ΠΟ. ΦΥ. ΖΩ.

Η Φωτό Μου
ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ
Νομίμως ανεγνωρισμένο Σωματείο αρ. εγκρ. 2203/95 - Μέλος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ - Αλκιβιάδου 24, 104 40 Αθήνα Τηλ.-Fax: 210 88 14 677, Κινητό: 6979 314028
Προβολή πλήρους προφίλ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

Aυτο ειναι...

Aυτο ειναι...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TOM REGAN ΣΤΗ ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ - ΙΟΥΝΗΣ 2009

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 24.6.2009

Testing...One, Two, Three...

Προς τον Πρόεδρο της Βουλής

12 Αυγ 2008

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής,

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για την από 2876/23.7.08 εντολή σας να διαβιβαστεί στον Υπουργό Ανάπτυξης η διαμαρτυρία μας (2.7.08) προς το περιοδικό «Αληθινά Έντομα». Ο Σύλλογός μας αγωνίζεται για τα δικαιώματα και την αναγνώριση της εγγενούς αξίας της φύσης και της ζωής πάνω από δέκα χρόνια. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν γινόντουσαν τόσα πολλά, βάρβαρα και αποτρόπαια εγκλήματα κατά των ζώων και των βιοτόπων τους, όσο στις μέρες μας που τίποτα πλέον δεν ξεφεύγει από την αδηφαγία και την αυθαιρεσία του σημερινού ανθρώπου. Οτιδήποτε πετάει, κολυμπάει, σέρνεται ή περπατάει, και δεν είναι άνθρωπος, έχει ήδη λάβει την ταυτότητα του αντικειμένου προς εκμετάλλευση, χρήση, ανάλωση και θανάτωση. Κι όλα αυτά για το κέρδος. Ένα κέρδος εφήμερο και ανούσιο. Χάριν αυτού του κέρδους, ο άνθρωπος έχασε όχι μόνο κάθε αξία αγάπης και σεβασμού στη φύση και στη ζωή, αλλά και στοιχειώδεις ψυχικές αξίες, όπως είναι η ενσυναίσθηση, η ευσπλαχνία και η συμπόνια προς τα πλάσματα εκείνα που εξαναγκάζονται χρόνια τώρα να εμπλακούν σε έναν αγώνα αυθαίρετο, άνισο και άδικο.

Όμως, η αντιμετώπιση του σημερινού ανθρώπου προς τα ζώα αντανακλά το επίπεδο ενός έθνους ή ενός πολιτισμού, αφού το πως φέρεται και συμπεριφέρεται ο άνθρωπος προς αισθανόμενα όντα που είναι ανυπεράσπιστα και αβοήθητα εμπρός στην καταστροφική δύναμή του, δεν έχει να κάνει μόνο με τα πλάσματα αυτά που απολλύουν τη ζωή τους υπό άθλιες συνθήκες για ανθρώπινο όφελος, αλλά έχει να κάνει και με το που οδηγούμαστε εμείς ως ανθρώπινο είδος.
Ο άνθρωπος πρέπει να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του στη γη και από κυρίαρχος, διώκτης και άρπαγας να δει τον εαυτό του ως ισότιμο, συνοδοιπόρο και προστάτη όλης της πανίδας και της χλωρίδας γιατί αυτά και μόνο αυτά αποτελούν τον πραγματικό πλούτο πάνω στη γη. Η νέα ηθική και βαθιά οικολογική στάση που εμείς ενστερνιζόμαστε, αναγνωρίζει τα παρακάτω:

Όλα τα ζώα έχουν ίσα δικαιώματα όπως οι άνθρωποι για τον απλούστατο λόγο ότι αποτελούν από μόνα τους υπάρξεις πλήρεις και αυτόνομες, που εξελίχθηκαν και ολοκληρώθηκαν κατά τη μακριά πορεία της ζωής στη γη και μέσα από διαδικασίες και δυνάμεις άγνωστες και μυστηριώδεις, που μόνο δέος μπορούν να προκαλέσουν.

Ο ρόλος των ζώων δεν είναι να εμπορεύονται, να εκμεταλλεύονται και να αναλώνονται, ούτε και να αποτελούν κανενός είδους προϊόντα ή αντικείμενα χρήσης στην υπηρεσία του ανθρώπου. Σε διαφορετική περίπτωση, ο άνθρωπος επιβεβαιώνει ότι είναι ένας ωμός εκμεταλλευτής, βιαστής και δολοφόνος όλων των αδύναμων και ανίσχυρων όντων που έχουν την ατυχία να πέφτουν στο δρόμο του.

Η ανωτερότητα του ανθρώπου απέναντι στα ζώα έγκειται ακριβώς στη δυνατότητα που απέκτησε χάρη στην ανάπτυξη των ανώτερων λειτουργιών του νεοφλοιού του, να σέβεται και να συναισθάνεται την αγωνία και τον πόνο όλων των αισθανόμενων όντων και να τους αναγνωρίζει το αναφαίρετο δικαίωμά τους στη ζωή. Διαφορετικά δεν ξεχωρίζει σε τίποτε από το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο.

Μια ηθική ισορροπημένη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ζώα θα αναβαθμίσει γενικά την ποιότητα της ζωής στον πλανήτη και κατά συνέπεια της ζωής του ίδιου του ανθρώπου, αφού το αντίθετο που δοκιμάστηκε τόσα χρόνια, απέβη μοιραίο για πολλά είδη, για τον πλανήτη αλλά και για τον ίδιο τον άνθρωπο.

Αν όλα αυτά ακούγονται ουτοπιστικά και ανεδαφικά, θα θέλαμε απλώς να προσθέσουμε ότι η ευαισθησία, ο σεβασμός, η αγάπη και το ενδιαφέρον προς τα ζώα δεν πρέπει να θεωρούνται ως υποδεέστερα ανάλογων αισθημάτων προς τον άνθρωπο, γιατί μια κοινωνία που εκδηλώνει ευαισθησία και σεβασμό απέναντι στα ζώα, έχει επίσης αναπτύξει μια βαθύτερη ευαισθησία και ένα σεβασμό για τη ζωή γενικότερα σε οποιαδήποτε μορφή, σχήμα ή χρώμα κι αν αυτή εκδηλώνεται.

Τέλος, σας εσωκλείουμε το φυλλάδιο του Συλλόγου μας για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την ταυτότητά μας, τις αξίες μας και τους στόχους μας.

Με εκτίμηση,

ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ

Related Posts with Thumbnails