ΠΟ. ΦΥ. ΖΩ.

Η Φωτό Μου
ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ
Νομίμως ανεγνωρισμένο Σωματείο αρ. εγκρ. 2203/95 - Μέλος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ - Αλκιβιάδου 24, 104 40 Αθήνα Τηλ.-Fax: 210 88 14 677, Κινητό: 6979 314028
Προβολή πλήρους προφίλ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

Aυτο ειναι...

Aυτο ειναι...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TOM REGAN ΣΤΗ ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ - ΙΟΥΝΗΣ 2009

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 24.6.2009

Testing...One, Two, Three...

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

3 Ιουν 2010

Είναι γνωστό πως ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει σήμερα πολλά προβλήματα. Ίσως περισσότερα από ποτέ. Ο υπερπληθυσμός, η αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων, η ερημοποίηση, η μείωση της βιοποικιλότητας, η μόλυνση του αέρα και των υδάτων, η αλλαγή του κλίματος και το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι μερικά μόνο από τα αυτά.

Η ανθρώπινη οικογένεια αντιμετωπίζει σήμερα την επικείμενη κατάρρευση της βιόσφαιρας, το λεπτό στρώμα ζωής το οποίο οργανώνεται σε οικοσυστήματα που καθιστά τη γη κατοικήσιμη. Οι λίμνες τα ποτάμια οι θάλασσες και τα δάση, όλα τα φυσικά οικοσυστήματα συμβάλλουν στην ύπαρξη της ανθρωπότητας επάνω στη γη. Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι μέχρι το 2048 θα έχουν εξαφανιστεί τα αποθέματα θαλάσσιας ζωής των ωκεανών. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ αναφέρει ότι το 75% των ψαριών που καταναλώνουμε έχουν φτάσει στα όρια της υπεραλίευσης.

Είναι γνωστό ότι η σύγχρονη βιομηχανοποιημένη κοινωνία, αποτελεί απειλή για το φυσικό περιβάλλον με πολλούς τρόπους. Για αυτές τις απειλές και για την αναζήτηση λύσεων, υπάρχουν εδώ και χρόνια αρκετές διαμάχες σε διαφορετικούς χώρους. Ένα πράγμα όμως που σταθερά παραβλέπεται είναι και το βασικό: η κατανάλωση ζωικών προϊόντων.

Η εκτροφή ζώων σημαίνει, τεράστιες ποσότητες περιττωμάτων, αντιβιοτικά και ορμόνες, χημικά από τα βυρσοδεψεία, λιπάσματα και φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζωοτροφών και τα οποία μολύνουν τα λιγοστά αποθέματα νερού, ρύπανση της ατμόσφαιρας, υποβάθμιση του εδάφους από την υπερβόσκηση, αποψίλωση δασών για νέα βοσκοτόπια και για καλλιέργειες ζωοτροφών, απώλεια βιοποικιλότητας, κοινωνική αδικία, διατάραξη κοινωνιών, ευρεία διάδοση ασθενειών κ.α.

Οι ειδικοί αναγνωρίζουν τη σημασία της διατροφής στην πρόληψη της καταστροφής του πλανήτη όλο και περισσότερο. In the Fall of 2008, Dr. Rajendra Pachauri, Chair of the IPCC, which shared a Nobel Peace Prize with Al Gore in 2008, called on people in the developed world to "give up meat for one day [a week] initially, and decrease [meat consumption] from there.” [7] More recently, James Hansen, perhaps the most prominent scientific advocate of aggressive action against global warming -- told an interviewer:

Μία έκθεση ορόσημο του 2006 από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (Livestock's Long Shadow), εκτιμά ότι η παραγωγή ζωικού κεφαλαίου είναι ένας από τους κύριους συνεισφέροντες στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας.

