
Προβολή πλήρους προφίλ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

Aυτο ειναι...

Aυτο ειναι...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TOM REGAN ΣΤΗ ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ - ΙΟΥΝΗΣ 2009

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 24.6.2009

Testing...One, Two, Three...

Τα Μύρια Κακά του Κυνηγιού

14 Αυγ 2011



ΝΕΚΡΟ ΟΡΝΙΟ ΣΤΑ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΑ



Κάθε χρόνο 20 Αυγούστου ξεκινά η κυνηγητική περίοδος και μαζί της γίνονται πιο εμφανή και τα σημάδια ενός ακήρυχτου πολέμου στην ενδοχώρα του νησιού μας। Κυνηγοί βάζουν δηλητηριασμένα δολώματα σε άλλους κυνηγούς για να μη κυνηγούν στα μέρη τους, κτηνοτρόφοι σε άλλους κτηνοτρόφους έτσι ώστε να εγκαταλείψουν τα βοσκοτόπια τους, γεωργοί εναντίον των δυο πρώτων, και όλοι μαζί εναντίον των μελισσοκόμων αλλά και η κάθε ομάδα εναντίον της άλλης.
Από αυτή την κατάσταση το πρώτο θύμα είναι η άγρια πανίδα του νησιού μας που στο πρόσωπο των δηλητηριασμένων ορνέων κάθε χρόνο είναι εμφανής η κορυφή του παγόβουνου και μόνο. Στις 2 Αυγούστου (όπως κάθε χρόνο με τους πρώτους κυνηγούς που βγάζουν για εκπαίδευση τα σκυλιά τους) είχαμε το πρώτο κρούσμα δηλητηριασμένου ορνέου στα κεντρικά Αστερούσια το οποίο αν και δέχτηκε σύντομα πρώτες βοήθειες από το Σύλλογο Φίλων του Περιβάλλοντος Φαραγγιανων και από τον ζωοτέχνη την Ένωσης Μονοφατσίου παρολαυτά απεβίωσε μετά από πολύωρη και επίπονη ταλαιπωρία πριν καν ξεκινήσει η προσπάθεια μεταφοράς του στο ΕΚΠΑΖ στην Αίγινα. Μπορεί πρακτικά ένοχοι να είναι οι κυνηγοί και κτηνοτρόφοι, οι μεν γιατί κατά τους δε, εγκαταλείπουν τα σκυλιά που δεν τους βγαίνουν καλά κυνηγόσκυλα και τα οποία πνίγουν πρόβατα και οι δεύτεροι γιατί βάζουν δηλητήρια για να σκοτώσουν αυτά τα σκυλιά με αποτέλεσμα τον θάνατο των πτωματοφάγων πτηνών και άλλων ειδών, αλλά ηθικά ένοχη είναι η πολιτεία σε όλα τα επίπεδα της γιατί δεν εφαρμόζει ένα μοντέλο που στην υπόλοιπη Ευρώπη και σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχει υπογράψει (ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΝΑΤΟΥΡΑ) είναι πλέον πραγματικότητα εδώ και μια δεκαετία. Ένα χωροταξικό χρήσης γης έτσι ώστε η μια δραστηριότητα να μην μπαίνει στα πόδια της άλλης και ένα διαχειριστικό σχέδιο έτσι ώστε να ξέρουμε σαν πολίτες τι μέλλον έχει η δραστηριότητα μας. Η δε Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμοι και Περιφέρεια) είναι υπεύθυνοι για την περίθαλψη όλης της κρητικής πανίδας η οποία είναι δημόσια περιουσία και είναι καιρός να ασχοληθούν με ό,τι ορίζει ο θεσμικός ρόλος τους.

Παρακαλώ όπως αναδείξετε έγκαιρα από τον σταθμό σας αυτή την κατάσταση έτσι ώστε φέτος να σώσουμε κάποια από αυτά τα αρπαχτικά τα οποία είναι χρησιμότατα στη ζωή των κατοίκων, τελούν υπό εξαφάνιση και η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την μη προστασία τους. Να τονίσω ότι φέτος πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια γεννήθηκε νεοσσός Γυπαετού στα Αστερούσια και ότι το βουνό αυτό σαν το νοτιότερο της Ευρώπης και μαζί με την μεγαλύτερη νησιώτικη αποικία ορνέων παγκοσμίως, είναι ένας τεράστιος φυσικός πλούτος για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και για εμάς.

Για την Φοίνιξ
Ψαρράς Δημήτρης
6946267565

Related Posts with Thumbnails