ΠΟ. ΦΥ. ΖΩ.

Η Φωτό Μου
ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ
Νομίμως ανεγνωρισμένο Σωματείο αρ. εγκρ. 2203/95 - Μέλος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ - Αλκιβιάδου 24, 104 40 Αθήνα Τηλ.-Fax: 210 88 14 677, Κινητό: 6979 314028
Προβολή πλήρους προφίλ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

Aυτο ειναι...

Aυτο ειναι...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TOM REGAN ΣΤΗ ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ - ΙΟΥΝΗΣ 2009

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 24.6.2009

Testing...One, Two, Three...

Διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο στις 20.5.09

23 Μαΐ 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΩΝ

21 Μαΐου 2009


Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την Τετάρτη 20 Μαΐου 2009. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μέλη από πολλά σωματεία της χώρας, ενδιαφερόμενοι πολίτες και πολλοί εκπρόσωποι των ΜΜΕ.

Η διαμαρτυρία είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού και έστειλε το μήνυμα προς το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσει άμεσα στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων που θα συμβάλλουν στην προστασία των ζώων, ειδικότερα στην προστασία των ζώων συντροφιάς, των παραγωγικών ζώων, των ελεύθερων ζώων στη φύση και των ζώων στα τσίρκο που εξακολουθούν να περιοδεύουν στη χώρα μας.

Ο ζωντανός παλμός της εκδήλωσης και οι εικόνες κακοποιημένων ζώων, δημιούργησαν την κατάλληλη ατμόσφαιρα όταν εκπρόσωποι των σωματείων επέδωσαν ψήφισμα στον υπουργό κ. Σ. Χατζηγάκη με τα αιτήματα των οργανώσεων τα οποία περιλαμβάνουν καμπάνια ενημέρωσης, θέσπιση ελεγκτικού μηχανισμού για την εφαρμογή του νόμου, αύξηση των ποινών και προστίμων για τους παραβάτες, απαγόρευση της πώλησης ζώων από καταστήματα, προώθηση των υιοθεσιών ζώων συντροφιάς, βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τα παραγωγικά ζώα, μέτρα για τον περιορισμό του κυνηγιού, απαγόρευση των τσίρκο με ζώα στη χώρα, κ.α. Ο υπουργός δήλωσε ότι σύντομα πρόκειται να υποβάλλει σχέδιο νόμου που θα αφορά την προστασία των ζώων. Το ίδιο ψήφισμα επιδόθηκε και στον υφυπουργό κ. Κ. Κιλτίδη σε ξεχωριστή συνάντηση.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων αποτελείται από περίπου εκατό σωματεία και δημιουργήθηκε με σκοπό το συντονισμό των προσπαθειών για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων στη χώρα μας, την ανάδειξη των θεμάτων μέσω της ενημέρωσης του κοινού και την άσκηση πίεσης προς την πολιτεία για την επίλυση των προβλημάτων. Στα πλαίσια αυτά, η Επιτροπή ευελπιστεί ότι μετά από τις μακροχρόνιες προσπάθειες οργανώσεων και πολιτών της χώρας, το υπουργείο θα προχωρήσει στην υλοποίηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί και έχουν τη στήριξη του φιλοζωικού κινήματος.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων
Ανοιχτή Επιστολή / Ψήφισμα
20 Μαΐου 2009

Προς: κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κοιν.: κ. Κωνσταντίνο Κιλτίδη, Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο, Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

