ΠΟ. ΦΥ. ΖΩ.

Η Φωτό Μου
ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ
Νομίμως ανεγνωρισμένο Σωματείο αρ. εγκρ. 2203/95 - Μέλος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ - Αλκιβιάδου 24, 104 40 Αθήνα Τηλ.-Fax: 210 88 14 677, Κινητό: 6979 314028
Προβολή πλήρους προφίλ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

ΓΙΝΕ ΕΝΑ

Aυτο ειναι...

Aυτο ειναι...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TOM REGAN ΣΤΗ ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ - ΙΟΥΝΗΣ 2009

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 24.6.2009

Testing...One, Two, Three...

ΝΟΚΙΑ...Γιατί δεν Ξέρεις τι Αγοράζεις

19 Απρ 2010

To να ζητάς από τον κόσμο, να καταναλώνει λιγότερο, για να προστατεύσει το περιβάλλον, μάλλον προς το παρόν, ακούγεται σε παγκόσμια εμβέλεια, ως μια καλοπροαίρετη ευχή. Το να ζητάς να μην πετάνε έτσι για το τίποτε το κινητό τους τηλέφωνο, για να πάρουν καινούργιο, μοιάζει παλιομοδίτικο μήνυμα και μάλλον χαμογελούν με την πρότασή σου. Αν τους φέρεις όμως στα μάτια τους ένα σκοτωμένο γορίλα, ένα πληγωμένο παιδί, μια βιασμένη κοπέλα, ίσως καταλάβουν, ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλοϊκά.
Εσύ ανυποψίαστος μπαίνεις στο μαγαζί κι αγοράζεις το τελευταίο i-phone. Όμως για να έρθει αυτό το διαβολικό μηχανηματάκι στα χέρια σου, κάποια άλλα, μαύρα χέρια έχουν τραβήξει εκεί στο Κονγκό, το ζόρι. Δηλαδή για να εξαχθεί το ταντάλιο (coltan), ένας διαρκής σιωπηλός πόλεμος μαίνεται, με χιλιάδες απώλειες από ανθρώπινες και ζωικές υπάρξεις.

Θα ήταν σκληρό, Σάββατο βράδυ, μέσα στην τρελή χαρά της εξόδου, να θυμίσω το τι συμβαίνει γι’ αυτό το δραματικό γεγονός, εκεί πέρα στην Αφρική. Όμως τα μαντάτα, που μου έρχονται από κείνα τα μακρινά μέρη, δεν με αφήνουν στην νιρβάνα μου। Πώς να το ξεπεράσεις αδιάφορα, αν έχεις λίγο τσίπα; Διότι βρέθηκαν ακόμη 300 σφαγμένοι άμαχοι στο ανατολικό Κονγκό και εντοπίστηκαν άλλοι 14 σκοτωμένοι γορίλες, για χατίρι του coltan! Πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες, έχουν εγκαταλείψει την εν λόγω περιοχή, για να επιζήσουν της εξόντωσης, που επιβάλλεται από τοπικούς ηγετίσκους και ιδιωτικούς στρατούς, που προσπαθούν να ελέγξουν τα μεταλλεία του coltan. To εν λόγω υλικό, είναι το βασικό στοιχείο, για να κατασκευαστούν τα κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Ένα χιλιόγραμμο στοιχίζει στην αγορά 600 δολ. Αυτά τα κέρδη είναι τεράστια, αν αναλογιστούμε, ότι ένας κονγκολέζος εργάτης, κερδίζει 10 δολ. το μήνα!

Λοιπόν, πριν σας πείσει η διαφήμιση της κινητής τηλεφωνίας, για τη φτηνή και βολική σύνδεση, για τα προνομιακά πακέτα υπηρεσιών, σκεφτείτε, ότι για να έχεις το δικό σου μήνυμα γρήγορα και καθαρά, κάποιοι άλλοι έφυγαν από τη ζωή ετούτη για χάρη μας.

Είναι οι αθέατοι μάρτυρες, της ευημερίας μας।

Μιχάλης Μιχελής

Related Posts with Thumbnails