ΠΟ. ΦΥ. ΖΩ.

Η Φωτό Μου
ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ
Νομίμως ανεγνωρισμένο Σωματείο αρ. εγκρ. 2203/95 - Μέλος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ - Αλκιβιάδου 24, 104 40 Αθήνα Τηλ.-Fax: 210 88 14 677, Κινητό: 6979 314028
Προβολή πλήρους προφίλ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

Aυτο ειναι...

Aυτο ειναι...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TOM REGAN ΣΤΗ ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ - ΙΟΥΝΗΣ 2009

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 24.6.2009

Testing...One, Two, Three...

Tα Ζώα Χάθηκαν στις Φλόγες...

26 Αυγ 2009

Λαγοί, αλεπούδες, χελώνες αλλά και πιο σπάνια είδη της πανίδας και της χλωρίδας: και αυτά περιλαμβάνονται στους μεγάλους χαμένους των καταστροφικών πυρκαγιών που ξέσπασαν την περασμένη Παρασκευή στην Αττική. Oι φωτιές που μετέτρεψαν σε κάρβουνο χιλιάδες στρέμματα στις βορειοανατολικές περιοχές του νομού ήταν η αιτία να καούν εκατοντάδες ζώα, ενώ όσα κατάφεραν να σωθούν έμειναν «άστεγα». Όπως επισημαίνει η κ. Παναγιώτα Μαραγκού, συντονίστρια επιστημονικής τεκμηρίωσης της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, η πανίδα στις συγκεκριμένες περιοχές και κυρίως στο Πεντελικό Όρος είναι αρκετά υποβαθμισμένη κι αυτό λόγω των αλλεπάλληλων πυρκαγιών αλλά και της επέκτασης της δόμησης.

Έτσι, από την ομάδα των θηλαστικών στην περιοχή της ΒΑ Αττικής συναντά κανείς κυρίως ασβούς, αλεπούδες, κουνάβια, λαγούς και διάφορα μικροθηλαστικά. Ενώ όσον αφορά στα πτηνά, οι ασπροκολίνες, οι μαυρολαίμηδες, οι καλόγεροι αλλά και οι γερακίνες είναι μερικά μόνο από τα πουλιά που έβρισκαν μέχρι πρότινος καταφύγιο στις καμένες πια περιοχές.
Στην περίπτωση μάλιστα των πτηνών που ζούσαν στις δασικές εκτάσεις της συγκεκριμένης περιοχής, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο, καθώς λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών θα βρεθούν ξαφνικά σε μια έκταση χωρίς δέντρα για να φτιάξουν τις φωλιές τους», λέει ο κ. Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Όπως προσθέτει, σημαντικό είναι να απαγορευτεί τώρα πια το κυνήγι, τόσο στις πυρόπληκτες περιοχές όσο και σε μια μεγάλη ακτίνα γύρω από αυτές, αφού εκεί θα προσπαθήσουν να βρουν καταφύγιο τα πουλιά. Οι πυρκαγιές, όπως επισημαίνει η κ. Μαραγκού, επηρεάζουν άμεσα την πανίδα μιας περιοχής, καθώς υπάρχουν κατηγορίες ζώων που πλήττονται ανεπανόρθωτα και σχεδόν εξαφανίζονται. «Αυτά είναι κυρίως τα είδη που δεν διαθέτουν καλούς μηχανισμούς διαφυγής, όπως για παράδειγμα να είναι γρήγορα ή να πετάνε ή να βρίσκουν καταφύγιο βαθιά στο έδαφος. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να έχουμε ακόμη και εξαφανίσεις τοπικών πληθυσμών».

