Προς
την Επιτροπή Ευρωκοινοβουλίου
για τη Γεωργία και Ανάπτυξη της Υπαίθρου
Υπόψη κ.κ.
1) Ιωάννη Γκλαβάκη, ΝΔ
ioannis.gklavakis@europarl.europa.eu
2) Κατερίνα Μπατζέλη, ΠΑΣΟΚ
katerina.batzeli@europarl.europa.eu
3) Κωνσταντίνο Δρούτσα, ΚΚΕ
konstantinos.droutsas@europarl.europa.eu
Αθήνα, 17 Μαρτίου 2009
Αγαπητοί κύριοι/Αγαπητή κυρία,
Ενόψει της ψηφοφορίας σχετικά με τα πειράματα στα ζώα που θα διεξαχθεί στις 31 Μαρτίου 2009, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Κάθε χρόνο εκατομμύρια ζώα υπόκεινται σε πειράματα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων θανατώνεται αφού περάσουν τη σύντομη ζωή τους μέσα στον τρόμο και την οδύνη των φριχτών βασανιστηρίων στα οποία υποβάλλονται. Εκατομμύρια σκυλιών, γατιών, πιθήκων, κουνελιών και ινδικών χοιριδίων τσουρουφλίζονται, δηλητηριάζονται, ακρωτηριάζονται, χειρουργούνται χωρίς αναισθητικό, παραλύουν, αιμορραγούν, προκειμένου εμείς οι άνθρωποι να ανακτήσουμε την υγεία μας και τη νιότη μας, να ζούμε σε καθαρά και αποστειρωμένα περιβάλλοντα, να οδηγούμε κλπ.
Ωστόσο, έρευνες αποδεικνύουν περίτρανα ότι, τουλάχιστον στην ιατρική και φαρμακολογία, μόνο ένα 5-25% μπορεί να εξασφαλίσει ότι ουσίες που δοκιμάζονται επιτυχώς στα ζώα, έχουν το ίδιο αποτέλεσμα και στους ανθρώπους. Εκατομμύρια ζώα θα σωζόντουσαν, αν όλοι αυτοί οι λαμπροί «επιστήμονες» έπαιρναν σα δεδομένη την αρχή ότι διαφορετικοί οργανισμοί μόνο διαφορετική συμπεριφορά και αντίδραση μπορούν έχουν ως προς την ίδια ουσία. Τα περισσότερα πειράματα είναι άχρηστα και αναξιόπιστα και συχνά η εφαρμογή των αποτελεσμάτων τους στους ανθρώπους αποδεικνύεται επικίνδυνη και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και θανατηφόρα…
Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά παραδείγματα:
- Οι μεταγγίσεις και οι μεταμοσχεύσεις καθυστέρησαν πάνω από 200 χρόνια λόγω των παραπλανητικών αποτελεσμάτων σε πειράματα με ζώα.
- Μετά από μία έρευνα στην οποία χρησιμοποιήθηκαν 18.000 ποντίκια, το φάρμακο Teropterin εφαρμόστηκε για τη θεραπεία της παιδικής λευχαιμίας αλλά τα παιδιά τα οποία υποβλήθηκαν στην εν λόγω θεραπεία πέθαναν πιο γρήγορα απ’ό,τι θα πέθαιναν αν δεν είχαν πάρει μέρος σ΄ αυτή.
- Σχετικά με το φάρμακο για την καρδιά Fradin, κανένα από τα πειράματα που έγινε σε ζώα δε φάνηκε να προειδοποιεί για τα αποτελέσματα που θα είχαν στον άνθρωπο, όπως τύφλωση, στομαχικές διαταραχές και πόνους συνδέσμων των άκρων.
- Ένα άλλο φάρμακο για την αρθρίτιδα, το Opren, παρόλο που σημείωσε επιτυχία στα ζώα, στο τέλος αποσύρθηκε αφού προκάλεσε το θάνατο σε περισσότερους από εβδομήντα ανθρώπους και σοβαρές επιπλοκές σε άλλους τρεις χιλιάδες πεντακόσιους, όπως δερματολογικές παθήσεις, καθώς και παθήσεις στα μάτια, στην κυκλοφορία του αίματος, συκώτι, νεφρά.