κ. Υπουργέ,

Επί σειρά ετών, πλήθος πολιτών, οργανώσεων και φορέων διαμαρτύρονται έντονα ενάντια στην κακοποίηση των ζώων συντροφιάς στη χώρα μας. Η πολιτεία, μέσω των αρμόδιων υπουργείων, της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και άλλων φορέων της, έχει αδιαφορήσει να λάβει μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων, με αποτέλεσμα καθημερινά να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πλήθος περιστατικών κακοποίησης. Οι κακοποιήσεις, με όλες τις μορφές τους, χαρακτηρίζονται από την πολιτεία ως “μεμονωμένα περιστατικά”. Ο αριθμός όμως και η σοβαρότητα των περιστατικών μαζί με τις καθημερινές εμπειρίες όλων μας μαρτυρούν ότι αυτή είναι η πραγματικότητα για την πλειονότητα των ζώων στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, καθημερινά καλούμαστε να “διαχειριστούμε” το πλήθος των τραυματισμών, δηλητηριάσεων, εγκαταλείψεων και θανάτων των ζώων. Βρισκόμαστε μάλιστα αντιμέτωποι με φορείς της πολιτείας οι οποίοι αδιαφορούν, αδρανούν και απαξιώνουν τις προσπάθειες χιλιάδων εθελοντών οι οποίοι προσφέρουν σημαντικό κοινωνικό έργο παρά τις ανυπέρβλητες δυσκολίες.

Με βάση τις μακροχρόνιες προσπάθειες και τη συλλογική εμπειρία φιλοζωικών σωματείων και πολιτών, παραθέτουμε τις παρακάτω προτάσεις που θα οδηγήσουν στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ελαχιστοποίηση των περιστατικών κακοποίησης των ζώων συντροφιάς.

- Ενημερωτική καμπάνια στα ΜΜΕ για τη σωστή συμπεριφορά και τις υποχρεώσεις των πολιτών απέναντι σε όλα τα ζώα.
- Ειδικό μάθημα στα σχολεία για το σεβασμό απέναντι στη φύση και στα ζώα.
- Θέσπιση Οργάνου εκ μέρους του Υπουργείου και δημιουργία σώματος Αστυνομίας Ζώων για την εφαρμογή του νόμου και την επιβολή των σχετικών προστίμων. Δημιουργία ειδικής υπηρεσίας του υπουργείου για την αξιολόγηση του έργου των Δήμων και την επιβολή κυρώσεων σε Δήμους που δεν εφαρμόζουν το πρόγραμμα προστασίας των ζώων στις περιοχές τους σύμφωνα με το Νόμο 3170/2003.
- Προώθηση των υιοθεσιών ζώων συντροφιάς, μέσω της ενημέρωσης του κοινού και της έμπρακτης στήριξης των σωματείων που περιθάλπτουν ζώα.
- Απαγόρευση της πώλησης ζώων από καταστήματα και λαϊκές αγορές και αυστηρή τήρηση των προϋποθέσεων που ορίζει ο νόμος για τους νόμιμους εκτροφείς ζώων συντροφιάς. Αυστηρές ποινές και πρόστιμα για τους παράνομους εκτροφείς ζώων συντροφιάς.
- Υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση από τους Δήμους για τα αδέσποτα ζώα. Υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση και των κυνηγετικών και ποιμενικών σκύλων. Οι κυνηγετικές άδειες πρέπει να δίδονται μόνο σε όσους έχουν πραγματοποιήσει ηλεκτρονική σήμανση στα ζώα τους.
- Αύξηση των ποινών και προστίμων για τους παραβάτες των σχετικών νόμων και ιδιαίτερα για τις δηλητηριάσεις και κακοποιήσεις όχι μόνο των ζώων συντροφιάς αλλά και της άγριας ζωής. Αυστηρά πρόστιμα για την εγκατάλειψη ζώων.
- Άμεση αντιμετώπιση της εγκατάλειψης των ιπποειδών.
- Λήψη μέτρων για τη στείρωση δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
- Κατάργηση της “εγκυκλίου” του υφυπουργού κ. Κιλτίδη, εκδοθείσα στις 24.06.08, περί παράνομης διακίνησης αδέσποτων ζώων.
- Εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας της Ε.Ε. για τη στείρωση αδέσποτων ζώων από εθελοντές Ευρωπαίους κτηνίατρους. Ίδρυση κινητών μονάδων περίθαλψης και στείρωσης ζώων ανά νομαρχία.

