ΠΟ. ΦΥ. ΖΩ.

Η Φωτό Μου
ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ
Νομίμως ανεγνωρισμένο Σωματείο αρ. εγκρ. 2203/95 - Μέλος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ - Αλκιβιάδου 24, 104 40 Αθήνα Τηλ.-Fax: 210 88 14 677, Κινητό: 6979 314028
Προβολή πλήρους προφίλ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

Aυτο ειναι...

Aυτο ειναι...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TOM REGAN ΣΤΗ ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ - ΙΟΥΝΗΣ 2009

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 24.6.2009

Testing...One, Two, Three...

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, (Aχ!...Αχ! κύριε Υπουργέ...τι το Αξιότιμο έχετε πάνω σας άραγε;)

21 Οκτ 2008

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η Petition http://www.thepetitionsite.com/1/Help-Save-Stray-Animals που αποτελείται από υπογραφές και σχόλια, και η οποία επισυνάπτεται με την παρούσα επιστολή δημιουργήθηκε προκειμένου να εκφράσουμε την εντονότατη διαμαρτυρία μας και να αντιδράσουμε, για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σχετικά με την κακοποίηση των ζώων, όπου κανείς δεν τιμωρείται για αυτές τις εγκληματικές πράξεις. Πιο συγκεκριμένα αναφερόμαστε στα δυο περιστατικά που συνέβησαν στο δήμο Φρε στα Χανιά και στη περιοχή Νεωρίου στο Πόρο.