[3] Scientists at the February, 2009 annual meeting of the American Association for the Advancement of Science indicated that global warming will likely increase more rapidly than expected because greenhouse gas emissions (GHGs) have increased faster than recent predictions and increased temperatures are setting off positive feedback (self-reinforcing) mechanisms in global ecosystems.Το WorldWatch Institute, δηλώνει ότι «η σπατάλη φυσικών πόρων (γης, καλλιεργειών, ενέργειας, νερού, χημικών) προερχόμενη από την κρεοφαγία, είναι η αληθινή κινητήριος δύναμη πίσω από όλες τις βασικές μορφές της περιβαλλοντικής καταστροφής που απειλεί το μέλλον των ανθρώπων», ενώ σε πρόσφατη έκθεσή του με τίτλο Livestock and Climate αναφέρει, ότι η εκτροφή ζώων ευθύνεται για τουλάχιστον 32.564 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ή το 51% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Μόλις προχθές νέα έκθεση των ΗΕ, διαπιστώνει για μία ακόμη φορά, ότι τα ζωικά προϊόντα (κρέας και γαλακτοκομικά) απαιτούν περισσότερους πόρους και προκαλούν υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ότι οι φυτικές εναλλακτικές, και καλεί για μία παγκόσμια στροφή προς μια φυτική (vegan) διατροφή, καθώς κάτι τέτοιο είναι ζωτικής σημασίας για να σώσουμε τον κόσμο από την πείνα και τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η σύσταση αυτή ακολουθεί τη δήλωση του Λόρδου Nicholas Stern πέρυσι σύμφωνα με τον οποίο, μία χορτοφαγική δίαιτα θα ήταν καλύτερη για τον πλανήτη, αλλά και του Dr Rajendra Pachauri, πρόεδρου της Διακυβερνητικής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), ο οποίος καλεί τους ανθρώπους να αφαιρέσουν το κρέας από τη διατροφή τους τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα, για περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Κάποτε μπορεί να φαινόταν αφελές να ισχυριζόμαστε ότι οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να επιφέρουν σημαντικές διαφορές στην αντιμετώπιση των πολλών κρίσεων που αντιμετωπίζουμε σήμερα, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι αν σταματήσουμε να εκτρέφουμε τα 60 δισεκατομμύρια ζώα που σφάζονται ετησίως σε όλο τον κόσμο, αυτό θα επιφέρει μια τεράστια διαφορά σε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Και τελικά, τα ζώα σκοτώνονται με τέτοιους φοβερούς τρόπους, τώρα περισσότερο από ποτέ, ώστε η ίδια η ταυτότητά μας, ως λογικά και συναισθανόμενα όντα, καταρρίπτεται.

Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι η κατανάλωση κρέατος και άλλων ζωικών προϊόντων (συμπεριλαμβανομένων των ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων) έχει μια τεράστια επίδραση στην καταστροφή του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, όχι μόνο στη δική τους χώρα αλλά και σε άλλες ηπείρους.

Η συνεχιζόμενη αύξηση της κατανάλωσης κρέατος σε όλο τον κόσμο αυξάνει αυτές τις επιβλαβείς συνέπειες. Προβλέπεται ότι η τρέχουσα παγκόσμια κατανάλωση κρέατος από 229 εκατομμύρια τόνους το 2001 θα φτάσει στους 465 εκατομμύρια τόνους το 2050, ενώ η παραγωγή γάλακτος προβλέπεται να αναρριχηθεί από 580 σε 1043 εκατομμύρια τόνους λόγω της αύξησης του πληθυσμού και των υψηλότερων εισοδημάτων. Η αύξηση αυτή έχει τροφοδοτηθεί από την αύξηση των εντατικών βιομηχανοποιημένων εκτροφείων, με περίπου το 80 τοις εκατό της ανάπτυξης στον τομέα της κτηνοτροφίας να προέρχεται από βιομηχανικά συστήματα παραγωγής που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ζωοτροφών και ενέργεια και μπορεί να οδηγήσει σε άμεσο ανταγωνισμό για τη λιγοστή γη, το νερό και τους άλλους φυσικούς πόρους.

