ΠΟ. ΦΥ. ΖΩ.

Η Φωτό Μου
ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ
Νομίμως ανεγνωρισμένο Σωματείο αρ. εγκρ. 2203/95 - Μέλος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ - Αλκιβιάδου 24, 104 40 Αθήνα Τηλ.-Fax: 210 88 14 677, Κινητό: 6979 314028
Προβολή πλήρους προφίλ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

Aυτο ειναι...

Aυτο ειναι...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TOM REGAN ΣΤΗ ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ - ΙΟΥΝΗΣ 2009

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 24.6.2009

Testing...One, Two, Three...

Δελτίο Τύπου - η Ημέρα των Ζώων...και η Ημέρα των Βουλευτικών Εκλογών

28 Σεπ 2009

Η 4η Οκτωβρίου ορίστηκε σαν Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων σ’ένα οικολογικό συνέδριο στη Φλωρεντία το 1931. Η ημέρα αυτή επιλέχθηκε τιμώντας παράλληλα τη μνήμη του Αγίου Φραγκίσκου της Ασσίζης, προστάτη των ζώων, με σκοπό να τονίσει τη δεινή θέση των ειδών υπό εξαφάνιση. Με τον καιρό όμως, στη μέριμνα του οργανισμού της 4ης Οκτωβρίου συμπεριληφθήκαν όλα τα είδη και σήμερα πλέον γιορτάζεται παγκοσμίως σαν ημέρα όλων των ζώων.

Έτσι, τα ζώα του κόσμου μπορεί να απέκτησαν τη δική τους μέρα, όμως 78 χρόνια αργότερα, δεν κατέκτησαν ακόμα τα βασικά τους δικαιώματα στη ζωή, την ελευθερία και την ευζωία. Κι αυτό γιατί η ανθρωπότητα συνεχίζει να τα αντιμετωπίζει σα σκλάβους, καταναλωτικά αντικείμενα και παραγωγικές μηχανές, ενώ σαν ένας σύγχρονος Λεβιάθαν εξακολουθεί:

- να σφαγιάζει ετησίως πάνω από 60 δισεκατομμύρια ζώα και να αλιεύει 75 έως 145 εκατομμύρια τόνους ιχθυηρών (από τους οποίους τα 2/3 γίνονται ιχθυάλευρα και ιχθυέλαια για την εκτροφή των ζώων φάρμας) για να ικανοποιήσει τους γευστικούς της κάλυκες,
- να γδέρνει πάνω από 60 εκατομμύρια ζώα για να οικειοποιηθεί τη γούνα τους,
- να κυνηγάει άμετρα ζώα του αέρα, της στεριάς και της θάλασσας στο όνομα της ψυχαγωγίας, της άθλησης και της τόνωσης της «ανδρικής» της δύναμης (παραφράζοντας τα λόγια της Αντιπροέδρου της ΡΕΤΑ, οι κυνηγοί νιώθουν ικανοποίηση και ηδονή όταν κρατάνε στα χέρια τους αυτούς τους «τεράστιους φαλλούς»),
- να κατακρεουργεί 150 έως 180 εκατομμύρια ζώα για ερευνητικούς, στρατιωτικούς, ιατρικούς και κοσμετολογικούς σκοπούς,
- να κακοποιεί, βασανίζοντας, δηλητηριάζοντας, πολτοποιώντας και κρεμώντας καθημερινά χιλιάδες ζώα για να εκτονώνει τις χονδροειδείς και βίαιες ορμές της.

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2007 από το «Ευρωβαρόμετρο», έδειξε ότι το 93% των Ευρωπαίων θεωρεί ηθική υποχρέωση τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Όμως, για να φτάσουμε από τη θεωρία στην πράξη χρειάζεται να αφυπνίσουμε τη συνείδησή μας για να απελευθερώσουμε τα αδερφά προς εμάς πλάσματα. Χρειάζεται να αντιληφθούμε την παράλογη αντιμετώπισή μας και τη σχιζοφρενική στάση μας απέναντι στα ζώα, όταν από τη μια έχουμε αγκαλιά το γουνοφόρο ζώο σαν κατοικίδιο σύντροφο και από την άλλη το φοράμε σα γιακά του μπουφάν μας ή το σερβίρουμε στιφάδο στο γεύμα μας. Όταν από τη μια διακοσμούμε με ζωάκια τα δωμάτια των παιδιών μας και τους λέμε χαριτωμένες ιστοριούλες γι’αυτά και από την άλλη τα καταβροχθίζουμε ικανοποιώντας τις γαστρονομικές μας απολαύσεις.

Ο Σύλλογος ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ (ΠΟΦΥΖΩ), ζητάει τη νομική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ζώων και την αντιμετώπισή τους «σαν άτομα που έχουν μια βιογραφία και όχι απλά μια βιογραφία», σα συναισθανόμενα πλάσματα που «είναι κάποια κι όχι κάτι», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και ο πρωτοπόρος φιλόσοφος Τοm Regan, που ήρθε στην Αθήνα για να μιλήσει για τα δικαιώματα των ζώων στην εκδήλωση που έγινε στις 24 Ιουνίου 2009.

Επίσης, ζητάμε η 4η Οκτωβρίου να είναι ημέρα αποχής από την αγορά και κατανάλωση κρέατος και όλων των ζωικών προϊόντων, είτε αυτά προέρχονται από τις κτηνοτροφικές μονάδες και τη βιομηχανία κρέατος, είτε από τις παραδοσιακές και βιολογικές φάρμες.

Δε θέλουμε φάρμες με προδιαγραφές, αλλά ΚΑΘΟΛΟΥ ΦΑΡΜΕΣ.
Δε θέλουμε μεγαλύτερα κλουβιά, αλλά ΑΔΕΙΑ ΚΛΟΥΒΙΑ.

Τέλος, ο ΠΟΦΥΖΩ εύχεται τα ζώα να αποκτήσουν τους δικούς τους εκπροσώπους στη νέα βουλή που θα προκύψει στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 που τυχαίνει φέτος να συμπίπτουν με την τιμητική τους, τιμώντας έτσι ουσιαστικά τη μέρα αυτή.

Για τον ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ

H Πρόεδρος
Ρόζα Μηνακούλη

Related Posts with Thumbnails