Το πιο θλιβερό είναι ότι και στις δυο περιπτώσεις οι αντίστοιχοι δήμοι έδειξαν τη μέγιστη αδιαφορία, όταν ενημερώθηκαν για αυτά τα περιστατικά. Κινητοποιήθηκαν δε, ασκώντας μηνύσεις ύστερα από τις επιστολές διαμαρτυρίας που έλαβαν από φιλόζωους ανά τον κόσμο.
Σας ενημερώνουμε ότι το όνομα του δράστη του Δήμου Φρε, περιλαμβάνεται στη δικογραφία, η οποία βρίσκεται στον Εισαγγελέα Χανίων. Όσον αφορά το Πόρο, σας αναφέρουμε ότι τόσο η τοπική κοινωνία και οι τοπικές αρχές, όσο και όλοι εμείς γνωρίζουμε ποιος είναι ο δράστης και πόσα περιστατικά κακοποίησης αδέσποτων ζώων τον βαρύνουν, χωρίς την παραμικρή αντίδραση και παρέμβαση του Δήμου.
Όπως βλέπετε η κοινωνία έχει ήδη παραδεχτεί την ανάγκη να προστατέψει τα πιο ανυπεράσπιστα μέλη της. Όσο δυσκολότερο είναι να επιβάλλουν τα δικαιώματα τους, τόσο μεγαλύτερη και η υποχρέωση της κοινωνίας να τα διαφυλάξει. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι ανάγκη να δείξουμε φιλία ή αγάπη στα ζώα, αλλά αναγκαίο να τις επιδείξουμε σε όλους τους ανθρώπους για να πειστούμε ότι είναι ηθικό λάθος να σκοτώνουμε, να προκαλούμε πόνο ή να αρνιόμαστε την ελευθερία στα υπόλοιπα πλάσματα.
Οι νόμοι ενάντια στην σκληρότητα υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι δεν εφαρμόζονται. Σε άλλα κράτη αυτοί οι νόμοι έχουν επεκταθεί και έχουν ενισχυθεί. Το 1994 μόνο οι νόμοι 15 κρατών αντιμετώπιζαν την σκληρότητα ως κακούργημα, σήμερα οι νόμοι 41 κρατών χαρακτηρίζουν ορισμένες περιπτώσεις σκληρότητας, ως κακουργήματα.
Αλήθεια, δε βλέπετε, εσείς και οι σύμβουλοί σας ποια είναι η κατάσταση που βιώνουν τα ζώα στη χώρα μας; Μια ξενάγηση στον όμορφο κόσμο των ζώων . Να δείτε το χώρο που μαρτύρησε το σουβλισμένο σκυλάκι (στο δήμο Φρε στα Χανιά), να δείτε τυφλά πυροβολημένα σκυλιά. Να δείτε ζώα πολτοποιημένα στους δρόμους (στο Πύργο του Νομού Ηλείας), δηλητηριασμένα, τραυματισμένα, εγκαταλελειμμένα, που αβοήθητα πεθαίνουν αργά και βασανιστικά, ζώα σκελετωμένα, άρρωστα, φρικτά πολλές φορές κακοποιημένα από τους ιδιοκτήτες τους, κάδους σκουπιδιών γεμάτους ζωντανά κουτάβια, γατάκια και ενήλικα άρρωστα ζώα, που πολτοποιούνται από τα μηχανήματα συγκομιδής σκουπιδιών των δήμων, ζώα δεμένα εφ'όρου ζωής (στην Ικαρία, Κάρπαθο, Σκύρο, Άνδρο), με αλυσίδα το πολύ ενός μέτρου, χωρίς κατάλυμα, εκτεθειμένα στον καύσωνα και στα χιόνια, το κρύο, τις βροχές, ίσως με ένα τρύπιο και σάπιο βαρέλι για σπιτάκι (για αυτό σαν Έλληνες πρέπει να πάρουμε βραβείο ευρεσιτεχνίας, γιατί πουθενά αλλού στον πολιτισμένο κόσμο δεν υπάρχει η πατέντα του βαρελιού ή της φόλας). Τέλος, αυτό το αίσχος των βοσκών που δένουν τα ζώα πάνω στο δρόμο, χωρίς νερό, μέσα στον αφόρητο καύσωνα και χωμένα μέσα στα χιόνια, σκελετωμένα και μέσα στα τσιμπούρια και γύρω τους πεταμένα ψοφίμια για φαγητό;
Ξέρουμε ότι θα μας πείτε ότι αυτά είναι μεμονωμένες περιπτώσεις. Είναι όμως η εύκολη λύση και απάντηση για να αποποιούμαστε των ευθυνών μας.