Οι επιπτώσεις επιδεινώνονται ακόμη περισσότερο, όπως υπογραμμίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς σε μεγάλο βαθμό τα ζώα εξαρτώνται από τον τύπο και την πυκνότητα της βλάστησης σε μια περιοχή προκειμένου να τραφούν ή να βρουν καταφύγιο. «Συνεπώς η έστω και προσωρινή απώλεια της βλάστησης έπειτα από μια πυρκαγιά μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς της πανίδας», τονίζει ο υπεύθυνος Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων της WWF Ελλάς, κ. Κωνσταντίνος Λιαρίκος. Συμπληρώνει δε ότι η επόμενη μέρα θα πρέπει να βρει τις αρχές και τις οργανώσεις να κάνουν μια σωστή αποτίμηση του τι έχει συμβεί, προκειμένου να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα. «Να δούμε δηλαδή ποια είδη της πανίδας έχουν επηρεαστεί και σε ποιο βαθμό». Σημαντικότερο πάντως ρόλο στη διατήρηση της πανίδας θα παίξει, όπως τονίζουν οι ειδικοί, η δυνατότητα επανεποικισμού των καμένων περιοχών.

ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
«Όχι κυνήγι σε μεγάλη ακτίνα γύρω από τις πυρόπληκτες περιοχές, αφού εκεί θα βρουν καταφύγιο τα πουλιά»

Παράπλευρες απώλειες για την καρέτα καρέτα
Η ΜΕΓΑΛΗ πυρκαγιά που ξέσπασε στις 26 Ιουλίου στην παραλία της Δάφνης στη Ζάκυνθο, σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους, είναι εξαιρετικά πιθανό να επηρεάσει τη μορφή της παραλίας αλλά και τη διαδικασία ωοτοκίας και φωλεοποίησης της χελώνας καρέτα καρέτα. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη παραλία είναι η δεύτερη σημαντικότερη για την αναπαραγωγή της εν λόγω χελώνας- τα Σεκάνια είναι η πρώτη, με μήκος 800 μέτρα.
«Αν και η φωτιά δεν βρισκόταν στην παραλία προκειμένου να απειλήσει άμεσα τις φωλιές, ωστόσο θεωρούμε ότι θα τις επηρεάσει έμμεσα και κυρίως οι φόβοι μας επικεντρώνονται στη διάβρωση του εδάφους από τις επερχόμενες βροχοπτώσεις. Αυτό δηλαδή που εκτιμάται ότι θα γίνει είναι ότι θα κατέβει περισσότερο χώμα στις παραλίες ωοτοκίας, δημιουργώντας έτσι ένα παχύ, πιο σκληρό στρώμα λάσπης», σημειώνει η κ. Σμαρώ Τουλιάτου, συντονίστρια του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, όπως τονίζουν οι ειδικοί, να γίνουν λιγότερες φωλιές και να αλλάξει η θερμοκρασία εκκόλαψης. «Οι χελώνες θα συνεχίσουν να έρχονται στις παραλίες, ωστόσο δεν θα μπορούν λόγω του εδάφους να σκάψουν για να δημιουργήσουν φωλιές. Είτε θα κάνουν φωλιές πιο κοντά στο κύμα είτε οι προσπάθειές τους θα είναι μεγαλύτερες», σημειώνει η κ. Τουλιάτου.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4532827

ΑΜΕΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

1) ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΖΩΑΚΙΑ ΠΟΥ ΣΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΚΑΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ Κ. ΓΩΓΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟ ΦΙΛΛ.ΔΙΟΝΥΣΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ. ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ. ΤΗΛΕΦΩΝΑ +306944884735 +306937439623

