To νέο Αμερικάνικο όραμα για την κτηνοτροφία είναι τα κλωνοποιημένα βοοειδή, πρόβατα και χοίροι και κατά συνέπεια και τα γαλακτοκομικά τους παράγωγα. Γιατί όχι; Μας πλασάρανε τα μεταλλαγμένα, έ, σειρά έχουν τώρα τα κλωνοποιημένα!
Εισηγητής της νέας αυτής καινοτομίας ήταν βεβαίως οι αμερικάνικες μεγαλοβιομηχανίες κρεάτων αλλά και φαρμακοβιομηχανίες που φαίνεται ότι άσκησαν πιέσεις στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να μας πείσει ότι «δε δημιουργείται κίνδυνος να καταναλωθούν από ανθρώπους... και ότι είναι ασφαλή, δεδομένου ότι δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα συμβατικά».
Το περίεργο ήταν ότι η αντίστοιχη εταιρεία της Ευρώπης EFSA European Food Safety Authority (η Eυρωπαϊκή Aρχή Aσφάλειας Tροφίμων) είχε διαφορετική άποψη αφού ανέφερε ότι «έχει αυξημένες ανησυχίες σχετικά με την ορθή μεταχείριση των ζώων και πιθανές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων εξαιτίας των περιορισμένων διαθέσιμων δεδομένων». Και συμπλήρωνε, «Tα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί ως σήμερα για το κρέας και το γάλα που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα είναι πολύ λίγα ώστε να μπορεί να δοθεί έγκριση για την κυκλοφορία τους». Τελικά όμως κάτι έγινε στην πορεία (τι άραγε;) και αναθεώρησαν την προκαταρκτική έκθεση τους που είχε δημοσιοποιήσει για το θέμα πέρυσι τον Mάρτιο καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα ζωικά προϊόντα από κλώνους είναι «πιθανότατα ασφαλή».
«Μα καλά...» θα ρωτήσετε, «Οι επιστήμονες δεν οδηγούνται σε κοινά συμπεράσματα μέσα από μια εργαστηριακή διαδικασία δοκιμής και σφάλματος;». Βεβαίως, αλλά το παιχνίδι δεν παίζεται στα εργαστήρια με τα μικροσκόπια και τους δοκιμαστικούς σωλήνες, αλλά αλλού και από άλλους... Χρόνια τώρα πολλοί επιστήμονες είναι απλώς τα φερέφωνα αυτού του «αλλού» και αυτών των «άλλων».
Για να προωθήσουν δε την τεχνολογία κλωνοποίησης, επικαλούνται ότι έχει πολλά θετικά όπως ότι μπορεί να παράγει προϊόντα ασφαλέστερα, πιο υγιή, αλλά και με καλύτερη γεύση. Για παράδειγμα, μπέικον με ωμέγα -3 που δρουν προστατευτικά για την καρδιακή μας υγεία, αλλά και γάλα από υγιέστερες αγελάδες και κατά συνέπεια με μικρότερη ανάγκη για αντιβιοτικά. Όπως επισήμανε ο Στ. Αλαχιώτης, η επιχείρηση εκμετάλλευσης κλωνοποιημένων βοοειδών προέρχεται από το γεγονός ότι η αναπαραγωγή ενός επιτυχημένου συνδυασμού γονιδίων ενός ζώου που του προσδίδει πολύ καλά κτηνοτροφικά χαρακτηριστικά (π.χ. μεγάλη γαλακτοπαραγωγή) διατηρείται με την κλωνοποίηση, ενώ με τη συμβατική, με τη διασταύρωση δηλαδή, καταστρέφεται ένα μέρος του άριστου αυτού γονιδιακού συνδυασμού. Κι όχι μόνο.