Και ο κατάλογος είναι μακρύς...
Σήμερα με την τεχνολογική πρόοδο, υπάρχουν άλλοι εναλλακτικές μέθοδοι πιο εξελιγμένες, πιο αξιόπιστες, πιο οικονομικές, πιο γρήγορες και, για μας το κυριότερο, πιο ηθικά προτιμητέες. Κάποιες από αυτές είναι:
- Η χρησιμοποίηση ανθρώπινων ιστών για τη φαρμακευτική έρευνα που πολλοί επιστήμονες τη βρίσκουν πιο αποτελεσματική από τη χρήση ζωικών ιστών (Reuters 29/8/1996). Σε πολλούς κλάδους της Ιατρικής οι μελέτες πάνω σε μη ζώντες ζωικούς ιστούς και κύτταρα (in vitro systems) είναι η πλέον συνηθισμένη μέθοδος, κυρίως για μελέτες μοριακού τύπου.
- Η χρήση μοντέλων Η/Υ και μαθηματικών που εξομοιώνουν ανθρώπινα όργανα επιτρέποντας στους ερευνητές να δοκιμάζουν ηλεκτρονικά νέες θεραπείες πριν τις εφαρμόσουν στον άνθρωπο, να ελέγχουν την επίδραση ουσιών, να προβλέπουν με ποιο τρόπο απορροφούνται τα φάρμακα και πως μεταβολίζονται κλπ. Επίσης, παρουσιάσεις με κομπιούτερ και εξομοιωτές αντικαθιστούν συχνά τη χρησιμοποίηση των ζώων στην εκπαίδευση φοιτητών.
- Φυσικο–χημικές τεχνικές που συνδυάζουν πληροφορίες για τη δομή διαφόρων ουσιών και τις σχέσεις των χημικών τους αντιδράσεων μας επιτρέποντας να προβλέψουμε τα βιολογικά αποτελέσματα χημικών συστατικών. Για παράδειγμα, αναλύοντας με Η/Υ το ένζυμο του AIDS βρέθηκαν οι χημικές ουσίες που σταματούν τη δράση του.
- Μαγνητοεγκεφαλογραφία και είδη τομογραφίας μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς για την παρακολούθηση διαφόρων νόσων.
Εν κατακλείδι, όλο και περισσότεροι νέοι επιστήμονες αναγνωρίζουν πλέον πως η έρευνα που προορίζεται για ανθρώπινη χρήση πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με μεθόδους που «αναπαράγουν» τις συνθήκες του ανθρώπινου οργανισμού ή στον ίδιο τον ανθρώπινο οργανισμό. Μόνο που αυτές οι εναλλακτικές εφαρμόζονται με απίστευτα βραδύ ρυθμό γιατί η συνήθεια τόσων χρόνων και κυρίως η βαθιά ριζωμένη νοοτροπία που θέλει τα ζώα αυτά αντικείμενα έρευνας, πολύ δύσκολα μπορούν να αλλάξουν.
Για τον ΠΟΦΥΖΩ όμως, το ζήτημα των πειραμάτων σε ζώα είναι πάνω από όλα ηθικό: τι δικαίωμα έχουμε εμείς οι άνθρωποι να υποβάλλουμε άλλα όντα σε μαρτύρια και βασανισμό, προκειμένου να μπορούμε να χρησιμοποιούμε καλλυντικά, χρώματα και απορρυπαντικά, να πίνουμε ποτά, να ρίχνουμε βόμβες και να πυροβολούμε, να καπνίζουμε και να παίρνουμε φάρμακα; Γιατί πρέπει αυτά τα πλάσματα να υποφέρουν για τις δικές μας επιλογές και συνήθειες;
Παίρνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη σας, παρακαλούμε να ψηφίσετε ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΣΕ ΖΩΑ στις 31 Μαρτίου. Με την ψήφο σας αυτή, όχι μόνο θα συμβάλλετε στην ευζωία και την προστασία αθώων ζωών, αλλά θα «χτυπήσετε» και την ανθρωποκεντρική νοοτροπία που θέλει τα ζώα να είναι σκλάβοι μας και εξιλαστήρια θύματα στο βωμό της έρευνας και της «επιστήμης».
