ΠΟ. ΦΥ. ΖΩ.

Η Φωτό Μου
ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ
Νομίμως ανεγνωρισμένο Σωματείο αρ. εγκρ. 2203/95 - Μέλος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ - Αλκιβιάδου 24, 104 40 Αθήνα Τηλ.-Fax: 210 88 14 677, Κινητό: 6979 314028
Προβολή πλήρους προφίλ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

Aυτο ειναι...

Aυτο ειναι...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TOM REGAN ΣΤΗ ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ - ΙΟΥΝΗΣ 2009

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 24.6.2009

Testing...One, Two, Three...

Σπισισμός κατά Δαρβίνο

15 Δεκ 2008

Σπισισμός είναι η μεταχείριση ατόμων ανάλογα με το είδος που ανήκουν, αντί ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που κατέχουν, όπως η ικανότητα να υποφέρουν.


Οι περισσότεροι άνθρωποι που συνειδητά υποστηρίζουν την εκμετάλλευση των μη-ανθρώπινων ζώων είναι σπισιστές. Στο παρελθόν, υπήρξαν πολλές διαφορετικές ερμηνείες για το τι θεωρείται διαφορετικό είδος. Σήμερα αυτό ορίζεται γενετικά. Για τους υπερασπιστές του σπισισμού που πιστεύουν πως μόνο οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα, δημιουργούνται τα ακόλουθα ερωτήματα :

* Γιατί πρέπει τα δικαιώματα να δίνονται με βάση τα γονίδια;
* Αν τα δικαιώματα πρέπει να βασίζονται στα γονίδια, γιατί τότε βάζουμε τη διαχωριστική γραμμή στο είδος, και όχι στη φυλή, στη σειρά, στο φύλο ή στο βασίλειο;
* Όπως τα γονίδια καθορίζουν το χρώμα των ματιών μας κλπ., υπάρχουν γονίδια που καθορίζουν τα δικαιώματά μας;

Το να βασίζει κανείς τα δικαιώματα στο είδος είναι το ίδιο λογικό όσο το να στηρίζεις τα δικαιώματα κάποιου στο χρώμα του δέρματός του ή στο φύλο του (χαρακτηριστικά που καθορίζονται από τα γονίδια). Ζώα τα οποία έχουμε κάνει σκλάβους, δεν θέλουμε να τα βλέπουμε ως ίσους.

Κάρολος Δαρβίνος
Metaphysics, Materialism, and the Evolution of Mind

“Βλέπω τον όρο "είδος" ως έναν που δόθηκε αυθαίρετα για λόγους διευκόλυνσης ώστε να ομαδοποιούνται άτομα που μοιάζουν μεταξύ τους...”

Κάρολος Δαρβίνος
Η καταγωγή των Ειδών

Related Posts with Thumbnails