Η κοινοπραξία μεταξύ της βρετανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας PPL plc με το εμπορικό τμήμα της AgResearch, της μεγαλύτερης κρατικής εταιρείας ερευνών της Νέας Ζηλανδίας, αναπτύσσουν ένα πρόγραμμα παραγωγής πρωτεΐνης από τα κλωνοποιημένα βοοειδή, που θα συμβάλει στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Το σχέδιο αυτό βασίζεται στη δημιουργία αλβουμίνης από βοοειδή, μιας ουσίας του ανθρώπινου ορού που βοηθά στην πήξη του αίματος, για χρήση σε καυτηριασμούς ή σε άλλες πληγές.
Παρόλα αυτά τα "δελεαστικά οφέλη", κάποιοι εκδηλώνουν έντονους προβληματισμούς αναφορικά με το γενετικό υλικό των κλωνοποιημένων ζώων, το αν τα κλωνοποιημένα υπερτερούν έναντι των βιολογικών κλπ. Όμως οι γνώμες πάντα θα διχάζονται και τίποτα ουσιαστικά δεν μπορεί να αποδειχθεί γιατί ποτέ δεν βγαίνει στο φως όλη η αλήθεια.
Τα καλά νέα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ψήφισε ενάντια στην κλωνοποίηση ζώων εκτροφής και στα προϊόντα τους, ενώ το επόμενο βήμα είναι η έκδοση κοινοτικής οδηγίας με τη συγκεκριμένη απαγόρευση.
«European parliamentarians have today voted with overwhelming majority in favour of a motion for resolution urging the Commission to prohibit cloning of animals for food and any products from cloned animals and their offspring. No fewer than 630 MEPs voted in favour and only 32 against. The fact that so many MEPs voted in favour of the resolution will increase the pressure on the Commission to produce a proposal for a ban on cloning of animals for food».
Παρόλα αυτά, εμείς καλούμε τους καταναλωτές από τώρα, αν ποτέ έρθει η ώρα να αγοράσουν κλωνοποιημένα ζώα, να σκεφτούν πολύ τα εξής:
1) Ποιόν πραγματικά εξυπηρετούν. Επιστήμονες και οικολόγοι ανάμεσά τους και ο καθηγητής Γενετικής Στ. Αλαχιώτης επεσήμανε τις σκοπιμότητες φαρμακοβιομηχανιών που θα παίξουν με τα ζώα στο βωμό του κέρδους, αφού τα κλωνοποιημένα ζώα συντηρούνται στη ζωή κυρίως με φάρμακα. Τα πιο ευαίσθητα απ’αυτά θα καταναλώνουν περισσότερα φάρμακα που υποβαθμίζουν την ποιότητά τους, ενώ η διατήρησή τους στη ζωή θα πλουτίζει ακόμα περισσότερο τις φαρμακοβιομηχανίες. Άρα, το άνοιγμα της αγοράς σε προϊόντα από ζώα-κλώνους θα ωφελήσει καταρχήν τις φαρμακοβιομηχανίες. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων παραδέχεται ότι υπάρχει ζήτημα λόγω των μεγάλων ποσοστών θνησιμότητας των κλωνοποιημένων ζώων, ενώ επίσης αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την ποιότητα των προϊόντων από ζώα-κλώνους. Ωστόσο, φαίνεται ότι υπερισχύουν οι σκοπιμότητες.
2) Την ηθική πλευρά της νέας αυτής φρανκεσταϊνικής τεχνολογίας που στο όνομα του κέρδους, αδιαφορεί παντελώς για την υγεία και την ευζωία αισθανόμενων όντων. Τα ζώα αυτά γεννημένα στα εργαστήρια και με προορισμό το τερψιλαρύγγιό μας, υποφέρουν και κακοποιούνται πολύ περισσότερο από τα υπόλοιπα, εφόσον ως κλώνοι παρουσιάζουν συν τοις άλλοις και πολλά προβλήματα από αποβολές, αδύναμη υγεία, θανάτους κλπ.
Ανάρτηση: 5.9.08
1. http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_676037_10/02/2008_258871
2. Πηγή: Reuters
3.http://www.evana.org/index.php?id=36978&lang=en&PHPSESSID=da7ef58c4bb272e812ce