ΠΟ. ΦΥ. ΖΩ.

Η Φωτό Μου
ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ
Νομίμως ανεγνωρισμένο Σωματείο αρ. εγκρ. 2203/95 - Μέλος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ - Αλκιβιάδου 24, 104 40 Αθήνα Τηλ.-Fax: 210 88 14 677, Κινητό: 6979 314028
Προβολή πλήρους προφίλ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

Aυτο ειναι...

Aυτο ειναι...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TOM REGAN ΣΤΗ ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ - ΙΟΥΝΗΣ 2009

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 24.6.2009

Testing...One, Two, Three...

Νέες προειδοποιήσεις της Κομισιόν για την Προστασία των Πτηνών στην Ελλάδα

21 Μαρ 2010

Δύο νέες προειδοποιητικές επιστολές έστειλε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα για την ανεπαρκή προστασία των άγριων πτηνών, ειδικά στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας.

Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι κατά το παρελθόν είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας επειδή η χώρα απέτυχε να χαρακτηρίσει επαρκή αριθμό προστατευόμενων περιοχών για τα πτηνά και επειδή δεν εξασφάλισε τη δέουσα προστασία στις χαρακτηρισμένες περιοχές.

Το Δικαστήριο επισήμανε πολλά προβλήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν έχουν ακόμη επιλυθεί. «Αν τα προβλήματα αυτά παραμείνουν άλυτα ενδέχεται να προκαλέσουν και άλλες προσφυγές στη δικαιοσύνη και, τελικά, να επισύρουν την επιβολή προστίμων» προειδοποιεί τώρα η Κομισιόν.

«Η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει πλήρως την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το δίκτυο προστατευόμενων φυσικών περιοχών Natura 2000, προτού να είναι πολύ αργά» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Περιβάλλοντο Γιάνεζ Πότοτσνικ.

Η υπόθεση της προστασίας των άγριων πτηνών χρονολογείται από το 1998. Τον Οκτώβριο του 2007 η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο στην απόφασή του εστιαζόταν σε δώδεκα είδη που χρήζουν αποτελεσματικότερης προστασίας.

Στα είδη αυτά περιάμβάνεται ο απειλούμενος γυπαετός Gypaetus barbatus και ο επίσης απειλούμενος βασιλαετός Aquila heliaca.

Έκτοτε η Ελλάδα καθόρισε ακόμα 12 επιπλέον Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), ανεβάζοντας στις 163 τον συνολικό αριθμό τους στην επικράτεια.

Παρά την πρόοδο, η συνολική έκταση που καλύπτεται από τα μέτρα προστασίας εξακολουθεί να είναι μικρότερη από ό,τι απαίτησε το Δικαστήριο. Περίπου 32 σημαντικές περιοχές για τα πτηνά εξακολουθούν να μην καλύπτονται από τις ΖΕΠ, ενώ 67 Σημαντικές για τα Πουλιά Περιοχές (ΣΠΠ) καλύπτονται ανεπαρκώς και τα όριά τους θα πρέπει να χαραχθούν εκ νέου.

Η πρώτη από τις δύο νέες επιστολές αφορά τη δημιουργία νέων ΖΕΠ, ενώ η δεύτερη αφορά την αποτυχία της Ελλάδας να θεσπίσει και να εφαρμόσει ένα σαφές, εξειδικευμένο και πλήρες νομοθετικό πλαίσιο ποτ θα εξασφαλίζει την αειφόρο διαχείριση και την αποτελεσματική προστασία των ήδη χαρακτηρισμένων ΖΕΠ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε καταδικαστικό ψήφισμα για την Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2008 επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν προστατεύσει δεόντως τις υφιστάμενες ΖΕΠ. Έκτοτε έχει επιτευχθεί ελάχιστη πρόοδος και η Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι λόγω της σοβαρότητας της παράλειψης θα ήταν ανεπίτρεπτη οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1117670#ixzz0ihdicoUa

Related Posts with Thumbnails