ΠΟ. ΦΥ. ΖΩ.

Η Φωτό Μου
ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ
Νομίμως ανεγνωρισμένο Σωματείο αρ. εγκρ. 2203/95 - Μέλος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ - Αλκιβιάδου 24, 104 40 Αθήνα Τηλ.-Fax: 210 88 14 677, Κινητό: 6979 314028
Προβολή πλήρους προφίλ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

Aυτο ειναι...

Aυτο ειναι...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TOM REGAN ΣΤΗ ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ - ΙΟΥΝΗΣ 2009

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 24.6.2009

Testing...One, Two, Three...

2 Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα "Παραγωγικών" Ζώων

2 Οκτ 2009

Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα των παραγωγικών ζώων. Των ζώων που βρίσκονται στο επίκεντρο της ανθρώπινης εκμετάλλευσης, που αριθμούν σε δεκάδες δισεκατομμύρια, που υποφέρουν πιο πολύ από όλα. Η μεγάλη πλειοψηφία των ζώων αυτών ζουν μια κόλαση από τη στιγμή που θα γεννηθούν μέχρι τη στιγμή που θα πεθάνουν.

Πολλές φορές τον τελευταίο χρόνο, έχουμε έλθει αντιμέτωποι με άγρια περιστατικά κακοποίησης των ζώων συντροφιάς και έχουμε αγωνιστεί για να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας και να αναγκάσουμε την πολιτεία να εφαρμόσει αυστηρότερους νόμους προστασίας των ζώων αυτών. Όσο όμως τραγικά και να είναι τα περιστατικά αυτά, ακόμη πιο τραγική είναι η καθημερινή ζωή των παραγωγικών ζώων, που ακόμη και για τα λεγόμενα "ελευθέρας βοσκής" ο τελικός προορισμός είναι ο θάνατος για την ανθρώπινη κατανάλωση. Παρά το αδιαμφισβήτητο πλέον γεγονός της καταστροφής του περιβάλλοντος λόγω της εκτροφής ζώων και τις επιστημονικές αποδείξεις για τις επιπτώσεις στην υγεία μας λόγω της διατροφής που βασίζεται στο κρέας, η βιομηχανία που σχετίζεται με την εκτροφή ζώων παραμένει και ανθίζει ως μια από τις κύριες οικονομικές δραστηριότητες της κοινωνίας μας.

Το θέμα αυτό επιβάλλεται να μας απασχολήσει και έχουμε τη δυνατότητα να ασκήσουμε πίεση στη νέα κυβέρνηση για να αρχίζουν επιτέλους να βελτιώνονται οι συνθήκες διαβίωσης των παραγωγικών ζώων στη χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν μέτρα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ζώων αυτών και που πολλές οργανώσεις αλλά και πολίτες προωθούν όλο και περισσότερο. Μέτρα όπως, η ελεύθερη βοσκή ή η εκτεταμένη κτηνοτροφία σε αντίθεση με την εντατική κτηνοτροφία, οι καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των ζώων, τα μεγαλύτερα κλουβιά, ο περιορισμός της χρονικής διάρκειας των μετακινήσεων των ζώων που προορίζονται για σφαγή ή πάχυνση, οι καλύτερες συνθήκες στα σφαγεία, η αναισθητοποίηση των ζώων πριν τη σφαγή τους, κλπ. Φυσικά αυτά τα μέτρα συμβάλλουν στο θέμα της ευζωίας των ζώων. Αυτό όμως που θα φέρει την ουσιαστική διαφορά στη ζωή τους και στη μείωση του τεράστιου αριθμού που σφάζονται κάθε χρόνο (πάνω από 50 δισεκατομμύρια θηλαστικά και πτηνά και αμέτρητοι αριθμοί ψαριών) δεν είναι οι καλύτερες συνθήκες, αλλά η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και ζωικών προϊόντων. Η μείωση στη ζήτηση θα φέρει και μείωση στη χρήση των ζώων από τους ανθρώπους για το σκοπό της διατροφής. Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε όλοι όσοι αγαπούμε τα ζώα και πιστεύουμε ότι οφείλουμε επιτέλους να συμβιώσουμε ειρηνικά με τα άλλα όντα του πλανήτη. Ακόμη και όσοι δεν έχουν επιλέξει τη χορτοφαγία, μπορούν να μειώσουν το κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα που καταναλώνουν. Η μείωση έχει ως αποτέλεσμα το να μην έλθουν στη ζωή δισεκατομμύρια ζώα με μόνο σκοπό να υποστούν την εμπειρία της κόλασης που τους προσφέρουμε.

Ενώ λοιπόν αγωνιζόμαστε για τη βελτίωση της μεταχείρισης των ζώων και υπάρχουν ελπιδοφόρα μηνύματα για θετικές εξελίξεις στον τομέα αυτό, μπορούμε να συμβάλλουμε και σε προσωπικό επίπεδο χωρίς καμιά ιδιαίτερη προσπάθεια, απλώς με το να μειώσουμε τα ζωικά προϊόντα στη διατροφή μας και να προσθέσουμε περισσότερα χορτοφαγικά γεύματα. Ας το κάνουμε λοιπόν για τον πλανήτη, για την υγεία μας, για τα ζώα.

Όλγα Κήκου

Related Posts with Thumbnails