ΠΟ. ΦΥ. ΖΩ.

Η Φωτό Μου
ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ
Νομίμως ανεγνωρισμένο Σωματείο αρ. εγκρ. 2203/95 - Μέλος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ - Αλκιβιάδου 24, 104 40 Αθήνα Τηλ.-Fax: 210 88 14 677, Κινητό: 6979 314028
Προβολή πλήρους προφίλ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

Aυτο ειναι...

Aυτο ειναι...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TOM REGAN ΣΤΗ ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ - ΙΟΥΝΗΣ 2009

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 24.6.2009

Testing...One, Two, Three...

Γιατροί... με 4 πόδια και ουρά

10 Νοε 2009


Τα σκυλιά μυρίζουν τον καρκίνο, την κατάθλιψη, την υπογλυκαιμία και την επιληψία!

TΗΕ ΝΕW ΥΟRΚ ΤΙΜΕS , Της Sarah Κershaw
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Η ζωή ενός «λαμπραντούντλ» (διασταύρωση λαμπραντόρ και κανίς) φαντάζει... σκυλίσια. Για τον Τζετ, όμως, σημαίνει πολλή και σκληρή δουλειά. Η αφεντικίνα του πάσχει από επιληψία, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, διάφορες φοβίες και υπογλυκαιμία. Και ο καλύτερος φίλος της έχει εκπαιδευτεί ώστε να είναι ο χειρότερος εχθρός τους.

O Τζετ έχει εκπαιδευτεί ώστε να αντιλαμβάνεται τα σημάδια μιας επικείμενης κρίσης επιληψίας, πανικού ή υπογλυκαιμίας και να προειδοποιεί την αφεντικίνα του κοιτάζοντάς την επίμονα μέχρι αυτή να κάνει κάτι για το πρόβλημα. Αν δει πως πάει να χάσει επαφή με την πραγματικότητα, θα ρίξει ένα παιχνίδι στην ποδιά της για να την επαναφέρει. Αν αρχίσει η επιληπτική κρίση, θα τοποθετήσει το σώμα του έτσι ώστε να μετριάσει τα αποτελέσματα μιας πτώσης. Ο Τζετ μοιάζει με ιδιοφυΐα, είναι όμως πραγματικά τόσο έξυπνος; Πόση από αυτή την ευφυΐα βρίσκεται στον εγκέφαλο και πόση στην όσφρησή του;

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες έρευνες υποδηλώνουν πως οι σκύλοι ίσως να είναι πολύ πιο έξυπνοι από όσο πιστεύαμε. Η φαινομενική ικανότητά τους να «συντονίζονται» με τις ανάγκες ψυχιατρικά ασθενών, να ανιχνεύουν ασθένειες και συμπτώματα νόσων όπως είναι ο καρκίνος και η επιληπτική κρίση, να υπενθυμίζουν στο αφεντικό τους πως έχει έρθει η ώρα για τη φαρμακευτική αγωγή τους, να ανάβουν τα φώτα για πάσχοντες από μετατραυματικό σοκ που τρέμουν το σκοτάδι, να εμποδίζουν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές όπως είναι οι απόπειρες αυτοκτονίας ή αυτοακρωτηριασμού, έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον της επιστήμης.

Επιληπτική κρίση
Την περασμένη χρονιά, Ούγγροι ερευνητές ανέφεραν πως ένας σκύλος-οδηγός ενός τυφλού και επιληπτικού ανθρώπου γινόταν ιδιαίτερα ανήσυχος τρία με πέντε λεπτά προτού πάθει το αφεντικό του επιληπτική κρίση και εκπαιδεύτηκε να γαβγίζει και να γλύφει το πρόσωπό του ώστε να τον προειδοποιεί. Το πώς ακριβώς ανιχνεύουν την επικείμενη επιληπτική κρίση οι σκύλοι παραμένει ώς έναν βαθμό μυστήριο. Άραγε αντιλαμβάνονται κάποιες αλλαγές στη συμπεριφορά του ανθρώπου; Ή μυρίζουν κάτι περίεργο; Αρκετές μικρές έρευνες, πάντως, έχουν δείξει πως η ισχυρή όσφρηση του σκύλου μπορεί να εντοπίσει καρκινικούς όγκους στον πνεύμονα και άλλα σημεία του σώματος, «πιάνοντας» οσμές που εκλύει η ασθένεια.

Πέραν όμως αυτής της αντιληπτικής ικανότητας, όπου οι εκπαιδευτές αξιοποιούν τα φυσικά ένστικτα του σκύλου, αντικείμενο κάποιων ερευνών έχει γίνει και η γνωσιακή ικανότητα των συμπαθών τετράποδων, οι οποίες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο σκύλος υπήρξε για αιώνες υποτιμημένος. Το 2004, Γερμανοί ερευνητές εντόπισαν ένα μπόρντερ κόλεϊ ονόματι Ρίκο, το οποίο μπορούσε να μάθει μεμιάς το όνομα ενός αντικειμένου, είχε 200 αντικείμενα στο «ρεπερτόριό» του και τα θυμόταν όλα έναν μήνα αργότερα. Ακόμα και οι σκεπτικιστές ερευνητές της συμπεριφοράς των ζώων εντυπωσιάστηκαν. Σκυλίσια ευφυΐα
Νέες έρευνες που πραγματοποίησε πρόσφατα ο Στάνλι Κόρεν, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ, με τεστ σχεδιασμένα να μετρούν την ανάπτυξη της προγλωσσικής και γλωσσικής επικοινωνίας καθώς και της βασικής αριθμητικής στα μικρά παιδιά, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι πιο έξυπνοι σκύλοι μπορούν να καταλάβουν έως 250 λέξεις και χειρονομίες, όσες περίπου και ένα παιδί 2 ετών. Μπορούν επίσης να μετρήσουν έως το 5, να πραγματοποιήσουν απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς και να καταλάβουν κάποιες αφηρημένες έννοιες- για παράδειγμα «την ιδέα του σκύλου», ξεχωρίζοντας φωτογραφίες με σκύλους από φωτογραφίες χωρίς σκύλους.

Το ζήτημα της σκυλίσιας ευφυΐας όμως εξακολουθεί να διχάζει. Ο Κλάιβ Γουάιν, για παράδειγμα, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντας, δηλώνει πεπεισμένος πως πίσω από τις περισσότερες ικανότητες του σκύλου, κρύβεται η αυξημένη αισθητικότητά του απέναντι στους ανθρώπους γύρω του, η υπακοή ως επακόλουθο της συστηματικής εκπαίδευσης και ο πόθος του να ευχαριστήσει το αφεντικό του. «Ο σκύλος έχει τον δικό του τρόπο σκέψης. Θεωρώ ευτυχή συγκυρία που ο δικός τους και ο δικός μας τρόπος σκέψης έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, δεν πρέπει όμως να αυταπατόμαστε θεωρώντας πως οι σκύλοι βλέπουν τον κόσμο σαν εμάς».

Έρευνες έχουν δείξει πως οι σκύλοι μπορούν να:

- Προειδοποιούν το αφεντικό τους για την επικείμενη έλευση επιληπτικής κρίσης, κρίσης επιληψίας ή κρίσης πανικού
- Εντοπίζουν με την οσμή καρκινικούς όγκους στον πνεύμονα και αλλού
- Εμποδίζουν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές
- Υπενθυμίζουν στο αφεντικό τους πως ήρθε η ώρα για το φάρμακό τους
- Καταλαβαίνουν έως και 250 λέξεις και χειρονομίες
- Μετρούν έως το πέντε και κάνουν απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς

Related Posts with Thumbnails