Παρακαλούμε δείτε τα σχετικά βίντεο και διασυνδέσεις:
http://www.hsus.org/animals_in_research/animal_testing/
http://www.peta2.com/feat/testing123/
http://shac.net/HLS/exposed/2008/Video/index.html
https://community.hsus.org/campaign/FED_2009_apeprotectionact?source=gabhie
Ο ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ «ΕΠΙΣΤΗΜΗ».
Για τον ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ
Μάριζα Χριστοδούλου
ΠΟ. ΦΥ. ΖΩ.
- ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ
- Νομίμως ανεγνωρισμένο Σωματείο αρ. εγκρ. 2203/95 - Μέλος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ - Αλκιβιάδου 24, 104 40 Αθήνα Τηλ.-Fax: 210 88 14 677, Κινητό: 6979 314028
ΓΙΝΕ ΕΝΑ
Aυτο ειναι...
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ...
ΤΟ ΠΟΦΥΖΩ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ
- Ακτιβιστές Αντιδρούν στη Σφαγή των Αμνών-1.4.2010
- Γιορτάζοντας την Τσικνοπέμπτη με Μποϋκοτάζ στο Κρέας-4.2.2010
- Μήνυμα για τη Σωτηρία της Φώκιας από την Ακρόπολη
- Mια Φώκια κατά της μεγαλύτερης Σφαγής Θηλαστικών στου Πλανήτη
- Οργή και στα Καμένα
- Τα Mυστικά της ...Σούβλας
- Όχι στο Αιματοβαμμένο Εμπόριο!
- Διαμαρτυρία κατά του Τσίρκο έξω από το Υπουργείο
- Φωνή για τα Μαρτύρια των Ζώων στο Τσίρκο
- Εκστρατεία αντι-Τσικνοπέμπτης
- MeatOut Day 2009
- Όχι άλλα Ζώα στο Βωμό της Μόδας-14.10.2009
- Διαμαρτυρία κατά της Γούνας 17.10.09 στο TVXS
- Επιστράτευσαν 2.000 Aστυνομικούς για μια «Xούφτα» Διαδηλωτές
- Συλλήψεις
Testing...One, Two, Three...
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
- ακτιβισμός (5)
- αληθινές ιστορίες (4)
- αλιεία (6)
- απελευθέρωση ζώων (1)
- απόψεις (3)
- βιοηθική (4)
- βιοποικιλότητα (2)
- γούνες (12)
- δελτία τύπου (13)
- δελφινάρια (3)
- εθελοντισμός (1)
- ειδήσεις (3)
- εκλογές (1)
- επιστολές (17)
- ζώα προς εξαφάνιση (2)
- ζώα συντροφιάς (5)
- ζωολογικοί κήποι (1)
- ζωομαχίες (1)
- η μυστική ζωή των φυτών (1)
- η σφαγή της φώκιας (1)
- η σφαγή των αμνών (9)
- η σφαγή των δελφινιών (1)
- ηθική (12)
- ημερίδες (3)
- ιπποειδή (2)
- κακοποίηση ζώων (22)
- κίνα (6)
- κτηνοτροφία (27)
- κυνήγι (41)
- μικρή πανίδα (1)
- οικολογία (4)
- ομιλίες (2)
- παραμύθια για όλους (2)
- πειράματα σε ζώα (7)
- περιβάλλον (11)
- τα δικαιώματα των ζώων (12)
- ταυρομαχίες (1)
- τσίρκο (8)
- υγεία (2)
- Φιλοζωία (16)
- χορτοφαγία (12)
- KFC (1)
- veganism (4)
Ψηφοφορία για τα Πειράματα σε Ζώα
17 Μαρ 2009
---> επιστολές, πειράματα σε ζώα