Επιπλέον, καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να λάβει μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, μεταφοράς και σφαγής των παραγωγικών ζώων όπως και προβλέπεται από τους σχετικούς Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να περιορίσει την καταστροφή της πανίδας της χώρας μας κατά την κυνηγετική περίοδο, και όχι μόνο, καθώς η ετήσια ρυθμιστική του κυνηγιού επιτρέπει να σκοτωθεί ένας τεράστιος αριθμός ζώων (χωρίς περιορισμό για κάποια είδη) καθώς και να επεκτείνει τις περιοχές όπου δεν επιτρέπεται το κυνήγι. Να απαγορεύσει την παρουσία των τσίρκο με ζώα στη χώρα μας με την προώθηση του σχεδίου νόμου που έχει κατατεθεί και υποστηρίζεται από μεγάλο αριθμό οργανώσεων και πολιτών.

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου να εξαγγείλει άμεσα μέτρα για την προστασία των ζώων στη χώρα μας και να μεριμνήσει για την εφαρμογή τους. Η πολιτεία πρέπει να στείλει, εντός και εκτός Ελλάδος, ένα μήνυμα σεβασμού απέναντι στα ζώα και όχι να διαιωνίζει απαράδεκτες και βάρβαρες συνθήκες και συμπεριφορές.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων
Την παρούσα επιστολή υπογράφουν οι παρακάτω σύλλογοι:
1. Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία (ΠΦΟ)
2. Σωματείο Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων – STRAY.GR
3. Ζωοφιλικός και Οικολογικός Σύλλογος Αργυρούπολης
4. Αχαϊκός Σύλλογος για τη Μέριμνα των Ζώων
5. Πανελλήνια Ένωση Φιλόζωων «Ο Άργος»
6. Σύλλογος Φιλόζωων Χαϊδαρίου
7. Προστασία Ζώων Αίγινας και Αγκιστρίου
8. Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων/Μαρκόπουλο
9. Σύλλογος Προστασίας Ζώων Πάρου (PAWS)
10. Coalition in Defense of Animals in Greece (CIDAG)
11. Φιλοζωικό Σωματείο «Αίσωπος» Καβάλας
12. Σωματείο Ζωόφιλων Λέσβου «ΠΑΝ»
13. Σωματείο Ζωόφιλων Ξάνθης «ΣΩΖΩ»
14. APMA
15. ARGOS Animal Welfare Society/Θεσσαλονίκη
16. Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου
17. Χρυσαλλίς
18. Cretan Animal Welfare Group/CAWG-Μάλλια
19. Εθελοντές Προστασίας Αδέσποτων Ζώων (ΕΠΑΖ)/Σαρωνίδα Αττικής
20. Cornwall’s Voice for Animals
21. Σωματείο Ζωόφιλων Ερμιονίδας
22. Φίλοι των Ζώων Ρεθύμνου
23. Φιλοζωικός Σύλλογος Ν. Μάκρης
24. Φίλοι των Ζώων και του Περιβάλλοντος (ΖΟΕΚ)/Κως
25. Φροντίδα Ζώων (Caring for the Animals)
26. Greek Animal Rescue (GAR)-UK
27. Kefalonia Animal Trust (KAT)
28. Κίνηση για τα Δικαιώματα των Ζώων (KiDiZo)
29. Φιλοζωικός Σύλλογος Λευκάδος
30. Φιλοζωική Ρόδου (RAWS)
31. Φιλοζωική Ένωση Σαντορίνης (SAWA)
32. Καταφύγιο Σκύλων Σκιάθου
33. Προστασία των Ζώων και της Φύσης/Σκόπελος (SCAN)
34. Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων (SPAZ)/Γλυφάδα Αττικής
35. Η Κιβωτός (the Ark)/Κέρκυρα
36. The Society for the Support of the Animal Shelter of the University of Patras
37. Ζακυνθινός Όμιλος Μέριμνας Ζώων (ZAWF)
38. Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας (KAWS)
39. Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η Προστασία των Ζώων»
40. Σύλλογος για την Προστασία των Ζώων και του Περιβάλλοντος Αττικής «Δικαίωμα Ζωής»
41. Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (GAWF)
42. Förderverein Arche Noah Kreta e. V.
43. Ζωόφιλοι Νοτίου Πηλίου
44. Φιλοζωικός Σύλλογος Σερρών
45. Ζωφόρος/Ηράκλειο Κρήτης
46. Ζωοφιλική Ομάδα Εθελοντών Σαλαμίνας (Ζ.Ο.Ε.Σ.)
47. Φιλοζωικός Σύλλογος Αγ. Νικολάου Κρήτης
48. Φιλοζωικός Όμιλος Καρδίτσας «Φιλοκάρδι»
49. Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης
50. Animal Welfare Association “Himaira”
51. Voice of the Cats Alliance (VOCAL)/Ελούντα
52. Φιλοζωικός Σύλλογος Ν. Φιλαδέλφειας
53. Σύλλογος Φίλων Ζώων «Η Ελπίδα»/Αριδαία Πέλλας
54. Πολίτες για τα Δικαιώματα της Φύσης και της Ζωής (ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ.)
55. Φιλοζωικός Σύλλογος Ημαθίας (ΖΩΗ)
56. Creta Cat-a-list/Ρέθυμνο
57. Friends of the Animals Ελούντα
58. Tierschutzverein Sitia
59. Tierfreunde Mochlos
60. Φιλοζωική Ομάδα Σύρου
61. Φιλοζωικός Σύλλογος Σπάρτης
62. Φιλοζωικός Σύλλογος Κιλκίς
63. Προστασία Αδέσποτων Ζώων, «Η Αγάπη»
64. Καταφύγιο Ζώων (Animal Refuge)/Θεσσαλονίκη
65. Eressos of Animals/Ερεσσός Λέσβος
66. Φιλοζωικός Σύλλογος Δράμας
67. Φιλοζωικός Σύλλογος Κατερίνης «Άργος»
68. Φιλοζωικός Σύλλογος Τρικάλων «Άργος»
69. Ζωοφιλική Εταιρία Κομοτηνής
70. Φιλοζωικός Σύλλογος Θέρμης/Θεσσαλονίκη
71. Ζωοκομείο Λέσβου
72. Φιλοζωικό Σωματείο Ειρήνη των Ζώων/Κασσάνδρα Χαλκιδικής
73. Φιλοζωικό Σωματείο Άνθρωποι και Ζώα – Νικήτη Χαλκιδικής
74. Φιλοζωική και Οικολογική Εταιρεία Χαλκιδικής
75. Φιλοζωικό Σωματείο Ανθρώπων και Ζώων Ιερισσού
76. Φιλοζωικό Σωματείο «Οδυσσέας» Ασπροβάλτας
77. Φιλοζωικός Σύλλογος Μυκόνου
78. Φιλοζωικός Σύλλογος Μήλου
79. Stray Action Pet Therapy Hellas (SAPT Hellas)
80. Κίνηση Προστασίας Σκύλων Έδεσσας
81. Σωματείο «Μαζί Μπορούμε» Καλαμαριά
82. Σύλλογος Ζωόφιλων Γιαννιτσών
83. Tierschutz in Heraklion e.V.
84. Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων – Θεσσαλονίκη
85. Σωματείο Κατερίνης «Ελπίδα και Στοργή»
86. Φιλοζωικός Σύλλογος Καισαριανής «Όλγα Μάλλη»
87. Φιλοζωικός Σύλλογος Αδέσποτων Ζώων Ακράτας «Τα φιλαράκια»
88. Φιλοζωική Νάξου
89. Φίλοι των Ζώων Αγ. Θεοδώρων Κορινθίας
90. Φιλοζωικός Σύλλογος Κρυονερίου Αττικής