Η εκτροφή ζώων όμως συμβάλλει και στην εκτεταμένη πείνα.A June 2009 UN Food and Agriculture report indicated that the number of chronically hungry people passed the one billion mark (almost one person in six) for the first time. Μια έκθεση Ιούνιο του 2009 των Ηνωμένων Εθνών Τροφίμων και Γεωργίας ανέφερε ότι ο αριθμός των χρονίως πεινασμένων ανθρώπων για πρώτη φορά θα ξεπεράσει το ένα δισ. (σχεδόν ένας στους έξι). [17] An estimated 20 million people, mostly children, die annually from hunger and its effects and many more suffer permanent physical or mental damage due to insufficient nutrition. Την ίδια στιγμή τόσοι περίπου είναι και οι υπέρβαροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Αν και τα σιτηρά που παράγονται σήμερα είναι παραπάνω από αρκετά για να τραφούν όλοι οι λαοί του κόσμου, σχεδόν το 40 τοις εκατό από αυτά δίδονται στα ζώα που εκτρέφονται για σφαγή. [20] The hunger situation is likely to become even more critical as world population continues to increase and droughts, reduced soil fertility, storms and other effects of global warming reduce food production. Η κατάσταση της πείνας είναι πιθανό να καταστεί ακόμη πιο κρίσιμη, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται και η ξηρασία, η μείωση της γονιμότητας του εδάφους, οι καταιγίδες και άλλες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη μειώνουν την παραγωγή τροφίμων.

Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως ό,τι τρώμε είναι ένα σημαντικό περιβαλλοντολογικό ζήτημα. Η εκτροφή ζώων είναι απώλεια πόρων σε έναν πολύ επιβαρημένο κόσμο. Η σφαγή, η μεταφορά, η επεξεργασία, η συντήρηση και το μαγείρεμα θεωρούνται επίσης σημαντικό μέρος κατανάλωσης ενέργειας.

Με λίγα λόγια «είναι πιο αποδοτικό να τρώμε απευθείας ότι καλλιεργούμε αντί να το αφήσουμε να περάσει πρώτα μέσα από ένα ζώο.

Η αλήθεια όσον αφορά πολιτικές πρωτοβουλίες σε αυτό το στάδιο είναι θλιβερή. Μέχρι στιγμής τα περιβαλλοντικά κινήματα και οι συμβιβασμοί δεν έφεραν τις πολιτικές που απαιτούνται για την αποτροπή μίας ευρείας κατάρρευσης του οικοσυστήματος, και τις βάσεις για την επίτευξη μίας παγκόσμιας οικολογικής βιωσιμότητας. Είναι εκπληκτικό ότι η προώθηση της χορτοφαγίας δεν έχει ακόμη μπει στην παγκόσμια ατζέντα παρά τα εμφανή πλεονεκτήματα. Τα κράτη αντ’ αυτού, επιδοτούν την παραγωγή ζωικών προϊόντων, με ποσά δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι πολιτικοί θα πρέπει να σκεφτούν τις επιχορηγήσεις στον τομέα της κτηνοτροφίας σε σχέση με την πολιτική φιλοδοξία να αντιμετωπίσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα και να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του περιβάλλοντος, είναι ώρα να δούμε την παραγωγή του κρέατος σαν προβληματική περιοχή και όχι σαν έναν τομέα για ανάπτυξη.

Με βάση τα ανωτέρω αλλά και πολλά περισσότερα, οι άνθρωποι του κόσμου αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο δίλημμα. We can continue basically with current practices as the world continues on its increasingly rapid path to an unparalleled cataclysm. Μπορούμε να συνεχίσουμε με τις τρέχουσες πρακτικές, καθώς ο κόσμος οδεύει με μία ολοένα ταχύτερη πορεία προς ένα αβέβαιο μέλλον. Or we can adopt healthy plant-based diets and other practices that can help shift our very imperiled world to a sustainable path. Ή μπορούμε να υιοθετήσουμε μία υγιεινή φυτική (vegan) διατροφή και άλλες πρακτικές που μπορούν να συμβάλουν στη στροφή του κόσμου μας που κινδυνεύει προς μια βιώσιμη πορεία. If we fail to act and soon, how will we explain our inaction to future generations?

Εάν αποτύχουμε να δράσουμε και σύντομα, πώς θα εξηγήσουμε αδράνειά μας στις μελλοντικές γενιές;

Το Σάββατο 5 Ιουνίου 2010, μέλη του ΠΟΦΥΖΩ, της Θεματικής Ομάδας για τα Δικαιώματα των Ζώων των Οικολόγων Πράσινων και άλλοι πολίτες θα άλλοι πολίτες θα βρίσκονται στον πεζόδρομο του Θησείου και θα ενημερώνουν το κοινό για τα οφέλη της vegan διατροφής.

Έλενα Τρίπατζη

Related Posts with Thumbnails