Συχνά γίνονται διάφορες σοβαρές καταγγελίες αλλά η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί. Κύριοι υπεύθυνοι η ελλιπής παιδεία και η αδιαφορία της πολιτείας. Μιας πολιτείας που αποφάσισε να μην εφαρμοστεί για το 2008 ούτε καν το πρόγραμμα στείρωσης και περίθαλψης αδέσποτων ζώων αφού δεν υπάρχουν κυρώσεις. Καθημερινά τα Μ.Μ.Ε. φιλοξενούν δημοσιεύματα από Έλληνες φιλόζωους και ιδιαίτερα από ξένους τουρίστες και φιλοζωικά σωματεία για τις εικόνες ντροπής που αντικρίζουν σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Ο Νόμος 3170/2003 που - παρόλες τις ελλείψεις του - θεσπίστηκε πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες μετά από εξωτερικές πιέσεις, έχει παραμείνει στα συρτάρια των υπευθύνων. Επιπρόσθετα η παρ.10 του άρθρου 75 του Νόμου 3463/2006 (Κύρωση Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων) που ορίζει αποκλειστικά αρμόδιους τους Δήμους και τις Κοινότητες για «την περισυλλογή και εν γένει μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα και τη δημιουργία καταφυγίων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία» αγνοείται συστηματικά από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αντί της εφαρμογής του από τους Δήμους, το βάρος έχει πέσει στα φιλοζωικά σωματεία και τους ελάχιστους εθελοντές.
Αναρωτιόμαστε, ο Πρωθυπουργός είναι ενήμερος για το ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την πολιτική του στο θέμα των ζώων, με το στρουθοκαμηλισμό που το διακρίνει, δυσφημεί και αμαυρώνει την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό και στους χιλιάδες τουρίστες που έρχονται και δεν ξανάρχονται ή ακόμα που ακυρώνουν το ταξίδι τους στην Ελλάδα μόλις πληροφορηθούν για την κατάσταση που επικρατεί.
Έχετε αντιληφθεί πόσο επιζήμια για τον τουρισμό και την οικονομία της χώρας μας είναι αυτή η πολιτική σας; Σας παραπέμπουμε στις 2.138 υπογραφές και σχόλια που επισυνάπτονται με την παρούσα επιστολή μας προκειμένου να αντιληφθείτε το μέγεθος της καταστροφής στο τουρισμό μας.
Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα ζει ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ, τι πιστεύετε εσείς ότι θα συμβεί εάν πληγεί ανεπανόρθωτα ο μόνος πόρος που διαθέτει η χώρα;
Όποιοι δεν μπορούν να σεβαστούν την ύπαρξη και τη ζωή των τετράποδων φίλων μας, δεν αξίζουν να ζουν ούτε οι ίδιοι.
Εμείς, όλοι οι φιλόζωοι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε και δεν θα σταματήσουμε ποτέ ωσότου τακτοποιηθεί το θέμα των αδέσποτων και μη στην Ελλάδα.
Επίσης σας δηλώνουμε ρητά ότι, όλοι ανεξαιρέτως οι υπογράφοντες, σκοπεύουμε να ενημερώνουμε διαρκώς και ανελλιπώς όλα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όλες τις διεθνείς ιστοσελίδες και τους φιλοζωϊκούς οργανισμούς για τις κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας στο συγκεκριμένο θέμα. Η αδράνεια και απουσία διορθωτικών κινήσεων από την πλευρά σας συνεπάγεται μία εκ των έσω δυσφήμιση της χώρας μας, και εμείς σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνδράμουμε ενεργά σε αυτήν.
Εμείς ως ομάδα εθελοντών για την προστασία των ζώων σας προτείνουμε τα ακόλουθα προκειμένου να προστατευθούν τα αδέσποτα καθώς και τα δεσποζόμενα ζώα :
Κύριος και πρωταρχικός σκοπός είναι να χτυπηθεί το κακό της ύπαρξης αδέσποτων ζώων στη ρίζα του. Το να σώσουμε ένα, πέντε, εκατό, μερικές χιλιάδες ζώα είναι πολύ ουσιαστικό και αναπόσπαστο μέρος της δράσης μας, αλλά δεν θα πρέπει να αποτελεί τον κύριο στόχο μας, γιατί μη χτυπώντας το κακό από τη ρίζα του, απλά και μόνο διαιωνίζεται το πρόβλημα. Για αυτό απαιτούμε :