2) Ο Σύλλογος " S.O.S Αδέσποτα Βριλησσίων", παρακολουθώντας άναυδος- όπως όλη η Ελλάδα -την τεράστια οικολογική και τελειωτική καταστροφή της Αττικής, αποφάσισε να συγκροτήσει ομάδες εθελοντών οι οποίες θα προσφέρουν βοήθεια στα κατοικίδια και τα ζώα παραγωγής που έχουν επιβιώσει στις πυρόπληκτες περιοχές. Οι ομάδες θα απαρτίζονται από εθελοντές και κτηνιάτρους. Χρειάζονται τόσο εθελοντές όσο και φάρμακα. Αν είστε κτηνίατροι επικοινωνήστε μαζί μας για να συμπεριληφθείτε στις ομάδες διάσωσης. Αν είστε ιδιώτες και έχετε χρόνο και ψυχραιμία, επίσης. Αν γνωρίσετε κάποιον που να μπορεί να βοηθήσει άμεσα ή να είναι κτηνίατρος/ γιατρός/ εμπορεύεται φαρμακευτικό υλικό ή θέλει να προσφέρει χρόνο δώστε του τα τηλέφωνά μας. Χρειαζόμαστε φάρμακα Convinia (κτηνιατρική αντιβίωση εφ' άπαξ), Fucidin αλοιφή (ανθρώπινο), κορτιζόνες (ανθρώπινο), ενέσιμες κτηνιατρικές αντιβιώσεις και για ζώα παραγωγής, γάζες, σύριγγες και γάντια μιας χρήσης. Το σημαντικό είναι ο χρόνος. Ο,τι γίνει πρέπει να γίνει σήμερα, αύριο, το πολύ μεθαύριο. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6944 554103 και 6944694448

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΩΡΑ!!!

Το 2007 φωτιές, φλόγες, στάχτες...Χάσαμε δάση, ζώα, περιουσίες, ανθρώπους. Δυο χρόνια μετά, τα δάση παραμένουν βουβά & νεκρά από ζωή. Η αναγέννηση δύσκολη καθώς η ερημοποίηση της χώρας αποτελεί μια τραγική πραγματικότητα στην οποία όλοι γυρίζουν την πλάτη. Βουβοί οι θρήνοι για τα παλικαράκια & τα παιδάκια & τις μάνες που χάθηκαν στις φλόγες!

Και την ίδια ώρα σε ένα χώρο νεκρό, σε ένα τοπίο έρημο, οι κυνηγοί της ΗΛΕΙΑΣ ΑΠΟΖΗΤΟΥΝ ΝΕΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΤΟΠΟΥΣ....Ζητούν να επιτραπεί το ελεγχόμενο κυνήγι στο Κοτύχι!!!! Ένα υδροβιότοπο προστατευόμενο, σπανίου κάλους, που καίγεται εδώ και δύο χρόνια από συμφέροντα, από οράματα για γήπεδα γκολφ, από διεκδικήσεις δύο νομών....Σε μικρές πλέον εκτάσεις που ξαποστέλνουν τα αποδιωγμένα άγρια ζώα, οι κυνηγοί ζητούν τη δική τους μερίδα!

http://www.patrisnews.gr/newsItem.php?id=959

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Σε κοινή δράση με αφορμή την τελευταία καταστροφική πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική καλούνται οι bloggers και όλοι οι ενεργοί πολίτες την Παρασκευή 28 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος. Απαραίτητη ενδυμασία για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας τα μαύρα ρούχα.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, η πρόσκληση κάνει το γύρω του Διαδικτύου μέσω blogs και e-mails, αλλά η κινητοποίηση διευρύνεται και με sms.
Όπως συνέβη και στις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007, όταν εκατοντάδες σιωπηλοί διαδηλωτές με μαύρα ρούχα είχαν κατακλύσει την πλατεία Συντάγματος, έτσι και φέτος προγραμματίζεται μια αντίστοιχη διαμαρτυρία, αποδεικνύοντας το Διαδίκτυο, εκτός των άλλων, είναι και μέσο συντονισμού και διαμαρτυρίας.
Σύμφωνα με τους ανώνυμους συντάκτες της πρόσκλησης, την Παρασκευή «θα κατατεθούν στο προεδρείο της Βουλής καμένα δέντρα σαν απάντηση της φύσης και των ενεργών πολιτών στις πολιτικές που τα έκαψαν» και θα απαιτηθεί να κηρύσσονται αυτόματα αναδασωτέα όλα τα καμένα των τελευταίων δέκα ετών.
Παράλληλα, οι χρήστες του Διαδικτύου απαιτούν να καταδικάζονται για κακουργήματα οι ιδιοκτήτες, οι εργολάβοι και οι υπεύθυνοι που έδωσαν άδεια σε οποιοδήποτε κτίσμα ανεγέρθηκε σε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1045379&lngDtrID=244

Related Posts with Thumbnails