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα 20.05.2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ετοιμάζονται με γρήγορους ρυθμούς οι νομοθετικές διατάξεις για την στήριξη και την προστασία των ζώων
Δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη

Παραλαμβάνοντας το Ψήφισμα με τα αιτήματα των Ζωοφιλικών Σωματείων που συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σήμερα το πρωί, ο Υπουργός κ. Σωτήρης Χατζηγάκης είχε εκτενή διάλογο μαζί τους. Επισήμανε δε ότι έχει ήδη ξεκινήσει έναν κύκλο επαφών με εκπροσώπους φιλοζωικών σωματείων και ενώσεων για το θέμα της προστασίας των ζώων.
Υπογραμμίζοντας την ευαισθησία του απέναντι στο θέμα της προστασίας των ζώων και του περιβάλλοντος, ο κ. Χατζηγάκης τόνισε πως πολύ σύντομα θα είναι έτοιμες οι διατάξεις νομοσχεδίου με τις οποίες θα επιλυθούν πολλά από τα αιτήματα των φιλοζωικών οργανώσεων.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:
«Θέλω να εκφράσω τα βαθιά φιλικά συναισθήματα που τρέφω απέναντι στα ζώα και γενικότερα στη φύση. Θέλω να πω σε όλους και σε όλες που βρίσκονται εδώ, ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και εγώ προσωπικά, στους λίγους μήνες που είμαι Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, έχω δείξει έμπρακτα την ευαισθησία και την αγάπη που τρέφω προς τα αιτήματα και τους αγώνες τους οποίους εσείς κάνετε.
Θα είμαι συνεχώς κοντά σας. Δεν γνωρίζω τι ακριβώς περιλαμβάνουν τα υπομνήματά σας. Πρέπει όμως να σας πω ότι όλο αυτό το διάστημα συνάντησα μια σειρά σωματείων δικών σας, έγινα δέκτης και αποδέκτης των αιτημάτων σας, ετοιμάζω σχέδιο νόμου στο οποίο θα περιλάβω πολλά από τα δίκαια αιτήματά σας, τα οποία έμπρακτα θα αποδεικνύουν την ευαισθησία μας απέναντι στα ζητήματα τα οποία εσείς θέτετε. Να είστε σίγουροι ότι σύντομα, σε μεγάλο νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζουμε, πολλά από αυτά τα αιτήματα θα βρουν το δρόμο για την επίλυσή τους.
Όσον αφορά τα θέματα των τσίρκο, ξέρετε πολύ καλά ότι πριν από μερικές μέρες έκανα συγκεκριμένες δηλώσεις, εκδηλώνοντας την ευαισθησία μου και εκφράζοντας την πολιτική μου βούληση να αντιμετωπισθεί το ζήτημα αυτό όσο δυνατόν αποτελεσματικότερα και καλύτερα».

Με το νομοθέτημα που προωθείτε για τα ζώα, διασφαλίζεται η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κανονισμού για τις διακινήσεις ζώων;
«Ετοιμάζουμε ένα μεγάλο νομοσχέδιο που αφορά πολλά ζητήματα. Και αφορά, βεβαίως, ένα μεγάλο μέρος του ζητήματος της προστασίας των ζώων. Έχουμε συντάξει μια σειρά διατάξεων και ήδη αυτή τη στιγμή βρίσκονται στους νομικούς μας συμβούλους. Ότι μπορούμε, είναι νόμιμο και σε πλαίσιο είτε Ευρωπαϊκό, είτε Ελληνικό το προβλέπει και μπορεί να προστατέψει τα ζώα, να ξέρετε πως θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Διότι κι εμείς έχουμε τις ευαισθησίες μας, απέναντι στα ζώα και στο περιβάλλον».
Μέσα στην Αττική υπάρχουν εστίες βασανιστών ζώων. Είστε διατεθειμένος ν’ ακούσετε τις πληροφορίες που έχουμε γι’ αυτούς οι οποίοι δεν είναι μόνο βασανιστές ζώων, είναι καταπατητές δημοσίων και δασικών εκτάσεων, κόβουν δέντρα, βόσκουν στον Υμηττό ενώ απαγορεύεται και δολοφονούν ζώα.
«Η πολιτική μας είναι μια πολιτική υπέρ του περιβάλλοντος. Θίγετε πάρα πολλά θέματα στα οποία δεν μπορώ να σας δώσω άμεσα απάντηση. Όμως να ξέρετε ότι η πολιτική μας είναι μια πολιτική φίλο-περιβαλλοντική, φίλο-οικολογική, μία πολιτική πράσινη, η οποία θα βοηθήσει προς αυτές τις κατευθύνσεις, με όλες μας τις δυνάμεις»

http://www.minagric.gr/greek/press/2009/05/greek200509a.shtml

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=46417
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=269114&dt=21/05/2009
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8470&pubid=3784805
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_21/05/2009_315442
http://www.tvxs.gr/v12118


Related Posts with Thumbnails