α) Να γίνει καμπάνια του υπουργείου μέσω της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, τουλάχιστον εξάμηνης διάρκειας, για την ύπαρξη του Νόμου 3170/2003, τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων, τις ποινές και τα πρόστιμα που ορίζει ο νόμος, και αναφορά στο θέμα των κακοποιήσεων και δηλητηριάσεων.
β) Να μελετηθεί η δυνατότητα να περάσει υποχρεωτικά στα σχολεία, μάθημα με αντικείμενο τη διδασκαλία του σεβασμού προς τη φύση, το περιβάλλον, τα ζώα.
γ) Υποχρεωτική σήμανση των κατοικίδιων με ηλεκτρονική ταυτότητα, κάτι που ενώ το προβλέπει μεν ο υπάρχων νόμος δεν εφαρμόζεται όμως, και αυτό γιατί αποτελεί έναν από τους κύριους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τον περιορισμό των αδέσποτων. Έτσι στον ιδιοκτήτη που δεν θα μπορεί να αποδείξει την απώλεια του ζώου του, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Νόμος 3170/2003, να του επιβάλλεται το πρόστιμο της εγκατάλειψης που προβλέπει ο νόμος. Το συγκεκριμένο πρόστιμο θα εισπράττεται από τους δήμους προς όφελος ειδικού λογαριασμού υπέρ των αδέσποτων. Επίσης απαιτούμε για κάθε ζώο με ηλεκτρονική ταυτότητα το οποίο βρεθεί τραυματισμένο, και δεν θα έχει δηλωθεί η απώλειά του, όπως προβλέπεται από το νόμο, τα έξοδα να βαρύνουν τον τελευταίο καταχωρημένο ιδιοκτήτη. Επίσης, αν ένα ζώο αποδεδειγμένα κρατείται σε κακές συνθήκες αλυσοδεμένο δια βίου, κακοποιημένο, χωρίς καμία κτηνιατρική φροντίδα τα έξοδα για την φροντίδα του ζώου καθώς και τα δικαστικά έξοδα να βαρύνουν επίσης τον τελευταίο καταχωρημένο ιδιοκτήτη.
Επίσης σε πολλά προηγμένα κράτη της Ε.Ε. ο ιδιοκτήτης κατοικίδιου ζώου φορολογείται, αφού η διατήρησή του απαιτεί έξοδα. Αν και το μέτρο αυτό φαίνεται πολύ προωθημένο για τα ελληνικά δεδομένα, θα αποτρέψει πολλούς ανεύθυνους από το να έχουν ζώα, αφού θα χρειάζεται να πληρώνουν ανάλογα με τον αριθμό των κατοικίδιων ζώων που έχουν.
δ) Στειρώσεις. Εδώ ο νόμος χρησιμοποιεί τον όρο, ο ιδιοκτήτης κατοικίδιου ζώου οφείλει και δυστυχώς δεν υποχρεούται - να προβαίνει σε στείρωση του ζώου αν δεν μπορεί να εξασφαλίσει, και να αποδείξει την ευζωία των κουταβιών και των νεογέννητων γατών. Απαιτούμε την πρόβλεψη επιβολής προστίμων και ποινών για την μη εφαρμογή του συγκεκριμένου εδαφίου.
Επίσης προτείνουμε τη νομιμοποίηση προσφοράς εθελοντικής εργασίας κτηνιάτρων Ε.Ε. – Κινητών μονάδων στείρωσης, αφού στο μεγάλο πρόβλημα των αδέσποτων στη χώρα μας έχουν επανειλημμένως προσφερθεί να βοηθήσουν αφιλοκερδώς κτηνίατροι από χώρες της Ε.Ε. Ενώ θα έπρεπε να ενθαρρύνουμε και να επικροτούμε τέτοιες ενέργειες, αντιθέτως τις παρακωλύουμε και τις υπονομεύουμε.
ε) Αναπροσαρμογή των ποινών και την μετατροπή της βαριάς κακοποίησης ζώου και την με οποιοδήποτε τρόπο θανάτωση ζώου, σε κακούργημα.
ζ) Την εκ νέου μελέτη του βαθμού αρμοδιότητας των δήμων σε σχέση με τα αδέσποτα ζώα, προσπάθεια, η οποία μέχρι στιγμής έχει αποτύχει, είτε λόγω αδιαφορίας τους είτε λόγω εγγενών αδυναμιών των δήμων. Αλλιώς να συμπληρωθεί ο Νόμος 3170/2003 περιλαμβάνοντας αυστηρά πρόστιμα για τους δήμους που δεν τον εφαρμόζουν και μάλιστα με όσο πιο συνοπτικές διαδικασίες γίνεται.
