ΠΟ. ΦΥ. ΖΩ.

Η Φωτό Μου
ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ
Νομίμως ανεγνωρισμένο Σωματείο αρ. εγκρ. 2203/95 - Μέλος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ - Αλκιβιάδου 24, 104 40 Αθήνα Τηλ.-Fax: 210 88 14 677, Κινητό: 6979 314028
Προβολή πλήρους προφίλ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

Aυτο ειναι...

Aυτο ειναι...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TOM REGAN ΣΤΗ ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ - ΙΟΥΝΗΣ 2009

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 24.6.2009

Testing...One, Two, Three...

Oι Τραγικοί Γάμοι της Βαλλισνέριας

28 Ιουλ 2008

ΟΙ ΓΑΜΟΙ ΤΗΣ ΥΔΡΟΧΑΡΗΣ ΒΑΛΛΙΣΝΕΡΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟΤΕΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ

Η Βαλλισνέρια είναι μια πόα αρκετά ασή­μαντη, που δεν έχει τίποτα από την εξωτική χάρη του νούφαρου ή μερικών υπο­βρυχίων πολυτριχιών. Αλλά θα λέγαμε πως η φύση θέλησε να διασκεδάσει φορτώνοντάς την με μια ωραία ιδέα.
Όλη του τη ζωή την περνάει το μικρό φυτό στο βυθό του νερού, μέσα σ' ένα μισο-ύπνο, ως την ώρα του γάμου, όταν πο­θήσει μια καινούργια ζωή. Τότε το θηλυ­κό άνθος ξεδιπλώνει αργά τη μακριά σπεί­ρα του μίσχου του, ανεβαίνει, αναδύεται, και απλώνεται στην επιφάνεια του τέλματος.
Από μια γειτονική κοίτη, τ’αρσενικά λουλούδια, που κοιτάζουν το θηλυκό δια­μέσου του ηλιοφώτιστου νερού, ορθώνο­νται κι αυτά, γεμάτα ελπίδα, προς εκείνο που σαλεύει, τους περιμένει, τους προσκα­λεί σ' ένα κόσμο μαγικό. Αλλά, φτάνοντας στα μισά του δρόμου, νιώθουν να τους σταματούν βάσανα: ο μίσχος τους, που εί­ναι η ζωή τους, είναι πολύ κοντός. Δεν θα φτάσουν ποτέ στο βασίλειο του φωτός, όπου μονάχα εκεί μπορεί να συντελεστεί η ένωση των στημόνων και του ύπερου.
Αυτό μέσα στη φύση είναι απροσεξία ή σκληρότατη δοκιμασία; Φανταστείτε το δράμα αυτού του πόθου, το ακατανόητο που τον προσβάλλει, τη διαφανή αναγκαιότητα, το ακατόρθωτο χωρίς ορατό εμπόδιο!..
Θα ήταν άλυτο και το δικό μας δράμα πάνω σ' αυτή τη γη, αλλά να που ανακατεύεται ένα απρόσμενο στοιχείο. Τ'αρσενικά είχαν την προαίσθηση, μήπως, της αποτυχίας τους; Πάντοτε κουβαλούν μέσα στην καρδιά τους μια αμπούλα αέρα, όπως κλείνει κανείς στην καρδιά του μια σκέψη απέλπιδας απολύτρωσης. Θα λέγαμε, διστάζουν μια στιγμή. Έπει­τα, με μια μεγαλόπρεπη προσπάθεια –την πιο υπερφυσική απ' όσες γνωρίζω στα πε­πρωμένα των εντόμων και των ανθέων- για να φτάσουν μέχρι την ευτυχία, κόβουν απο­φασιστικά το μέσο που τους κρατά στη ζωή. Αποσπάζονται από το μίσχο τους, και με απαράμιλλη ορμή, ανάμεσα στις μαργαριταρένιες φουσκαλίδες, τα πέταλα τους έρχο­νται να ξανοίξουν στην υδάτινη επιφάνεια. Λαβωμένα θανάσιμα, μα στραφταλιστά και λεύτερα, πλένε μια στιγμή δίπλα στις ξένοιαστες αρραβωνιαστικιές τους· το σμίξιμο τελείωσε, και μετά οι θυσιασμένοι πη­γαίνουν να σβήσουν στην όχθη, ενώ η σύζυγος, μητέρα πια, κλείνει τον κάλυκα της, όπου ζει η τελευταία πνοή του πατέρα, τυ­λίγει το μίσχο της και ξανά κατεβαίνει στα βάθη για να κυοφορήσει τον καρπό του ηρωικού φιλήματος.

Μακράκη Σοφία (Από το βιβλίο "Η Νοημοσύνη των φυτών" του Μωρίς Μαίτερλινγκ, Εκδόσεις Χατζηνικολή)

Related Posts with Thumbnails