ΠΟ. ΦΥ. ΖΩ.

Η Φωτό Μου
ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ
Νομίμως ανεγνωρισμένο Σωματείο αρ. εγκρ. 2203/95 - Μέλος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ - Αλκιβιάδου 24, 104 40 Αθήνα Τηλ.-Fax: 210 88 14 677, Κινητό: 6979 314028
Προβολή πλήρους προφίλ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

Aυτο ειναι...

Aυτο ειναι...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TOM REGAN ΣΤΗ ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ - ΙΟΥΝΗΣ 2009

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 24.6.2009

Testing...One, Two, Three...

Ψήφισμα κατά του Κυνηγιού στο ΠΑΝΔΟΙΚΟ

30 Οκτ 2008

ΨΗΦΙΣΜΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ

Με παροιμιώδη αντι-οικολογική αδιαφορία συνεχίζεται η συνέργεια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των κυνηγετικών συλλόγων, που στόχο έχει την παγίωση στις συνειδήσεις μας του δήθεν φιλοπεριβαλλοντικού ρόλου του ρυθμιστή-κυνηγού.
Όμως, το κυνήγι, ό,τι μανδύα κι αν φορέσει, δεν είναι αρκετός για να καλύψει σε τίποτα την παράλογη στην εποχή μας φύση του, που δεν είναι άλλη από αυτή του εξολοθρευτή θηλαστικών και πτηνών. Οποιοσδήποτε άλλος χαρακτηρισμός αποτελεί απεγνωσμένη προσπάθεια συγκάλυψης του αρρωστημένου χαρακτήρα του κυνηγιού, αφού πλέον δεν αποτελεί παρά μια απλή εκτόνωση των βάρβαρων και επιθανάτιων ενστίκτων που σκορπούν το θάνατο.

Στόχος μας δεν πρέπει να είναι πλέον ούτε οι συμβιβαστικές λύσεις, ούτε οι βελτιωμένες ρυθμιστικές περί αειφορίας, ελεγχόμενων κυνηγότοπων και προσωρινών ανακωχών, γιατί όλα αυτά δεν είναι παρά σκέτος εμπαιγμός για τη φύση! Η ζωή των ζώων δεν μας ανήκει για να μπορούμε να τη διαπραγματευόμαστε ούτε τα ζώα είναι πιάτα σκοποβολής, αλλά αισθανόμενα όντα με δικαίωμα στη ζωή, όπως και οι άνθρωποι. Ποιος ηθικός κώδικας μας δίνει το δικαίωμα να αποφασίζουμε ποια είδη, που, πότε και πόσα θα σκοτώνονται, για να απολαμβάνουν την ηδονή του φόνου, οι ηδονιστές του θανάτου, «λάτρεις και προστάτες της φύσης», κυνηγοί;

Έτσι, ζητούμε από όλους μας εδώ, να ψηφίσουμε υπέρ της οριστικής και άμεσης κατάργησης του κυνηγιού για όλους τους παρακάτω λόγους:

1) Η ζωή είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ύπαρξης και δεν χωράει καμία διαπραγμάτευση.
2) Οι αξίες που διέπουν το κυνήγι ως δραστηριότητα ουδεμία σχέση έχουν με την οικολογία. Η πανίδα με όλη της τη θαυμαστή βιοποικιλότητα συρρικνώνεται (π.χ. με την εξαφάνιση πολλών ειδών και με την όχληση των μεταναστευτικών πουλιών, που πεθαίνουν από εξάντληση εφόσον δεν έχουν τη δυνατότητα να ξεκουραστούν) και το περιβάλλον με τους πολύτιμους βιότοπους μολύνεται και καταστρέφεται (π.χ. με τη συσσώρευση πλαστικών απορριμμάτων και μολύβδου σε δασικές περιοχές, ενώ συχνά γίνεται και η αιτία πυρκαγιών από απροσεξία).
3) Το κυνήγι διεξάγεται πλέον για λόγους ψυχαγωγίας και όχι για αναζήτηση και εξασφάλιση τροφής.
4) Ο χαρακτήρας του είναι αιμοδιψής. Συγκεκριμένα, καλλιεργεί τη θεσμοθετημένη και νομιμοποιημένη βία, καθώς δολοφονούνται όντα που αισθάνονται και υποφέρουν, ενθαρρύνοντας έτσι την εκδήλωση των βάρβαρων και επιθετικών μας ενστίκτων.
5) Είναι αντιπαιδαγωγικό αφού υιοθετεί το καρτέρι, που ενθαρρύνει την πιο ανέντιμη και θρασύδειλη συμπεριφορά.
6) Είναι αντιδημοκρατικό καθώς η δύναμη και οι ευκαιρίες των κυνηγών είναι δυσανάλογες με εκείνες των θυμάτων τους (π.χ. επαναληπτικές καραμπίνες και γενικώς όλα τα πλεονεκτήματα της υψηλής τεχνολογίας).
7) Θεωρείται εχθρική δραστηριότητα για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που αντιπαθούν τη βία και τα θανατηφόρα ατυχήματα που συμβαίνουν στο κυνήγι.

Και όλα τα παραπάνω συμβαίνουν ενώσω υπάρχουν άλλες εναλλακτικές και πραγματικά οικολογικές δραστηριότητες που μπορούν να αντικαταστήσουν το κυνήγι. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές όπως η μελέτη της φύσης μέσω της παρατήρησης και της φωτογράφισης, ημέρες γευσιγνωσίας και βιολογικών προϊόντων, ξεναγήσεις, άλλα αθλήματα, λαογραφία κλπ.

Λέμε ΟΧΙ στο κυνήγι γιατί λέμε ΝΑΙ στη Ζωή!
20ο Συνέδριο ΠΑΝΔΟΙΚΟ, Σέρρες, 24-25-26 Οκτωβρίου 2008

Related Posts with Thumbnails