Όμως στην πραγματικότητα, τα περισσότερα αδέσποτα αλλά και απολεσθέντα ιδιόκτητα ζώα στη χώρα μας διασώζονται και περισυλλέγονται από άτομα και σωματεία, προκειμένου να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη τους, ή να φιλοξενηθούν μέχρι να βρεθεί κάποιος να τα υιοθετήσει. Οπότε κανείς δεν μπορεί να απαγορέψει σε έναν πολίτη να περισυλλέξει ένα ζώο από το δρόμο, σώζοντας το από τους κινδύνους της αδέσποτης ζωής, και μάλιστα με δικά του έξοδα – ελαφραίνοντας έτσι το έργο των δήμων και του κράτους. Η διάσωση δεν μπορεί να θεωρηθεί εγκληματική πράξη. Αυτός που πρέπει να τιμωρηθεί είναι αυτός που εγκατέλειψε και όχι αυτός που περιμάζεψε και περιέθαλψε.
η) Υιοθεσίες: τα ζώα της χώρας μας πρέπει να παραμένουν στην Ελλάδα. Μέχρι όμως να βελτιωθεί καθοριστικά η τραγική και πανευρωπαϊκά γνωστή κατάσταση πού βιώνουν τα αδέσποτα ζώα στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια υιοθεσιών και στο εξωτερικό, εάν δεν υιοθετηθούν στην Ελλάδα.
Το ατράνταχτο και πέραν κάθε αμφισβήτησης επιχείρημά μας είναι ότι όλοι οι ξένοι δεν μπορεί να είναι απατεώνες, εγκληματίες, ζωέμποροι κλπ, αλλά βάσει του κοινού νου θα υπάρχουν και πραγματικοί ζωόφιλοι. Απαιτούμε την συνεργασία του αρμοδίου υπουργείου με τα αντίστοιχα των υπολοίπων κρατών – μελών της Ε.Ε. και τον έλεγχο μέσω αρμόδιας επιτροπής, της νομιμότητάς και του κοινωφελούς έργου, αντίστοιχων φιλοζωικών σωματείων, έτσι να μην παρεμποδίζονται και να διασφαλίζονται οι υιοθεσίες στο εξωτερικό.
Επίσης απαιτούμε να διαγραφούν τα παρακάτω εδάφια:
1. Η υποχρέωση του Έλληνα ταξιδιώτη να υπογράφει υπεύθυνη δήλωση, ότι θα επιστρέφει με τα ζώα του, η οποία εκθέτει το υπουργείο ανεπανόρθωτα, αφού προσκρούει στην συνταγματική αρχή της ελευθερίας του ατόμου. Ποιοι αλήθεια παρασύρουν το υπουργείο σε τέτοιες αντισυνταγματικές ενέργειες;
2. Ποιος σας όρισε υπεύθυνο να υπεισέρχεστε στις προσωπικές επιλογές του κάθε Έλληνα πολίτη και να του ορίζετε εσείς πόσα ζώα θα έχει στο σπίτι του και μάλιστα χωρίς να λαμβάνετε υπόψιν αν μένει σε γκαρσονιέρα ή σε κτήμα, σε πολυκατοικία η μονοκατοικία, σε πόλη ή σε χωριό;
3. Με ποιο δικαίωμα θεωρείτε τον Έλληνα πολίτη δεύτερης κατηγορίας και καταργείτε σε μια νύκτα την αρχή της ισοτιμίας των πολιτών των κρατών της Ε.Ε. θέτοντας το όριο των δυο ζώων για τον Έλληνα σε περίπτωση ταξιδιού του στο εξωτερικό;
Τέλος, απαιτούμε αρμόδιο για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα να είναι υπεύθυνο το Υπουργείο Περιβάλλοντος αντί του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διότι τα αδέσποτα όπως και τα δεσποζόμενα ζώα αποτελούν μέρος της φύσης και όχι ένα κομμάτι της διατροφικής αλυσίδας.

Και επειδή είναι γνωστό ότι η σιωπή και η έλλειψη αντίδρασης δηλώνει συνενοχή, και επειδή αυτή η κατάσταση πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει, επειδή ο πολιτισμός μιας χώρας κρίνεται και από τον τρόπο συμπεριφοράς μας απέναντι στα ζώα. Απαιτούμε να λάβετε τα ανάλογα μέτρα για την ΟΡΘΗ εφαρμογή του νόμου και των κυρώσεων του στους παραβάτες προκειμένου να εκλείψουν τα φαινόμενα κακοποίησης των ζώων γενικά.

Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας και αναμένουμε την απάντησή σας,

Με εκτίμηση,

Ομάδα Εθελοντών για την Προστασία των Ζώων

Related Posts with Thumbnails