ΠΟ. ΦΥ. ΖΩ.

Η Φωτό Μου
ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ
Νομίμως ανεγνωρισμένο Σωματείο αρ. εγκρ. 2203/95 - Μέλος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ - Αλκιβιάδου 24, 104 40 Αθήνα Τηλ.-Fax: 210 88 14 677, Κινητό: 6979 314028
Προβολή πλήρους προφίλ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

Aυτο ειναι...

Aυτο ειναι...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TOM REGAN ΣΤΗ ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ - ΙΟΥΝΗΣ 2009

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 24.6.2009

Testing...One, Two, Three...

O Mεγαλύτερος Σύγχρονος Φιλόσοφος του Κινήματος για τα Δικαιώματα των Ζώων, Tom Regan, στην Αθήνα!

1 Ιουν 2009

Ναι, είναι γεγονός! Ο διεθνώς αναγνωρισμένος ως μεγαλύτερος φιλόσοφος του κινήματος για τα δικαιώματα των ζώων, Tom Regan, έρχεται στη χώρα μας για να συμμετέχει, ως επίσημος προσκεκλημένος στην ημερίδα «Άνθρωποι-Ζώα-Φύση: Από τον Ανθρωποκεντρισμό στον Οικοβιοκεντρισμό» που θα γίνει την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009, 17.00-21.00, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, Μασσαλίας 22, Αθήνα.


Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους και οι καθηγητές φιλοσοφίας και ηθικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης και Έλενα Παπανικολάου.

Η κακοποίηση και εκμετάλλευση των ζώων έχει πάρει στις μέρες μας τεράστιες διαστάσεις. Εκτός από την καταστροφή και εξαφάνιση των βιοτόπων τους, τους φερόμαστε με το χειρότερο τρόπο. Τα εκμεταλλευόμαστε καθημερινά, τα βασανίζουμε φρικτά, τα εξοντώνουμε με ρυθμούς γενοκτονίας. Τι έχει πάει λάθος? Γιατί τέτοια σκληρότητα? Δικαιολογείται αυτή η στάση ή μήπως πρέπει να την αναθεωρήσουμε τελείως και να την επαναδιευθετήσουμε; Ποιο είναι το ηθικο-φιλοσοφικό έρεισμα για να κάνουμε κάτι τέτοιο;

Σ’αυτά και σε πολλά ακόμα ερωτήματα έρχεται να μας απαντήσει ο φιλοσοφικός ηγέτης των Δικαιωμάτων των Ζώων, Tom Regan. Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε ενεργά σ’αυτό το διάλογο, εκφράζοντας τις ανησυχίες σας, τους προβληματισμούς σας και τα ερωτήματά σας. Ο Τom Regan και οι υπόλοιποι ομιλητές θα χαρούν να μας ακούσουν και να μας απαντήσουν.

Είναι καιρός να αλλάξουμε τη στάση μας προς τα ζώα. Είναι καιρός να νιώσουμε τις ανάγκες τους και να τους δώσουμε πίσω όλα όσα τους στερήσαμε. Το δικαίωμα στη ζωή, στην ελευθερία, στην ευζωία.

Ήρθε η ώρα να υπάρξει στον πλανήτη μας, μια παγκόσμια κινητοποίηση ώστε με την αρμονική συνεργασία όλων των δυνάμεών μας να αγκαλιάσουμε τους συγκατοίκους μας με την αγάπη και το σεβασμό που τους αξίζει και να επαναδιαμορφώσουμε τις σχέσεις μας μαζί τους.

Ας ευχηθούμε η επίσκεψη του Tom Regan στην Ελλάδα να συμβάλει καταλυτικά στο κίνημα που αναπτύσσεται μαζικά και δυναμικά στην Ελλάδα από όλους τους συνειδητοποιημένους και ευαισθητοποιημένους πολίτες που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο για τα πιο αδικημένα πλάσματα στον κόσμο, τα ζώα.

Δικαιοσύνη για όλους τώρα!


Λίγα λόγια για τον Tom Regan

Eπίτιμος καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας όπου δίδαξε από το 1967 έως το 2001. Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του θητείας, έλαβε πολλά βραβεία για την επίδοσή του στη διδασκαλία της προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, καθώς επίσης και τον τιμητικό τίτλο University Alumni Distinguished Professor.
Θεωρείται ο φιλοσοφικός ηγέτης του κινήματος για τα δικαιώματα των ζώων στις Hνωμένες Πολιτείες. Έχει βραβευθεί με πολλά βραβεία μεταξύ των οποίων και το βραβείο Gandhi για την εξέχουσα συνεισφορά του στο κίνημα το 1986.
Έχει συγγράψει πάνω από είκοσι βιβλία, καθώς και εκατοντάδες επιστημονικά άρθρα, μέσα από τα oποία εξετάζει τι είναι πραγματικά ηθικό και δίκαιο. Οι θεωρίες του για την περιβαλλοντική πολιτική και την ιατρική ηθική αναλύονται συχνά σε φιλοσοφικο-κοινωνικά άρθρα, ενώ τα έργα του περί ευθανασίας και δικαιωμάτων των ζώων αναφέρονται σε πολλά δοκίμια φιλοσοφικής ηθικής. Το βιβλίο του Η Υπόθεση για τα Δικαιώματα των Ζώων επηρέασε σημαντικά το κίνημα της απελευθέρωσης τους. Μέσα σ’αυτό υποστηρίζει ότι τα μη ανθρώπινα όντα είναι «υποκείμενα μιας ζωής», όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, και ότι, εάν θέλουμε να αποδώσουμε αξία στα ανθρώπινα όντα, ανεξάρτητα από το εάν διαθέτουν λογική ή όχι, τότε, προκειμένου να είμαστε δίκαιοι και συνεπείς με αυτή την ιδέα, πρέπει ομοίως να αποδώσουμε την ίδια αξία και στα μη ανθρώπινα όντα.
Έχει παρουσιάσει εκατοντάδες διαλέξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό, ενώ το 2000 του απονεμήθηκε το μετάλλιο William Quarles Holliday Medal, η υψηλότερη τιμητική διάκριση που απονέμει το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας σε ακαδημαϊκό.
Από τα πιο σημαντικά έργα του είναι τα εξής: The Case for Animal Rights (1983), The Struggle for Animal Rights (1988), Defending Animal Rights (2001), and Animal Rights, Human Wrongs: An Introduction to Moral Philosophy (2003). Το τελευταίο του βιβλίο Empty Cages: Facing the Challenge of Animal Rights, έχει χαρακτηριστεί ως «η καλύτερη εισαγωγή στα δικαιώματα των ζώων που γράφτηκε ποτέ» (Jeffrey Masson), «ένα βιβλίο προορισμένο να αλλάξει τη σκέψη των ανθρώπων» (Jane Goodall), και «ένα καυστικό κατηγορώ για την ανθρώπινη μεταχείριση απέναντι στα ζώα» (J. M. Coetzee).
Έχει συμβάλει σημαντικά στην ιστορία της φιλοσοφίας στα τέλη του δέκατου ένατου και αρχές του εικοστού αιώνα. Το βιβλίο του Bloomsbury' s Prophet: G. E. Moore and the Development of His Moral Philosophy προωθήθηκε από τον εκδότη του (Temple University Press) τόσο για την απονομή του βραβείου Pulitzer όσο και του βραβείου National Book.


http://www.lib.ncsu.edu/exhibits/regan/
http://www.tomregan-animalrights.com
http://www.lib.ncsu.edu/animalrights/
http://www.youtube.com/watch?v=ADhNch30Img
http://cultureandanimals.org

Related Posts with Thumbnails